Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 442

Сергій Кролевець: «Незважаючи на війну, ми продовжуємо будувати підприємство з глибокої переробки кукурудзи»

Компанія «Ерідон» є одним із найпотужніших гравців на вітчизняному ринку насіння, добрив та агрохімії. Але це не все. Останні роки компанія втілює в життя проєкти, які взагалі не пов’язані з вже ключовою галуззю роботи. Уявіть, у компанії є молочно-товарні ферми з роботами, сучасні тваринницькі ферми, а найближчим часом з’явиться ще і завод для переробки кукурудзи. Про те як компанії вдається реалізовувати всі свої плани, попри воєнний стан, розповів засновник групи компаній «Ерідон» Сергій Кролевець в інтерв’ю Latifundist.com. Редакція Kurkul.com публікує найцікавіші тези з цієї розмови.

Від дистриб’юції ЗЗР, насіння, добрив до м’ясного та молочного бізнесу
Компанія «Ерідон» розпочала свою історію ще в 1993 році, майже 30 років тому. Вона спеціалізувалась на дистриб’юції засобів захисту рослин, насіння та добрив.
Уже у 2008 році у групі компаній «Ерідон» з’явились перші агропідприємства, а у 2015 р. розпочали активно розвивати тваринництво і відкрили першу чергу роботизованої молочної ферми. Так розпочалась історія компанії в напрямку молоковиробництва. Восени 2021 року відкрили другу чергу молочної ферми з новітніми роботами нідерландської компанії Lely, а якраз перед війною відкрили ще одну, але вже в іншому господарстві.
    «Так, спочатку відкрили її у с. Почуйки на базі господарства ПСП «Україна». І таку ж ферму пободували в іншому господарстві ПП «Євросем», та запустили її наприкінці лютого цього року. Зараз будуємо ще один сучасний корівник», — прокоментував  засновник компанії Сергій Кролевець.
У 2019 р. «Ерідон» додав ще один напрям тваринництва.  Зокрема, було відкрито комплекс з вирощування м’ясних порід ВРХ. На сьогодні на фермі утримується понад 5 000 тварин, з яких 2 700 — це маточне поголів’я.
    «Ми вирощуємо м’ясні породи такі, як Ангус, Лімузин, Шароле і Герефорд. Надаємо перевагу Ангусам. Наші бички випасаються на власних пасовищах, площа яких вже досягла 1500 га», — розповів бізнесмен.
З його слів, цей напрямок роботи продовжує розширюватись. Наразі будується ще одне приміщення для утримання та відгодівлі бичків. У планах компанії створення власних потужностей для забою бичків.
    «На жаль, Україні європейський ринок експорту живої ваги ще не відкритий. Багато нормативних актів у законодавстві мають бути гармонізовані з ЄС. Наразі ж нам доводиться працювати через посередника, який експортує наше м’ясо в арабські країни», — поділився засновник компанії.

