Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 368

Нас попереджають, що цьогорічна зима буде дуже складною. І що до цього треба підготуватися заздалегідь.

За словами міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, стандартна температура в оселях становитиме +18-20 градусів і не буде опускатися нижче +16 градусів. Причина — економія енергоносіїв.

Що ж робити мешканцям багатоквартирних будинків у містах із централізованим теплопостачанням?
У жодному разі не відмовляйтеся від наявного у вас зараз енерго- й теплопостачання. Не варто міняти шило на мило, а забезпечити себе резервним джерелом енергії. Найлегший вибір — купівля електричних конвекторів. Якщо грошей на «наворочений» конвектор не вистачає, сміливо купуйте дешевий тепловентилятор, навіть із нагрівальним елементом відкритого типу, — рекомендують спеціалісти. Але тим, хто планує встановити їх у своїй квартирі, обов’язково необхідно звернути увагу на пропускну здатність електропроводок.

Як зменшити витрати енергії вдома? — одне з головних питань під час підготовки до зими.
Переконайтеся у відсутності щілин у віконних рамах. Якщо вони є, то, залежно від ваших фінансових можливостей установіть сучасні склопакети, або обробіть скло за периметром силіконовим герметиком, вкладіть ущільнювач у рами. Переконайтеся у відсутності щілин у місцях кріплення підвіконня. Якщо вони є, заповніть їх монтажною піною.
Якщо у квартирі встановлені сучасні склопакети, перевірте, наскільки щільно зачиняються вікна — чи чути «вулицю», коли вікно зачинене. Якщо ні, зверніться у компанію, що їх встановлювала, — вони краще знають, що і де підтягнути.
Можна також наклеїти на скло вікон теплозберігаючу плівку. Існує економніший варіант — пакувальна плівка, це та, що з «пухирцями». А ще встановіть  тепловідбивний екран  на стіни за батареями. Більш економний варіант — відбивач з алюмінієвої фольги та аркуша пакувального картону.
Переконайтеся у відсутності щілин між полотном дверей і дверними коробками. Якщо вони є, наклейте ущільнювач за периметром дверних коробок, — такі поради будівельників.
Якщо маєте стіну, яка промерзає взимку, ізолюйте її пінополістирольними листами, зашитими гіпсокартоном, корковою настінною плиткою або корковими шпалерами. Не забувайте при цьому ретельно герметизувати всі шви і стики. Якщо це можливо, встановить подвійні двері на вході в квартиру, якщо ні — оббийте їх дермантином, ізолювавши полотно дверей ізолоном, скловатою, поролоном.
Навіть якщо ви не полюбляєте килимові покриття, застеліть ними підлогу хоча б у кімнатах, де проводитимете найбільше часу взимку.
А що робити з під’їздом? — запитують мешканці багатоповерхівок.
Насамперед перевірте наявність скла у всіх вікнах, замініть вибиті шибки. Якщо заміна скла є тимчасово недоступною, закрийте вікна фанерою. Обробіть шибки за периметрами вікон силіконовим герметиком, вкладіть у рами поролонові смужки або інший ущільнювач. Також встановіть тепловий тамбур на вході (подвійні двері). Якщо під дверима є щілина, варто зробити поріг і перенести дверний отвір нижче.
Перевірте, чи наявне теплове ізолювання труб, арматури, бойлера в будинковому теплопункті. Не обов’язково ізолювати кожний кран — можна закрити «мішком» увесь вузол. Найбільш економний варіант ізолювання бойлера — старі ковдри.
Забезпечте зовнішнє утеплення стін. Саме крізь них втрачається до 60 відсотків усієї корисної теплоти. На жаль, утеплення стін дає очікуваний ефект, якщо ізолювання виконувати не точково для окремої квартири, а від першого до останнього поверху, — рекомендують наші комунальники.
І найголовніше — утеплюйте не лише квартиру, але й себе. Теплий одяг, шкарпетки, светри, термобілизна, а також пледи та ковдри — обов’язково мають бути у вашому гардеробі.
Варто закупити мінімум десять пачок сухого спирту. Це вид сухого пального, який в звичайних умовах використовується для швидкого розпалювання багать, камінів та мангалів. У нових українських реаліях сухий спирт може бути самостійним засобом підігріву, а також швидкого приготування їжі. Він легко запалюється звичайною сірником і горить без диму та запаху.
Щоб ввечері не сидіти в темряві, можна придбати великий ліхтар із потужним акумулятором, його заряду вистачить на 6-8 годин. Також варто запастися сірниками та свічками.
Не завадить придбати портативну газову плиту. Вибір їх великий, а на одному балоні можна двічі на день приготувати їжу.
Також необхідно подбати про резервуари для зберігання води, зокрема технічної, на декілька відер. Ці поради допоможуть лише у разі відсутності світла, газу та опалення впродовж короткого терміну. І все ж підготовка до складних ситуацій виручить у разі їх появи.