«У зв’язку зі спадом економічної активності та зупинкою підприємств внаслідок воєнної агресії російської федерації, Фонд соціального страхування України недоотримав понад 5 мільярдів гривень надходжень від єдиного внеску, що стало причиною виникнення заборгованості з виплати лікарняних та декретних допомог застрахованим громадянам, яка станом на 01.10.2022 склала 2,9 мільярда гривень», - йдеться в повідомленні Фонду соціального страхування України (ФССУ) у Телеграмі, передає Укрінформ.

Водночас зауважують у ФССУ, рішенням Уряду внесено зміни до бюджету Фонду на 2022 рік, де, зокрема, передбачено виділення коштів з державного бюджету для погашення зазначеної заборгованості. Проте передбаченої суми у 352,8 млн грн достатньо для погашення лише 12% розміру заборгованості – профінансувати вдасться лікарняні, допомоги по вагітності та пологах і виплати на поховання, які містяться в заявах-розрахунках за близько 5 робочих днів із 57 днів, по яких накопичена заборгованість.
Відтак, зазначають у ФССУ, внесені зміни не в повному обсязі враховують фактично наявні зміни в показниках дохідної і видаткової частин бюджету Фонду, а окремі з них потребують доопрацювання задля продовження забезпечення безперебійної роботи системи загальнообов’язкового державного соціального страхування та погашення заборгованості з виплати лікарняних та декретних допомог застрахованим громадянам.
Як повідомлялося, Уряд спрямував додаткові понад 700 млн грн на погашення заборгованості за виплатами Фонду соціального страхування України.
Зокрема, 353 млн грн переспрямовано з інших бюджетних програм Мінсоцполітики, близько 360 млн грн - шляхом зменшення адміністративних витрат ФССУ.