Через зростання безробіття і велику кількість вимушено переміщених осіб із жовтня в Україні змінилася система призначення субсидій. Раніше цим питанням опікувалося Міністерство соціальної політики, тепер — Пенсійний фонд України.

Використання ІТ-систем Пенсійного фонду дозволяє прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг у будь-якому місті нашої держави. На сьогодні виплата субсидій уже розпочалась, а з грудня буде відбуватися перерахунок і прийом нових заяв.
Оформити субсидії, як повідомляють у Міністерстві соціальної політики, можуть не лише пенсіонери, багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю чи інші пільговики, а й всі, хто має низький дохід і не має можливості повністю сплачувати за комунальні послуги.

Як і раніше, основні документи для оформлення субсидії — це заява про призначення та декларація про доходи і витрати всіх членів домогосподарства, яке претендує на субсидію. За потреби, в індивідуальному порядку, можуть також попросити надати інші документи. Заява та декларація можуть бути надіслані поштою, через вебпортал електронних послуг або мобільний додаток Пенсійного фонду, а також через портал «Дія».
Важливо знати, що якщо родина отримувала субсидію минулого опалювального сезону і впродовж року нічого не змінилося, знову звертатися за перепризначенням не потрібно, це відбудеться автоматично. Ті, хто вперше звертатимуться за отриманням субсидії, повинні подати заяву не пізніше ніж протягом двох місяців з початку опалювального сезону. Якщо ж це зробити пізніше, то субсидія буде призначена не з початку опалювального сезону, а з місяця подання заяви.
Важливо наголосити, що на період воєнного стану Кабмін розширив перелік осіб, які можуть претендувати на допомогу держави. Тепер житлову субсидію можуть отримати українці, які втратили роботу, вимушено переїхали в межах країни або за кордон.
Подати заяву на отримання субсидії можуть громадяни, які перебувають на обліку в Центрі зайнятості і мають офіційний статус безробітного. При призначенні субсидії враховуватиметься дохід не за попередні шість місяців, а розмір матеріальної допомоги по безробіттю.
Якщо звертаєтеся за субсидією на цей опалювальний сезон — доходи ваші будуть рахувати за січень-червень цього року. Але, якщо людина була в цей час звільнена і перебуває на обліку у Центрі зайнятості, минула зарплатня до уваги не береться.
Українці, зі статусом внутрішньо переміщених осіб також мають право отримувати житлову субсидію. Звернутися за допомогою можна за фактичним місцем проживання, де потрібно оплачувати комунальні послуги. Окрім заяви і декларації про доходи у переселенців можуть требувати довідку внутрішньо переміщеної особи та договір про оренду житла.
Це означає, що подати заяви на отримання субсидій переселенці можуть на загальних підставах і без прив’язки до територій проживання. Договір на оренду житла для них також не є обов’язковий. Люди просто звертаються у відповідні органи, декларують, що живуть у такому помешканні, приносять усі необхідні документи, в тому числі довідку про ВПО, і отримують компенсацію на банківський рахунок одного з членів сім’ї.
Відтепер претендувати на державну допомогу можуть українці, які мають заборгованість з оплати комунальних послуг, що утворилася після 24 лютого 2022 року. Раніше через борги в субсидії відмовляли, наголошують у Мінсоцполітиці. Право отримання житлової субсидії також розширили для українців, які перебувають за кордоном у період дії воєнного стану і ще два місяці після його скасування. Експерти кажуть, що кожен окремий випадок призначення субсидії буде розглядатись індивідуально.
Наступного року українці також не залишаться без субсидій на оплату комунальних послуг. Попри складну економічну ситуацію, у держбюджеті на 2023 рік на субсидії передбачено майже 38 мільярдів гривень. Водночас уряд закликає українців економно споживати енергоресурси і обов’язково сплачувати за комунальні послуги.