Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 561

Одним із пріоритетних завдань будь-якого виконавчого органу є, звісно ж, здійснення контролю. А коли мова йде про роботу Державної аудиторської служби загалом, то серед її повноважень основоположною є реалізація державної політики в сфері державного фінансового контролю. Численні перевірки, ревізії, інспектування — це ті види діяльності, з якими асоціюється робота подібних відомств.
Зокрема, про роботу Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області поцікавилися в начальника управління Анатолія МАРЦЕНЮКА.

— Анатолію Анатолійовичу, розкажіть, будь ласка, як Ви оцінюєте діяльність управління в поточному році — в періоді військової агресії російської федерації, що супроводжувалася перервами на час простою та тривог?
 — Результати діяльності управління в особливих умовах воєнного стану демонструють, без перебільшення, кращу тенденцію від зафіксованого рівня показників за вісім місяців попереднього року. Доречно констатувати, що цьогоріч за аналогічний період загалом проведено 326 заходів державного фінансового контролю, а отже, на 26 % більше, ніж за відповідний період минулого року, значною часткою з яких є моніторинг закупівель. Попри зазначене, понад 134 мільйони гривень виявлено втрат саме під час проведення ревізій. Наразі цей показник перевищує минулорічний (рівний за періодом) більш ніж у чотири рази. Разом з тим, показник виявлених втрат на одну ревізію майже в шість разів вищий за аналогічний період попереднього року, а показник виявлених втрат у розрахунку на одного аудитора зріс більш ніж у чотири рази. Безперечно, наведені факти засвідчують, що діяльність аудиторів в області є продуктивною і ефективною. Незважаючи на функціонування управління в період воєнного стану, аудитори за кількістю проведених заходів наближаються до показників аналогічного періоду минулого року, як щодо кількості ревізій, так і аудитів, при цьому ревізії випереджають аудити в п’ять разів.

