Шкода довкіллю вже перевищила 1 373 млрд. гривень, або понад 37,4 млрд. євро. З них найбільше страждає повітря від горіння нафтопродуктів та лісових пожеж. 927 млрд. гривень – такою є матеріальна шкода від забруднення повітря. Усі розрахунки зроблені за 5 новими методиками Міндовкілля: водним ресурсам, ґрунтам, атмосферному повітрю, лісовому фонду, Азовському та Чорному морям. Ще допрацьовуються 2 нові методики – для обрахунку збитків надрам, територіям та об’єктам природно-заповідного фонду.

Цікаво те, що 27 травня 2016 року асамблея ООН з навколишнього середовища прийняла резолюцію, якою визнала роль здорових екосистем і раціонально (!) керованих ресурсів у зниженні ризику збройних конфліктів. Що відбувається? росія, маючи незліченні природні багатства зазіхає на те, чим володіє Український народ. Маємо не просто нераціональне використання природних ресурсів – російське вторгнення перетворює на згарище те, що їй не належить і не належатиме ніколи.

Саме зараз настав час нагадати всім про те, що означає дбати про природу. Природного потенціалу нашої планети не побільшає від того, що якась імперія вирішить загарбати чужі землі. Але кожна людина має знати й усвідомлювати: імперські амбіції руйнують не лише держави і не лише вбивають людей – вони руйнують все, що є навколо нас на кожному квадратному метрі земної поверхні.

“Міндовкілля спільно з підпорядкованими органами виконавчої влади та екологічними активістами з першого дня війни фіксує екозлочини рашистів та рахує збитки за спеціальними методиками. Ця інформація доповнить загальний кошик збитків від військових дій росії, який формує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, для підготовки позову у Міжнародний суд ООН”, – розповідає міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. 

Як повідомляв Укрінформ, станом на листопад прокуратура здійснює процесуальне  керівництво у 10 кримінальних провадженнях про екоцид, здійснений російськими військами. Мова йде, зокрема, про пошкодження внаслідок ракетних ударів ядерної установки  “Джерело нейтронів” та атомних електростанцій; факт масової загибелі птахів на Чорнобаївській птахофабриці, що призвело до екологічної катастрофи; цілеспрямовані атаки на нафтобази. Крім того, прокурори СЕП різних рівнів забезпечують збирання доказів щодо завдання шкоди довкіллю у 36 кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Це справи про ракетні обстріли цивільних кораблів з боку росії, які призвели до їх затоплення та забруднення моря; масові лісові пожежі, спровоковані ракетними та артилерійськими обстрілами з боку російських агресорів; збройні атаки на цивільні об'єкти, внаслідок яких завдано шкоди довкіллю (помпові станції, дамби, очисні споруди тощо).