Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 410

Представники центральної влади, органів місцевого самоврядування, бізнесу, банківської сфери зібралися в Хмельницькому, щоб обговорити проблеми та можливості бізнесу в умовах війни.

Місто Хмельницький і тепер, і до війни було одним із лідерів економічного зростання в Україні, зазначив в онлайн режимі голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Він наголосив, що  у цей дуже складний час треба спілкуватися з бізнесом, обговорювати його перспективи і робити все можливе, щоб іти вперед. Та чи можливо це зараз, в умовах, коли економіка також потерпає від війни? «Підприємці – це люди, які знають, як діяти в найскладніших ситуаціях. І з бізнесом потрібно спілкуватися не лише коли все добре, але й коли є проблеми», – каже заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.
Зрештою, проблеми, які визріли на цьому етапі, й озвучили підприємці Хмельниччини заступнику міністра економіки України Олександру Грибану. Цікавилися, чи варто сподіватися на компенсацію за купівлю дороговартісних генераторів, завдяки яким забезпечується безперебійна робота підприємств. Порушували перед високопосадовцем і болючі для них податкові питання, говорили про бюрократичну складову в оформленні багатьох документів. Представники легкої промисловості скаржилися на те, що позбавлені підтримки на міжнародних виставках, втрачаючи таким чином клієнтів і ринки збуту. А металопереробне підприємство Хмельницького через перебої з електропостачанням може не виконати зовнішні контракти, і понад сотні працівників загрожує безробіття.
Та під час війни, говорили відверто, розраховувати на фінансову підтримку з державного бюджету не доводиться, дефіцит у головному кошторисі країни не дає змоги забезпечити всі потреби. Допомогою може стати участь у міжнародних грантах, адже наші партнери за кордоном передбачають значні суми на підтримку українського бізнесу. Важливим для вітчизняної економіки спікери форуму вважають розвиток індустріальних парків, адже вони можуть бути механізмом залучення бізнесу в конкретному місці. Досвід індустріальних парків Вінниці, Львова, Білої Церкви стає аргументом для їх створення.  Тим паче, що бізнес може розраховувати на підтримку.
Ще один з інструментів допомоги бізнесу – діяльність і продукт організацій, які спрямовують свою діяльність на те, щоб підприємство могло розвиватися.
Окрім нових знань, яких набули представники форуму в Хмельницькому, вони  зав’язали нові знайомства, знайшли однодумців, зацікавилися досвідом колег, отримали дієві поради. Жорсткі виклики сьогодення не повинні знищити прагнення усіх без винятку представників бізнесу – вистояти, здолати труднощі, розвиватися.

Повна версія трансляції форуму «ЩодняМожливості для бізнесу в умовах війни».