Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 331

З кожним роком у Європі спостерігається активніший попит на ягоди калини та бузини та продукти їх переробки, все більше українських фермерів висаджують плантації з цими культурами. Відповідно, це спонукає вітчизняних селекціонерів створювати нові сорти: високоврожайні, крупноплідні та максимально придатні до переробки. Так, садівник-селекціонер з Кам’янця-Подільського Хмельницької області В’ячеслав Францішко вже вніс до Державного реєстру сортів рослин України 6 сортів калини, 2 з яких –  найбільш крупноплідні у світі. Детальніше про це, а також про свої селекційні успіхи він розповів в ексклюзивному коментарю проєкту «Ягідник».

Окрім практичного садівництва, В’ячеслав Францішко активно працює з селекцією рослин. Загалом до Державного реєстру сортів рослин Україні вже внесено 13 сортів, створених селекціонером: 6 сортів калини (2 з яких, Аня й Уляна, – найбільш крупноплідні у світі), 3 сорти обліпихи, 1 сорт хурми та 3 сорти береки лікарської. Окрім цього, наразі триває робота ще над 40 незареєстрованими сортами різних культур.
– В Україні фермери почали більш масово вирощувати калину та бузину, бо на ці ягоди спостерігається неабиякий попит у Європі. Калину, приміром, висаджують для переробки, зокрема і мої 2 сорти Аню й Уляну. До речі, в Академії аграрних наук України спеціальний відділ уже розробив декілька рецептів для їх переробки, – розповідає В’ячеслав Францішко.
Також селекціонер активно працює над селекцію береки лікарської – маловідомої та непоширеної культури, яка раніше росла на нашій землі тисячі років.
– У радянські часи її знищили через надзвичайно високий попит на її надміцну деревину, яку використовували для виготовлення пропелерів до літаків. Її плоди цілющі та дуже смачні, нагадують хурму та сушений абрикос, – каже В’ячеслав Францішко.

Крім того, український фермер вирощує найбільшу колекцію сортів шовковиці у світі. Фермер зазначив, що її сновою стали сорти української селекціонерки з м. Мерефа Галини Іванівни Бабаєвої. Потім посадив сорти з Туреччини, США, Англії, Прибалтики, Китаю і навіть з Австралії та Нової Зеландії. За словами чоловіка, зростає попит на садивний матеріал виду Morus macroura, плоди якого можуть досягати 25 см у довжину в природних умовах батьківщини цих дерев – у Пакистані, в Україні ж довжина плодів сягає поки що не більше 12 см.
Розповів В’ячеслав Францішко і про ще один різновид шовковиці, який доповнює його колекцію і набуває шаленої популярності на українському ринку. Мова про кудранію, або шовковицю китайську. Зовні вона схожа на полуницю, за що її й називають “полуничним деревом”.