Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства — одне з кращих у лісовій галузі держави. Завдяки переходу на світові технології вирощування лісу, швидкому технічному переоснащенню, новаторському підходу в господарюванні держпідприємства краю успішно розвиваються.
 Ми попросили начальника управління Петра Пешка розповісти, якими досягненнями зустрічають лісівники своє професійне свято.

— Попри воєнний стан в Україні лісівники Хмельниччини щодня виконують свою роботу — почав розмову Петро Степанович. — Наше головне завдання зараз — працювати на країну та її людей, працювати на Перемогу! Саме тому нарощуємо всі процеси і працюємо за трьох: за себе, тих хлопців, які на передовій, та за ті лісгоспи, котрі потрапили під окупацію.

Цього року підприємства посадили 475 гектарів лісів. Догляди за культурами проведено на площі понад 5 тисяч гектарів. Аби поліпшити санітарний стан лісів, вжито заходів із оздоровлення на площі більш ніж 3660 гектарів. Заготовлено понад 345 тисяч кубометрів ліквідної деревини. На власних потужностях виготовлено 12 тисяч кубометрів пиломатеріалів.
За вісім місяців поточного року лісгоспи області реалізували продукції на суму понад 881 мільйон гривень, сплатили майже 400 мільйонів гривень податків до бюджетів усіх рівнів та Єдиного соціального внеску. Це — вагомий показник та значний вклад, адже за рахунок податків уряд може придбати захисникам зброю, техніку, спорядження. Попри всі виклики продовжуємо тримати економічний, екологічний та соціальний фронти.
— Петре Степановичу, чотири роки тому, обійнявши посаду начальника управління, Ви особисто ініціювали розробку стратегічної програми розвитку лісового господарства області. Що вже вдалося реалізувати й що буде зроблено в найближчій перспективі?
 — Дійсно, ми з колегами одразу визначили для себе пріоритетні напрями розвитку наших підприємств на найближчу, середню та довгострокову перспективи. Одним із таких напрямів є впровадження світових інтенсивних технологій вирощування, догляду та відновлення лісів. І сьогодні — маємо чим пишатися! Фактично все задумане вже реалізували.
Наразі у нас працюють механізовані лінії із заготівлі лісового насіння. Придбано лінію з переробки шишок, яка сушить, обезкрилює та перевіряє насіння на якість. Також маємо спеціальне обладнання для переробки жолудів, закуплене Хмельницьким лісомисливським господарством у 2018 році.
Як тільки весна вступає в свої права, це насіння прямує до Хмельницького лісового селекційно-насіннєвого комплексу з вирощування сіянців із закритою кореневою системою, який відкрили у 2018 році. Народження лісу починається в Славутському лісгоспі. Саме там працює автоматична лінія точного висіву насіння фірми Urbinati.
Можемо вирощувати близько 2 мільйонів сіянців за рік, адже загальна площа полів дорощування комплексу становить 7500 квадратних метрів. Конвеєр самої лінії досить високопродуктивний і на підприємстві спроможні висівати в мультиплати до 100 тисяч посадкових місць за зміну. А проєктна потужність дозволяє отримувати 3,5-4,2 мільйона штук сіянців на рік.
Зараз на полях дорощування підростає понад 1,5 мільйона сіянців головних лісоутворюючих порід, які лісівники заклали цієї весни. Вже наступного року посадкового матеріалу буде ще більше. А в перспективі лісівники Хмельниччини наростять обсяги до 4 мільйонів штук на рік.
Сіянцями забезпечуємо всі наші підприємства, а також реалізовуємо посадковий матеріал іншим областям.
 Важливо, що процеси доглядів за створеними культурами механізовано. Для підвищення продуктивності й ефективності роботи разом із ТОВ «Красилівагромаш» нами був спроєктований і на замовлення виготовлений подрібнювач Kansas-170, що працює на базі трактора. Агрегат є надзвичайно економічним і ефективним. Робота на мульчері в десять разів продуктивніша, ніж при застосуванні кущоріза. До того ж, це — полегшення людської праці, це — техніка безпеки.
У лісах Хмельниччини запрацювала потужна природоощадна європейська лісозаготівельна техніка — харвестери та форвардери. Харвестер виконує весь комплекс лісозаготівельних робіт: від звалювання стовбура, обрізки сучків, розкряжування (поперечне кряжування стовбура дерева на частини) — і аж до пакетування деревини. Форвардер збирає, навантажує та доставляє сортименти від місця заготівлі до дороги, лісовоза або складу.