Війна війною, а будівництво за розкладом
Сергій Кролевець підтримує думку, що для прибутковості підприємства, яке займається рослинництвом необхідним напрямом є переробка. Саме тому в компанії «Ерідон» було прийнято рішення будувати завод із глибокої переробки кукурудзи. Не зупинили плани, ані COVID-19, ані воєнний стан, ані окупація частини активів компанії.
    «Ми дивились на досвід поляків. За останні 20 років вони побудовали чимало переробних підприємств. Ми були на заводі, який переробляє 1700 т кукурудзи та виробляє 60-70 тис. декалітрів спирту за добу, в той час, як вітчизняні потужності розраховані на переробку 50-100 т кукурудзи. Одне польське підприємство, як 34 українських», — порівнює він.
Тому засновник «Ерідон» прийшов до висновку, що Україна, на жаль, у переробці дуже відстала.
    «Чомусь усі хочуть заробити на торгівлі. Але потрібно інвестувати і в переробку, будувати нові заводи. Це вигідно для компанії, бо вона отримує продукт із доданою вартістю, який може успішно реалізовувати на ринку», — поділився думками підприємець.
 Вивчивши всі нюанси в «Ерідон» загорілись бажанням започаткувати напрямок глибокої переробки кукурудзи для виробництва лізину. Наприкінці квітня 2021 р. компанія отримала дозвіл на будівництво заводу «Укрстарч». А далі епідемія COVID-19 та повномасштабне вторгнення. Проте будівельні роботи майже не призупинялись та на сьогодні активно продовжуються.
    «У квітні цього року ми відновили будівництво, і наразі готово 50-60% заводу. Наступного року потрібно запустити лабораторію. Вона майже готова — вже завозимо обладнання. До кінця 2023 р. плануємо вийти на ринок зі своїм продуктом», — розповів Сергій Кролевець.
За планом майбутній завод перероблятиме приблизно 350 т кукурудзи на добу. З неї виготовлятимуть L-лізин сульфату 70% (ред. використовується у тваринництві як амінокислота), глютен, клітковина та зародок.
Технологія виробництва лізину складна і має декілька основних етапів:
    — прийом сировини — кукурудзи;
    — виробництво крохмального молочка, з якого отримуємо глютен, клітковину та зародок;
    — процес ферментації, після якого відбувається грануляція готового продукту — лізину.
    «Якщо ми будемо виробляти 100 тис. т лізину на рік, то приблизно 50% буде забирати український ринок. Все, що залишатиметься, будемо експортувати в Європу. Думаю, транснаціональні компанії, які займаються виробництвом комбікорму, будуть зацікавлені в нашому продукті», — розмірковує засновник «Ерідон».
Щодо інвестицій, то Сергій Кролевець зазначив, що війна внесла свої корективи у вартість. Їх окупність може складати 7-10 років. Наразі такого виробництва в Україні немає.
Лізинове виробництро — це не єдиний проєкт, який втілює «Ерідон». Також компанія будує власний завод із доробки насіння кукурудзи та соняшнику під назвою «Лімері».
    «У нас великий досвід у вирощуванні насіннєвого матеріалу для міжнародних постачальників насіння. Тож тепер ми зможемо запропонувати їм комплексну послугу доробки насіння на заводі з обладнанням нового покоління. Щоб завантажити його на повну потужність — інвестуємо у розвиток зрошення. Торік площі під зрошенням збільшили на 1500 га і це тільки початок», — зазначив аграрій.

На звільнених від окупації складах компанії «Ерідон» розграбовано 95% майна
Війна принесла компанії втрати активів.
    «У нас залишилися активи в Херсоні, Каховці, Токмаку, Бердянську та Сватовому, які наразі в тимчасовій окупації. Це склади, офісні приміщення і товар. Минулого року відремонтували офіс у Сватовому, а нині він знищений прямим влучанням, бо там жили орки», — розповів засновник компанії.
З його слів, були пошкоджені підрозділи у Кривому Розі, Миколаєві, Запоріжжі, Кропивницькому. В Чернігівському офісі жили рашисти, тому він також потрапив під обстріли. Постраждали й приміщення в м. Балаклія та смт Шевченкове, які у вересні звільнили.
    «Наші менеджери їздили подивитися, що залишилося від складу — 95% розграбовано. Тим не менш, ми вже відновлюємо там роботу — нам потрібно повертати життя на деокуповані території», — поділився Сергій Кролевець.
Як зазначив засновник групи компаній «Ерідон» в інших регіонах продовжується будівництво складських приміщень.
    «Зараз ми будуємо абсолютно новий офісно-складський комплекс поряд із об’їздною біля Житомира. Продовжуємо будівництво 2-ї черги складу у м. Новомосковськ, Дніпропетровська обл.», — поділився він.
Тож, «Ерідон» поставив собі дуже амбітні цілі. Поки деякі бізнесмени повиїжджали за кордон чи мають страх інвестувати, компанія впевнено реалізовує свої плани в Україні. І тут питання навіть не у власному заробітку, адже проєкти «Ерідон» вимагають довготривалих інвестицій. Йдеться про щось більше і дороговартісніше — про людяність, відповідальність перед країною і тими хто сьогодні нас захищає, а також про майбутнє країни. Як наголосив сам Сергій Кролевець: «Це життя і ніхто його не пройшов без помилок. Але зараз ключове — не здаватися і вірити в ЗСУ». З таким гаслом компанія продовжує працювати.