Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 367

Питання тарифів завжди актуальне, особливо для сільського населення. Про це свідчить і лист від нашої читачки, ветерана праці з 57-річним стажем Тамари Христофорівни Харчук із села Поляхова на Теофіпольщині. Жінка розповідає про те, як ще восени минулого року, найнявши машину, бо автобуси до села не ходили, змушена була добиратися до Теофіполя, щоб звірити суму проплати за газ. Було чимало людей, окремі з них помітно нервували. Коли ж дійшла черга Тамари Христофорівни, то молодий чоловік на ім’я Олександр, подивившись у комп’ютер, повідомив, що її борг на газопостачання складає 1266 гривень.

Жінка, за її словами, пробувала заперечувати. Їй запропонували підписати заяву на корегування, бо в комп’ютері показників лічильника споживачки не було. «Я сказала, що місяць у місяць оплачую по пошті квитанцією, в якій вказую показники лічильника, кількість використаного газу, тариф, суму. Але у відповідь почула, що буде перерахунок після відповідної заяви…».
Читачка детально описує, скільки сплачувала за спожитий газ щомісяця у 2021 році та в січні-травні 2022 року. «Але борг між моїми і їхніми розрахунками фігурував і надалі», — зазначає вона. А під час наступного звернення до газконтори у Теофіполі,  пише нам,  їй повідомили, що квитанції, надіслані поштою, не дійсні. Показники треба передавати по телефону.
79-річна жінка вважає таку ситуацію неповагою, а то й насмішкою, адже, регулярно сплачуючи за послуги, не може позбутися боргу.
Листа Тамари Христофорівни Харчук ми попросили прокоментувати Михайла Юрченка, голову правління АТ «Хмельницькгаз». Ось яку відповідь отримали: «Типовим договором розподілу газу, зокрема пунктом 5,5, передбачено, що споживач зобов’язаний щомісяця станом на 1 число знімати фактичні показання лічильника газу та протягом п’яти календарних днів надавати оператору газорозподільчої мережі. Це можна зробити  через особистий кабінет на сайті оператора ГРМ або за телефонами: (0382) 74-21-04; 067-01-14-104, або зазначивши показники в сплаченому рахунку (квитанції абонентської книжки) постачальника чи на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; смс-повідомлення на номер 7104.
Якщо до 6 числа наступного за розрахунковим місяця покази лічильника, що оснащений засобами дистанційної передачі даних, не повідомлялися, то фактичний об’єм розподілу та споживання газу визначається на рівні планового місячного об’єму на відповідний період. Через те, що ця вимога споживачем не виконувалася, об’єм спожитого газу на кінець місяця визначався розрахунковим методом, виходячи з групи споживання за останні 12 календарних місяців. Щоб надалі уникнути непорозумінь, рекомендуємо Харчук Т. Х. передавати фактичні показники лічильника станом на 1 число щомісяця одним із згаданих вище способів.
Як відомо, постачальником «останньої надії» призначено ГК «Нафтогаз України». Тож для вирішення питання розрахунків за газ до 1.05.2022 року рекомендуємо Харчук Т. М. звертатися до ТОВ «Хмельницькгаз Збут» за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 32, 2-й поверх».
Від редакції:
Звісно, чітке дотримання умов Договору, зокрема, передача даних про спожитий газ до 6 числа кожного місяця, допоможе уникнути подібних розбіжностей. Проте такі документи не передбачають, на жаль, що переважно у сільських жителів старшого віку немає комп’ютерів, смартфонів,  аби передати показники, та й додзвонитися теж непросто. Не дивно, що з’являються в них борги, а ще – почуття розгубленості й образи.