Наразі всі процеси, починаючи від заготівлі насіння і закінчуючи заготівлею деревини, — механізовані. А незабаром автоматичною буде навіть посадка лісу. Підприємствами управління придбано спеціальні машини фінського виробництва для висаджування сіянців.
Світова практика свідчить, що майбутнє лісової галузі — в застосуванні природоощадних технологій на заготівлі лісу. Саме тому переймаємо досвід передових країн світу, та й самі йдемо в ногу з часом, впроваджуємо нові технології, шукаємо шляхи вдосконалення усіх процесів лісогосподарського виробництва в наших умовах. І за ці чотири роки ми дійсно маємо чим пишатися.
 — Торік Президент Володимир Зеленський дав старт амбітній програмі «Зелена країна», якою передбачено за три роки посадити мільярд дерев, а за десять — збільшити площу лісів держави на мільйон гектарів. Для нашої малолісистої області — це можливість швидшого озеленення. Як долучаються до виконання важливого завдання державні лісогосподарські підприємства краю? Де найбільше лісів посаджено?
— Цієї весни в рамках реалізації програми Президента «Зелена країна» підприємствами області висаджено 2 мільйони 459 тисяч деревець на площі 475 гектарів. Це фактично по два дерева на кожного жителя Хмельниччини. А загалом від початку програми нами висаджено понад 4 мільйони дерев. Загальна площа заліснення становить майже 800 гектарів. Найбільше лісів посаджено на півночі області — на Шепетівщині, Славутчині та Ізяславщині.
— Чи існують труднощі в реалізації програми?
— Труднощів додала повномасштабна війна. Цього року вперше садили ліси під звуки сирен тривоги. На жаль, нам довелося відмовитися від проведення масштабних акцій, як було раніш. Отож не запрошували на посадку лісу населення. Та попри всі виклики виконували свою роботу, посадили значно більше, ніж планували. Ми виростили достатню кількість сіянців і уже повністю готові до осінньої лісокультурної кампанії. Сподіваюся, вона пройде вже під мирним українським небом.
— Лісове господарство — багатопрофільне. Ви не тільки вирощуєте ліс, а й заготовляєте й переробляєте деревину, займаєтеся побічним користуванням...
— Звичайно. В усіх восьми лісогосподарських підприємствах ведеться переробка деревини. За 8 місяців реалізовано 10970 кубометрів пиломатеріалів на суму 95,5 мільйона гривень. Основна частина продукції переробки продається на внутрішньому ринку.
Зараз активний сезон заготівлі дров паливних для населення. На Хмельниччині у порівнянні з минулим роком попит на дрова зріс удвічі, бо через російську агресію жителі побоюються перебоїв у газопостачанні. За 8 місяців лісгоспи області відпустили споживачам 120 тисяч кубометрів дров’яної деревини непромислового використання.
До кінця року готові поставити на ринок ще 60 тисяч кубометрів дров. Цього обсягу цілком достатньо для потреб місцевого населення. До речі, дрова паливні можна придбати онлайн у лісовому Інтернет-магазині або ж прийти до контори лісгоспу чи найближчого лісництва. З собою потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код.
Ресурс, який нам довірила держава, використовуємо раціонально. Зокрема, з низькоякісної дров’яної деревини та хмизу виробляємо тріску паливну. Від початку року заготовлено понад 8 тисяч тонн тріски паливної.
 Крім того, по всій державі реалізуємо і власну екологічно чисту продукцію, чим також заробляємо кошти. Підприємства заготовляють і переробляють лікарсько-технічну сировину, дикорослі ягоди, вирощують яблука, полуниці, ожину, малину, займаються пасічництвом, виготовляють соки й варення. А також реалізовують десятки видів і форм декоративних рослин для озеленення та новорічні ялинки.
Лісівники області першими в Україні відкрили власний інтернет-магазин лісової продукції, де можна
придбати екопродукцію: https://kmlisshop.org.ua/

— Підприємства краю багато роблять для збереження біорозмаїття лісів...
