Житлові субсидії за оновленим порядком призначаються з 1 травня 2015 року. Станом на 16 липня за призначенням субсидії по області звернулося 48,3 тисячі сімей.  Призначено субсидію 63,4 тисячі сімей, що складає 73,8 відсотка від усіх справ (85,9 тисячі справ). З 48,3 тисячі нових справ призначено субсидію 32,1 тисячі сім’ям, що складає 66,5 відсотка.
Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 26 червня 2015 року № 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій». Які зміни внесено? Про це нашим читачам розповідає директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана ЛУКОМСЬКА:

 

— Скасовано необхідність декларування громадянами розмірів (конкретних сум) доходів. Тобто відтепер у декларації    громадяни вказуватимуть лише види доходів (зазначатимуть словами: зарплата, пенсія, стипендія та інше) та організацію, де їх одержано. Конкретні суми доходів органи соціального захисту отримуватимуть автоматично від фіскальної служби, органів пенсійного фонду України, інших установ та організацій. Проте, хочу зазначити, якщо вони не зможуть отримати інформацію за запитом, заявникам необхідно підтвердити її шляхом подання довідки про доходи. Зокрема, це стосується доходів, отриманих від здачі в оренду земельної частки (паю) чи продажу власної сільськогосподарської продукції.
 — Чи можна і далі використовувати бланки декларацій, які були надіслані родинам раніше?
 Так, ті бланки теж можна використовувати для призначення субсидії.
  — Світлано Іванівно, якщо заявник подасть недостовірні дані, чи будуть застосовуватись штрафні санкції?
  — Ні, норма щодо повернення у подвійному розмірі надміру перераховоної субсидії скасовується.
 Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів із недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни (склад зареєстрованих, перелік отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, купівлю товарів або оплату послуг на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень), повертається ним за вимогою органу, що призначив субсидію без нарахування штрафних санкцій.
—  На який період  призначається субсидія?
— Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення і розраховується: на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня і на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня. Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік.
   — Які доходи, Світлано Іванівно, не включаються до сукупного доходу родин для призначення житлових субсидій?
 — До сукупного доходу не враховуються:
— одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності (одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»).
— сплачені особою аліменти;
— доходи від розміщення депозитів;
— суми грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях;
—   допомога громадських та благодійних організацій;
—  допомога на поховання.
— Чи можуть розраховувати на отримання субсидій   підприємці? Раніше вони були фактично позбавлені цього права.
  — Урядовим рішенням врегульовано питання визначення доходу фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.
Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, другої групи — двох прожиткових мінімумів, третьої групи — трьох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.