Відбулося засідання комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків і погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та міської робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати на території Хмельницької міської територіальної громади.

    «Ми сьогодні говоримо про те, як нам рухатися далі. Ситуація непроста в державі і це не може не позначатися на громаді, на платниках податків та на кожному з нас. Маємо шукати дієві шляхи та інструменти, щоб виправляти ситуацію. В такому розширеному складі ми збираємося вперше від 24 лютого, до цього працювали з податковою. На жаль, кількість працюючих і роботодавців зменшується. Маємо знайти шляхи, як доносити до людей інформацію про важливість сплати податків та легалізації тіньової зайнятості, адже бюджет потрібно наповнювати», - зазначив заступник міського голови Микола Ваврищук.
Під час засідання обговорили питання важливості офіційних трудових відносин, стан сплати єдиного податку, ПДФО, орендної плати за землю, земельного податку, податку на житлову/нежитлову нерухомість, єдиного соціального внеску.
В умовах активної фази війни значно зменшились суми податків та обов’язкових платежів, які надходять до бюджетів різних рівнів, зокрема у зв’язку з тим, що зменшилась кількість роботодавців та кількість працюючих громадян.
Насамперед це вплинуло на суму сплаченого податку з доходів фізичних осіб (далі – ПДФО), за рахунок якого формується левова частка бюджету Хмельницької міської територіальної громади.
Для прикладу: в січні 2022 року кількість роботодавців становила – 6247, в червні – 5696 (-551).
В лютому 2022 року кількість працівників, яким нараховувалась ЗП, становила 89,7 тис., в червні поточного року – 77,3 тис., зменшення – на 12,4 тис.
Стосовно єдиного податку, який також є джерелом наповнення бюджету громади, то, як відомо, Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає тимчасово, з 01.04.2022 р. до припинення або скасування воєнного стану на території України, фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку 1 та 2 груп мають право не сплачувати єдиний податок.
З 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану надано право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе.
У разі прийняття рішення про несплату ЄСВ, слід зважати, що страховий стаж для призначення пенсії, в такому випадку, зараховуватись не буде.
Варто звернути увагу, що це є правом, а не обов’язком таких осіб, і рішення щодо сплати єдиного податку чи ЄСВ така особа приймає самостійно.
Отож, платникам податків, за можливості, у разі здійснення господарської діяльності, варто і надалі виконувати свій податковий обов’язок та сплачувати податки. Та, відповідно, підтримати державу у важкий період задля наближення перемоги.
За найманих працівників ЄСВ сплачується в загальному порядку, але тоді, коли працівник оформлений офіційно.
У напрямку легалізації трудових відносин активно працює управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, яке, починаючи з червня цього року, відновило відвідування суб’єктів господарювання за місцем здійснення діяльності, з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо важливості офіційних трудових відносин.
Так, протягом червня-вересня відвідано 1408 суб’єктів, під час яких стосовно 233 громадян виникли питання з приводу неофіційного працевлаштування. За результатами відвідувань 117 громадян оформили трудові відносини офіційно або зареєструвались як приватні підприємці – 50% від загальної кількості виявлених ймовірно неоформлених. (довідково: загалом протягом 2022 року відвідано 2245 суб’єктів, виявлено 316 неоформлених громадян. 152 особи легалізувались одразу після відвідувань).
Інформацію стосовно інших підприємців, які не повідомили про усунення порушень, направлено до Управління Держпраці у Хмельницькій області та до ГУ ДПС у Хмельницькій області, для реагування, в межах наданих повноважень під час військового стану.
Станом на 01.09.2022 заборгованість із заробітної плати була наявна на 7 підприємствах громади і становила 3 млн 461,9 тис. грн – зменшилась у порівнянні до попереднього місяця на 588,7 тис. грн (14,5 %), але збільшилась до початку року на 1 млн 318,6 тис. грн (на 61,5%).
За оперативною інформацією, станом на 23.09.2022 р. заборгованість склала 2050,0 тис. грн. – зменшилась до початку місяця на 1411,9 тис. грн (на 40,8%).
Середньомісячна ЗП застрахованих осіб в червні 2022 року (остання наявна інформація, згідно із звітністю з ЄСВ) становить 13 028,5 грн – збільшилась на 1799,5 грн (на 16,0%) до попереднього місяця та на 2545,5 грн (на 24,3%) - до початку року.
Робота, направлена на своєчасність і повноту сплати податків, погашення заборгованості із виплати заробітної плати та легалізацію трудових відносин, буде проводитись і надалі.