Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 359

Імпорт товарів на Поділля зріс за одинадцять місяців минулого року на 8,8% у порівнянні з січнем-листопадом позаминулого року до 613,1 мільйона доларів. Зростання ввезення продукції після значного зменшення в першому півріччі спостерігається все торішнє друге півріччя.

Суттєво на показники імпорту вплинуло стрімке (перевищило чверть від загального обсягу ввезення) зростання закупівлі подільським бізнесом мінеральних продуктів: придбано на 156,8 мільйона.
Звісно, коли йде мова про мінеральні продукти, передусім маються на увазі палива мінеральні; нафта та продукти її перегонки. Палива за кордоном придбано на суму 150,1 мільйона при зростанні в порівнянні з відповідним періодом позаминулого року на 244,4% – у майже 3,5 раза. Частка палива в імпорті сягнула рекордні 24,5%.
Натомість закупівля полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них суттєво зменшилася. Імпортовано пластмас на 21,5% менше, ніж позаторік, загалом на суму 80,3 мільйона. Частка цієї групи імпорту знизилася до 13,1%.
Також варто зазначити, що за окремими групами, які становлять суттєву частку в імпорті Поділля, падіння ще більш відчутне. Скажімо, поставка машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання зменшилася на понад чверть – на 27,3% до 96,5 мільйона, що склало 15,8% від загального обсягу.
Область також на одну шосту скоротила ввезення текстильних матеріалів та текстильних виробів. За одинадцять торішніх місяців падіння становило 16,3% – до 31,3 мільйона. Відповідно частка текстилю в загальних показниках склала лише 5,1%.
Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, продуктів рослинного походження закуплено на 34,7 мільйона; зростання на 54,7%. Їхня частка становила 5,6% від загального обсягу імпорту.