На початку вересня відбулися бюджетні консультації Міністерства фінансів України з представниками Асоціації міст України. Хмельниччину на заході представляв міський голова Славути Василь Сидор.

 Правління Асоціації міст України пропонувало закріпити на постійній основі збільшення частки ПДФО, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування, передбачити компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів внаслідок надання пільг щодо земельного податку та податку на нерухоме майно. У переліку пропозицій і необхідність передбачити кошти для надання соціальних послуг у громадах внутрішньо переміщеним особам та особам, які потрапили у складні життєві обставини через агресію росії; пропозиції щодо субвенції бюджетам територіальних громад на ремонти пошкоджених виробничих потужностей, компенсації втрат від зменшення кількості абонентів, обсягу наданих послуг, втрат від зниження рівня розрахунків, інші.
До прикладу, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич наголосив на позиції АМУ проти відміни надходжень від ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців до місцевих бюджетів. Зауважив, що для бюджету Миколаївської міської територіальної громади обсяг втрат у разі скасування такого джерела доходів може скласти щонайменше два мільярди гривень.
А Славутський міський голова Василь Сидор звернув увагу на необхідність підтримки територіальних громад з державного бюджету в питаннях адаптації внутрішньо переміщених осіб.
Новокаховський міський голова Володимир Коваленко порушив питання оплати праці освітянам у тимчасово окупованих територіях.
Перший заступник міністра фінансів Денис Улютін зазначив, що Міністерство фінансів підтримує позицію Асоціації міст України в частині: продовження зарахування до бюджетів місцевого самоврядування підвищеної до 64 відсотків частки ПДФО. Візьмуть до уваги й уточнення розрахунків обсягів базової та реверсної дотації між першим та другим читанням розгляду проєкту Державного бюджету на 2023 рік із урахуванням внутрішньо переміщених осіб та станом фактичних надходжень ПДФО за дев’ять місяців. Також детально розподілятиметься освітня субвенція між першим та другим читанням розгляду проєкту Державного бюджету на 2023 рік з урахуванням актуальних показників контингенту учнів.
З інших питань, ініційованих Асоціацією міст України, дискусії триватимуть.