— Сьогодні на землях державних лісогосподарських підприємств, які підпорядковані Хмельницькому обласному управлінню лісового та мисливського господарства, нараховується 116 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 50,6 тисячі гектарів, що становить 26 відсотків земель держлісфонду, в тому числі 32,1 тисячі гектарів — природно-заповідний фонд загальнодержавного значення. З них національні природні парки: «Подільські Товтри» та «Мале Полісся», регіональний ландшафтний парк «Мальованка». Приємно сказати, що відсоток заповідності лісів Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства в 1,9 раза перевищує відповідний показник в Україні (14 відсотків) і в 2,2 раза відсоток заповідності європейських лісів (12 відсотків).
Важливе наше завдання — збереження природи, і, звісно ж, розвиток мисливського господарства. Наприклад, у Шепетівському лісгоспі розводять благородних оленів. На площі майже
8 гектарів облаштували вольєр і обгородили його. Для тварин тут справжній рай: пасовище, ліс, підгодівельний комплекс із укриттям, а поблизу є озеро, куди олені ходять на водопій. Лісівники розводять і фазанів. Восени минулого року підприємство закупило 30 цих диких птахів і облаштувало для них спеціальний вольєр. А в Летичівському лісгоспі розміщений вольєр для диких кабанів. Першочергове призначення вольєрів — поповнення фауни лісового господарства, а вже тоді, якщо чисельність буде достатньою, звірів випускатимуть у мисливські угіддя.
— Лісівники також багато дбають про створення гарних умов відпочинку для громадян...
— Ліси Хмельниччини — прекрасне місце для зеленого туризму, відпочинку, прогулянок. В області — чудові природні ресурси, багата флора та фауна, а також безліч популярних водойм навколо лісів. Саме тому облаштування рекреаційних зон — питання, якому приділяємо значну увагу. Нині в нас 42 зони відпочинку.
 Попри те, що в країні триває повномасштабна війна, яку розпочали російські загарбники, ми, лісівники Хмельниччини, маємо працювати для народу в тилу. Наразі в Шепетівському та Славутському лісгоспах почалося будівництво нових рекреаційних пунктів, але вже виключно за європейськими стандартами, тобто з усіма зручностями. Насамперед пункти відпочинку облаштовують задля пожежної безпеки, щоб люди, які відпочивають у лісі, могли концентруватися обабіч доріг, комфортно відпочивати і не засмічували ліс. Разом із тим, облаштування рекреаційних пунктів підвищує туристичну привабливість регіону.
— Петре Степановичу, в державі триває реформа лісової галузі. Що вона передбачає?
— Нещодавно Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка передбачає реформування лісової галузі. Замість 24 обласних управлінь Держлісагентства утворюються дев’ять регіональних офісів лісового та мисливського господарства. А 158 лісогосподарських підприємств зливаються в єдине державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Ліси України».
У подальшому структура «Лісів України» має складатися з трьох рівнів: місцеві філії, регіональні офіси, центральний офіс. Нове підприємство сконцентрується на плануванні, координації та контролі якості робіт. Управлінська модель, що створюється, повністю відповідає європейській практиці — досвіду країн Балтики, Польщі та багатьох інших. Єдина компанія досягає кращих економічних результатів, ефективніше залучає інвестиції та запроваджує нові технології.
— Щоб Ви хотіли побажати напередодні професійного свята трудовим колективам державних лісогосподарських підприємств краю?
— У першу чергу хочу сказати: дякую! Дякую усім, хто попри виклики сьогодення продовжує працювати: вирощувати, саджати, доглядати… Працювати задля людей, задля країни і майбутніх поколінь.
Сьогодні хочеться висловити величезну подяку і тим 84 лісівникам області, які стоять не в лісівничому строю, а військовому — зі зброєю в руках. Поки наші колеги боряться на фронті, ми продовжуємо роботу в тилу, що не менш важлива. Роботу, спрямовану на Перемогу. Це, окрім щоденних професійних справ, — понад 30 гуманітарних вантажів, які лісгоспи від початку повномасштабного вторгнення відправили на фронт. Це автівки та амуніція, які працівники підприємств придбали за власні кошти для хлопців на передовій. Це майже 400 мільйонів гривень сплачених податків.
 Спасибі вам, колеги, за самовіддану і чесну працю. Залишайтеся завжди цілеспрямованими й вірними своїм принципам! Я бажаю продуктивної праці і головне — під мирним українським небом!
Перемога неодмінно буде! Вона вже є! Бо український народ — не зламати. Слава Україні!