Українці отримали нові права у відносинах з електропостачальниками та з вересня отримають нові платіжки за електрику.

З вересня українці почнуть отримуватимуть нові платіжки за електроенергію. Це визначено постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг "Про затвердження Змін до Правил роздрібного ринку електричної енергії", якою вводяться нові вимоги до постачальників електроенергії.

Постанова НКРЕКП була ухвалена в серпні 2022 року, але частину змін споживачі помітять з вересня.  Постановою передбачено ряд кроків назустріч споживачу в аспекті захисту прав споживачів. 

Так, споживачі отримають нові платіжки за електроенергію, в яких будуть вказуватися початкові та кінцеві покази засобів обліку електричної енергії, на підставі яких здійснюються нарахування. Це зроблено з метою забезпечення побутових споживачів зрозумілою та коректною інформацією щодо нарахувань за спожиту електроенергію.

За заявою споживача можливе використання електричної енергії без установлення лічильника, що також може відбитися на платіжках з вересня поточного року. Для цього потрібно укласти відповідний договір з електропостачальником. Така можливість передбачена:

— для виконання тимчасових робіт на строк до 30 діб, якщо у споживача відсутня технічна можливість установити лічильник через відсутність пристосованого для цього приміщення, сумарною дозволеною потужністю у точці приєднання не більше 5 кВт для побутових споживачів та не більше 50 кВт для непобутових споживачів. Строк дії укладених договорів може бути одноразово продовжений на такий же строк;

— на строк до 1 року, якщо встановлення лічильника недоцільне внаслідок використання електричної енергії для електроустановки потужністю до 0,1 кВт. Строк дії укладених договорів може бути продовжено на такий же строк.

Крім того, у разі проблем з електропостачальником, постановою запроваджується спрощена процедура його зміни. Це дасть можливість споживачу здійснювати такий перехід за 3 дні (до цього строки переходу до нового електропостачальника складали 21 день).