Сенсаційна новина кількарічної давнини про те, що на Марсі знайшли воду, тепер навряд чи когось зацікавить. В умовах воєнних реалій сьогодення майже всі винаходи та досліди, що не мають відношення до питання боєздатності та мобілізаційної готовності країни, відходять на задній план. Хоча тема дослідження якості води в річках та водоймищах і катастрофічна  нестача питної води на земній кулі не втрачають актуальності. Це при тому, що 2/3 поверхні Землі вкрито водами Світового океану, і лише 3,7% від загального обсягу планети – це прісна, придатна до використання вода. І саме прісна вода  сьогодні є найбільш вразлива до людського впливу та кліматичних змін. Насамперед це води річкового стоку, тож ця проблема не має втрачати актуальності і в умовах війни.

 Моніторинг поверхневих вод на Хмельниччині стабільно здійснюється Регіональним офісом водних ресурсів у Хмельницькій області, представниками спеціалізованих лабораторій Хмельницького обласного центру з гідрометеорології та Басейнового управлінням водних ресурсів річок Прут та Сірет.   Результати аналізів моніторингових досліджень якості поверхневих вод річок регіону останнього часу, в переважній більшості,  констатують підвищення вмісту розчинених органічних сполук, азоту амонійного, нітритів тощо. Не вдаючись до конкретики суб’єктивних та об’єктивних причин, варто зауважити, що цій небажаній ситуації сприяють нині погодні умови: аномально висока температура, затяжне посушливе літо, відсутність опадів. Природні фактори стають  одним із чинників погіршення загального фону річок, і мешканці багатьох прибережних районів стають свідками помітного зниження рівня води у водоймах, обміління річок, цвітіння води, а в деяких випадках –  і загибелі та вимирання біоресурсів.
Проблема забруднення річки Хомора, яка, витікаючи з Хмельниччини, на межі Житомирської області впадає у Случ, багато років поспіль була предметом обговорення активістів регіону і представників екологічних та природоохоронних інстанцій. Керівництво Понінківської картонно-паперової фабрики, яке звинувачували у забрудненні річки, минулого року реалізувало дороговартісний проєкт реконструкції очисних споруд підприємства і селища Понінка. Будівництвом двох нових аеротенків і повітродувних станцій  було осучаснено  процедуру очищення стічних вод,  що мало позитивний результат на її якість.
Проте загальна картина якості поверхневих вод регіону, пов’язана насамперед із високою температурою та посушливим серпнем, вимагає йти на випередження. Керівництвом фабрики було прийнято рішення придбати на очисні споруди ТОВ «ПКПФ-Україна» третє, резервне обладнання повітродувної станції іноземного виробництва. Наразі проводиться  встановлення та наладка устаткування додаткової повітродувки. Це обладнання  має суттєво вплинути на якість очистки стічних вод, що особливо актуально в даних погодних умовах.   Додаткова повітродувка має сприяти покращенню процедури насичення киснем активного мулу, що штучно акумулюється на двох раніше встановлених повітродувних станціях та в тунелях аеротенків.  Найближчим часом пройде пробний запуск обладнання.  Тож боронимо екологічний фронт рідних річок.