Більше половини операторів газорозподільних мереж (облгазів) у країні повертаються у державну власність. Причина — майже 1,5 мільярда гривень несплати за користування державними газовими мережами.

Кабмін передав Чорноморнафтогазу (яким управляє Нафтогаз) 26 облгазів Фірташа, на які було накладено арешт.
В уряді підтримали пропозицію Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, і Міністерства енергетики. Тож постачання споживачам природного газу 26 із 43 регіональних операторів газорозподільних систем відтепер контролюватиме держава.
«Відтепер держава контролюватиме постачання споживачам природного газу. Це є надважливим питанням національної безпеки, особливо в умовах російської агресії», — йдеться у повідомленні пресслужби ДБР.
    Операторів газорозподільних мереж або так званих облгазів в Україні налічується понад 40. Приблизно 70% газу в країні розподіляє Регіональна газова компанія бізнесмена Дмитра Фірташа.
Генеральна прокуратура зверталася до суду щодо заборгованості операторів ГРМ за оренду газових мереж, однак РГК Фірташа відбивала ці позови, оскільки НКРЕКП не збільшила тариф на розподіл газу на розмір орендної плати на користь держави, відповідно у облгазів не було і джерела сплати за користування мережами.
«…Ми не бачимо, хто інший може управляти облгазами, особливо враховуючи, що це є критична інфраструктура», — сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.
Варто нагадати, що об’єкти з групи РГК українського олігарха Дмитра Фірташа — це «Закарпатгаз», «Вінницягаз», АТ «Волиньгаз», «Житомиргаз», «Запоріжгаз», «Київоблгаз», «Дніпрогаз», «Дніпропетровськгаз», «Криворіжгаз», «Миколаївгаз», «Рівнегаз», «Сумигаз», «Івано-Франківськгаз», «Харківгаз», «Харківміськгаз», «Хмельницькгаз», «Чернівцігаз», «Чернігівгаз», «Тисменицягаз».
Як повідомили у прес-службі   АТ «Хмельницькгаз», підприємство працює в посиленому режимі в умовах воєнного стану та продовжує безперебійно здійснювати розподіл природного газу всім категоріям споживачів газу області. Аварійно-диспетчерська   служба газу 104 та всі структурні підрозділи працюють цілодобово в режимі 24/7.