Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 604

Торговців хочуть примусити приймати платіжні картки для розрахунків
Мінекономіки оприлюднило проєкт Постанови КМУ, яким передбачено, що торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційним способом:

 Чи мають право податківці застосувати фінштрафи при перевірках під час війни? 

За позицією ДПС, вимоги щодо мораторію застосування штрафів на період війни та/або на період дії карантину COVID-19 не застосовуються.

 За які порушення при роботі з РРО податківці можуть штрафувати під час війни? 

Податківці наголошують, що під час війни мають право застосовувати фінштрафи за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

 З 1 червня – нові довідники податкових пільг
7 червня ДПСУ оприлюднила нові (станом на 01.06.2022 року):

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг. Ознайомитись з довідниками можна на порталі.

 Перевірка банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати під час війни
Мінфін вирішив допомогти роботодавцям, які прагнуть вчасно виплачувати зарплату. Адже ті з них, хто має переплату з ЄСВ, але не можуть під час війни це довести довідкою від ДПС, мають проблеми з банками. Так, у листі №11220-04-10/6143 Мінфін пропонує роботодавцям в реквізиті «Призначення платежу» платіжного доручення на виплату заробітної плати зазначати суму сплаченого єдиного внеску, якщо вона менша ніж 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати. При цьому строк дії раніше виданої довідки без перевірки сум сплати ЄСВ вважатиметься продовженим до закінчення воєнного стану!

Крім того, для підтвердження раніше (авансом) сплаченої суми ЄСВ, у тому числі з рахунку в іншому банку, платнику єдиного внеску в реквізиті «Призначення платежу» платіжного доручення на виплату заробітної плати рекомендується вказати, що єдиний внесок сплачено раніше (авансом) із зазначенням місяця сплати та суми єдиного внеску, дати та номера платіжного доручення, яким таку суму єдиного внеску будо сплачено.

 Що ще потрібно знати про трудові відносини під час війни?

Чи можна скористатись всією щорічною відпусткою за минулі роки під час війни? У Держпраці зазначили, що 24 календарних дні щорічної основної відпустки під час дії Закону №2136 надаються всього за будь-який період, а не за кожен відпрацьований рік.

Що робити з тими, хто не може вийти на роботу і не може виконувати її дистанційно? Якщо зв’язку з працівником немає або він відмовляється від написання заяви про надання відпустки, його відсутність на роботі має обліковуватися як відсутність з інших причин, що не передбачає проведення оплати. Роз’яснення Держпраці на цю тему читайте тут.

Звільнення керівника під час воєнного стану (свіжа судова практика)

 Питання звільнення керівників підприємств ніколи не втрачає актуальності. До того ж своє розуміння дій керівника, який хоче звільнитись, наразі витлумачив суд з огляду на Закон про ТОВ/ТДВ. Це важливо врахувати й під час воєнного стану.

 28 липня стало святковим днем в Україні
7 червня Президент В. Зеленський підписав, а 9 червня набрав чинності Закон від 31.05.2022 р. №2295-ІХ. Ним внесено зміну до ст. 73 КЗпП. А саме доповнено її нормою щодо встановлення 28 липня Дня Української Державності як святкового дня. Тож вже цим літом 28 липня будемо святкувати нове свято – День Української Державності.

 Ще дві законодавчі ініціативи щодо трудових відносин
По-перше, роботодавців можуть звільнити від нарахування заробітку мобілізованим. Комітет ВРУ з питань соцполітики доопрацював законопроєкт №7251 щодо трудових правил на час війни. Зокрема, роботодавців пропонують звільнити від нарахування заробітку мобілізованих.

По-друге, пропонуються зміни щодо ведення е-трудових, скасування звіту №10-ПОІ та правил зарахування стажу під час війни. Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7433 зі змінами до Закону про ЄСВ та інших законів щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.

Інші новини

Індекс інфляції за травень – 102,7%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у травні 2022 р. порівняно з квітнем 2022 р. становила 2,7%, з початку року – 13,9%.

Мобілізація в Україні: відповіді від ЗСУ на головні питання. Оголошена в лютому мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії продовжиться ще мінімум до серпня. Призов є обов’язковим для військовозобов’язаних. Передусім надається перевага мотивованим, з високими морально-діловими якостями та відповідною підготовкою громадянам.

Граничні строки для ЗЕД-розрахунків збільшені до 120 днів. НБУ збільшив граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями з 90 до 120 календарних днів. Нові вимоги застосовуватимуться до операцій, здійснених із 5 квітня 2022 року.

Коли не потрібна ліцензія на зберігання пального для власних потреб? За рішенням ВС, якщо наявне в СГ місце зберігання пального відповідає ознакам винятку з визначення понять «акцизний склад» та/або «акцизний склад пересувний», то він не має обов’язку отримувати ліцензію на право зберігання пального в такому місці.

Е-витяг про місце проживання можна отримати на порталі «Дія». У «Дії» з'явилася можливість сформувати витяг про місце проживання з реєстру територіальної громади. Кожен електронний витяг має QR-код – за допомогою камери смартфона можна перевірити справжність документа.