Стебловий (кукурудзяний) метелик (Ostrinia nubilalis Hb.) — це один з найнебезпечніших шкідників у посівах кукурудзи. Рівень заселеності посівів і пошкодженості кукурудзи стебловим метеликом в Україні в останні роки значно підвищився, в більшості районів навіть відмічена 100% заселеність.

Про це розповів менеджер з агротехнологій LNZ Group Юрій Баранчук, пише SuperAgronom.com. За його словами, різкі зміни чисельності метелика зумовлені погодними умовами: велика кількість опадів сприяє масовому розмноженню шкідника, суха погода обмежує: «Шкода стеблового метелика визначається не лише кількістю пошкоджених рослин, а й характером цих пошкоджень. Гусениці метелика пошкоджують всі органи кукурудзи листя, стебла, волоті, качани, крім коренів. Пошкоджуючи стебла, гусениці перегризають судинноволокнисті пучки й цим порушують живлення рослин. Пошкодження викликає затримку цвітіння і зменшення розмірів листків та міжвузль, пошкодження волоті погіршує запилення». За пошкодження гусеницями зерна качанів знижується врожай насіння та його якість, підвищується ураженість качанів збудниками фузаріозу, сірої гнилі та пліснявіння.

Найбільший недобір зерна буває при одночасному пошкодженні середньої та нижньої частини стебла (нижче прикріплення качанів). При ураженні ніжки та стрижня качана на ранніх фазах розвитку качан майже завжди гине, при пізніших сильних пошкодженнях цих частин розвивається деформований качан, меншого розміру, з сильною череззерницею. Ніжки качанів часто обламуються в місцях пошкоджень.

«Інтенсивність пошкодження залежить від строків посіву кукурудзи, найсильніше пошкодження буває при співпаданні періоду масової яйцекладки з фазою розвитку рослин, яка сприяє виживанню яєць і гусениць молодших віків: коли метелики відкладають яйця незадовго до цвітіння кукурудзи, в період цвітіння або зразу ж після нього», — додав експерт.

За його словами, для боротьби зі стебловим метеликом на кукурудзі слід вжити комплексу заходів:

  • знищувати товстостебельні бур’яни;
  • своєчасно і на максимально низькому зрізі збирати кукурудзу;
  • проводити глибоку зяблеву оранку з попередньою обробкою стерні дисковими боронами;
  • встановлювати феромонні пастки та постійно моніторити поля на наявність шкідників;
  • у разі виявлення гусениць шкідника за чисельності 1-2 екз./рослину або 6-8% заселених рослин у фазах «6-8 листків–викидання волоті» проводити обприскування посівів інсектицидами.

«Найвищий ефект від хімічного захисту отримуємо, коли препарати вносять під час проникнення перших гусениць у стебла, тобто через два-три тижні після початку льоту метеликів. Занадто рання обробка інсектицидами неефективна», — наголосив Юрій Баранчук. 

Він додав, що лідером у цьому сегменті інсектицидів від DEFENDA безперечно залишається Кайрос (флубендіамід, 480 г/л) — системний інсектицид тривалої захисної дії, вноситься у нормі 0,1-0,15 л/га.

Препарат активно діє на личинки більшості лускокрилих шкідників кукурудзи: стеблового метелика, лучного метеликабавовникової совки. Він не має перехресної резистентності та безпечний для корисних комах, контролює личинки популяцій і види, стійкі до спіносаду, піретроїдів, бензоїлсечовин, фосфроорганічних та карбаматних препаратів. 

В разі виникнення додаткових запитань можете звернутися до представника агродепартаменту свого регіону.