— Як Ви вважаєте, чи покращилися результати спрямованих зусиль державних аудиторів?
— Безсумнівно, усвідомлюємо, що потрібно посилити діяльність щодо відшкодування втрат, хоча показник надходження фінансових ресурсів показує зростання в два рази до рівня попереднього звітного періоду, а сума відшкодованих втрат загалом за видами контролю сягнула майже дев’ятнадцять мільйонів гривень.
— Відомо, що управління здійснює декілька видів контрольних заходів. Тож за якими цільовими показниками їх можна порівняти для оцінки результативності?
 — Особливістю фінансового контролю, власне кажучи, є виявлення і документування аудиторами значних сум втрат внаслідок неефективних управлінських дій та ризикових операцій під час проведення державних фінансових аудитів, наприклад, 124 мільйони гривень, проти тих, які виявлені ревізією, зокрема 0,5 мільйона гривень. Як бачимо, і ревізії, і аудити мають фактичні цільові показники майже на одному рівні, що підтверджує ідентичну значимість їх результативності стосовно контролю за державними фінансами.
— Неабиякий важливий зміст закладено в проведення моніторингу закупівель, який, до того ж, демонструє високу продуктивність державних аудиторів. Очевидно, що і за цим видом фінансового контролю можете розкрити досягнення управління.
— Стосовно моніторингу закупівель, то таких контрольних заходів проведено 300 з початку року і майже в трьох із чотирьох випадках виявлено порушення законодавства в сфері закупівель на суму 5,5 мільярда гривень, з яких попереджено порушень і відмінено торгів на суму 0,7 мільярда гривень. Принагідно зазначу, що і ці показники суттєво перевищують торішні — і в 4, і в 7, і в 10 разів відповідно. Водночас сума розірваних договорів також зросла до
42 мільйонів гривень.
— Анатолію Анатолійовичу, було б цікаво дізнатися, за якими показниками характеризується професіоналізм Вашої команди?
— Про професійний підхід до проведення контрольних заходів свідчить значне скорочення заперечень від суб’єктів контролю, кількість яких знизилася на 70 відсотків щодо показника за ідентичний період минулого року. Відзначу, що досить важливо, щоб за результатом проведення державних фінансових аудитів були надані пропозиції на досягнення додаткового економічного результату суб’єктом господарювання, тому аудитори приділяють цьому показнику особливу увагу і на цей момент він близький до 11 мільйонів гривень, що в 1,8 раза перевищує його минулорічний рівень.
— Якість і довіра — це найвідповідальніші індикатори оцінки діяльності управління, які створюють високу репутацію Держаудитслужби. Тож, на Вашу думку, які результати найвлучніше засвідчують про їх рівень?
— На сьогодні передано матеріалів ревізій до правоохоронних органів більше, ніж за вісім місяців попереднього року і в 10 випадках розпочато досудові розслідування за матеріалами контрольних заходів, а також вручено 7 письмових повідомлень у вчиненні кримінального правопорушення, що в 1,4 раза більше за подібні минулорічні показники. Як ці результати, так і відсутність скарг на дії працівників, демонструють високу якість проведення заходів державного фінансового контролю, що дає нам підставу формувати відповідний рівень довіри до діяльності нашого управління в області і Держаудитслужби загалом.
— Наскільки досяжними є ключові показники ефективності роботи управління загалом, включаючи ваші, як керівника, і кожного окремого працівника?
— Визнано, що система управління якістю Держаудитслужби повністю результативна та задовольняє вимоги застосованого стандарту. Управління докладає значних зусиль задля того, щоб генерувати професіоналізм та відповідати вимогам стандарту ISO 9001:2015, оскільки це є підтвердження досконалої системи управління якістю Держаудитслужби, її безперервного розвитку і вдосконалення організації та проведення заходів державного фінансового контролю. Однак тепер перед командою постали нові виклики щодо забезпечення належного рівня дієвості та ефективності заходів державного фінансового контролю в умовах військової агресії, що в підсумку обумовило зміни і актуалізувало питання якості заходів державного фінансового контролю окремих питань ревізії бюджетних коштів та основні причини їх оскарження, стану дотримання антикорупційного законодавства, виконавської дисципліни, посилення заходів охорони державної таємниці.
— Зловживання і нецільове використання бюджетних коштів, виділених, зокрема, на відновлення зруйнованої інфраструктури тягне за собою зменшення асигнувань розпорядникам бюджетних коштів, що витрачені не за цільовим призначенням та призводить до втрати Україною позитивного іміджу на міжнародній арені. У цьому контексті на яких пріоритетних завданнях будуть сфокусовані зусилля державних аудиторів?
— У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України Держаудитслужба зосередила фінансовий контроль насамперед на питаннях, що впливають на обороноздатність держави, спрямовані на захист національних інтересів та соціально важливих питань, які мають суспільний інтерес. Нашими контрольними заходами надаємо суб’єктам господарювання розуміння того, що збереження і недопущення неефективного та незаконного використання фінансового ресурсу держави є гарантією швидкого економічного відновлення та розвитку країни впродовж воєнного стану і після перемоги. Повсякчас звертаємо увагу замовників на неприпустимість маніпуляцій із закупівлями. Аудитори безперервно ідентифікують зону особливого ризику щодо незаконних дій замовників, які використовують воєнний стан країни для придбання із застосуванням непрозорих процедур тих чи інших товарів та  послуг у «потрібних» учасників-переможців на вигідніших для себе умовах. Такого роду закупівлі ідентифікують, відстежують і досліджують наші фахівці під час контрольних заходів із наданням відповідних оцінки і висновків законності дій замовників, запорукою цього є достатній професійний і правовий ресурс з обов’язковим залученням до цього правоохоронних органів.
— Розкажіть, будь ласка,  наскільки сильною, спроможною й ефективною є команда Вашого управління щодо виконання покладених на неї завдань та доручень реалізації заходів державного контролю в області, зважаючи на їх незначну кількість?
— В умовах введеного воєнного стану в Україні змінюються пріоритети щодо тематичного спрямування навчання для працівників органів Держаудитслужби. Тепер ще більш актуальними напрямами діяльності стають державний фінансовий контроль у сфері закупівель, будівництва, контроль за місцевими бюджетами та благодійною (гуманітарною) допомогою. Для підсилення своєї дієвості за цими напрямами Держаудитслужба переглянула підхід до тематичного спрямування професійного навчання в рамках реалізації Програми постійного професійного розвитку працівників, які володіють системними знаннями, необхідними для ефективного виконання завдань у їхній професійній діяльності.
— Напевно, серед працівників управління є ті, хто виявив бажання стати на захист рідної країни від російського агресора. Тому особливої уваги заслуговують сміливці, які нині обороняють Україну, а також ті, хто в складних умовах стоїть на захисті державних фінансів.
— Військова агресія росії проти нашої держави призвела до того, що всі ми стали мужніми і рішучими воїнами у боротьбі за свої цінності. Війна зачепила кожного українця, і кожен із нас на своєму місці робить усе можливе, щоб її наблизити. Силою та вірою кожного з нас допомагаємо Збройним силам стати на крок ближче до нашої спільної перемоги. Із перших днів з-поміж аудиторів управління перебувають у лавах ЗСУ 9 осіб. Інші працівники активно долучались до волонтерства. Спільними об’єднаними зусиллями команди Держаудитслужби закуплено декілька одиниць автотранспорту для підвищення мобільності Української армії і збереження життя захисників.
 Довіра та вдячність нашого народу до Збройних сил України, територіальної оборони й волонтерів — безпрецедентні та безмежні. Українці скрізь допомагають своїм військовим.
— І на завершення нашої розмови варто додати лише одне — Перемога можлива лише за умови нашої єдності, бо в ній — наша сила. Все буде Україна!