Нещодавно відбулася сесія Кам’янець-Подільської міської ради, на якій депутати одноголосно прийняли (22 обранці, що прийшли на сесію із загальної кількості 38) бюджет міста на 2023 рік.

Коментуючи цю подію, міський голова Михайло Посітко відзначив, що головний кошторис кам’янчан на цей рік становить 1 мільярд 56 мільйонів гривень і вперше є самодостатнім, здатним без дотацій від держави забезпечити життєдіяльність громади. Завдяки цьому підтримано багато гарних проєктів, програм та ініціатив у різних галузях.
Перш за все — підтримка військових. Для цього у бюджеті передбачено 5 мільйонів і надалі ця цифра буде збільшуватися. 107 мільйонів виділено на житлово-комунальне господарство, на утримання та ремонт доріг і тротуарів громади, влаштування доступних з’їздів, дитячі майданчики, відновлення аварійних перекопів, вивезення сміття, прибирання кладовищ тощо.
У кошторисі закладено 2 мільйони гривень на реалізацію проєктів-переможців громадського бюджету, які минулого року не були завершені через воєнний стан.
Велика увага цьогоріч буде приділена соціальному захисту населення, на що спрямовано 53,1 мільйона. І левова частина коштів — на підтримку малозахищених верств населення.
Прийнято нові ініціативи — фінансова допомога сім’ям, у яких народилося одночасно двоє-троє дітей, одиноким матерям, матерям загиблих воїнів, пенсіонерам з мінімальним розміром пенсії, надання вдовам Героїв путівок на санаторне лікування. Це означає, що ці категорії, крім державної, отримають допомогу муніципальну.
607,1 мільйона гривень (60% бюджету) передбачено на освітню галузь — ремонти у школах і садочках, заміну вікон, харчування дітей пільгових категорій, підтримку обдарованих дітей громади, забезпечення курсування шкільного автобуса та інші важливі програми. Ще 58,6 мільйона спрямовано на сферу охорони здоров’я, що теж включає багато напрямів.
Крім того, додатково депутати спрямували 100 тис. грн для гасіння пожежі на міському сміттєзвалищі, 80 тисяч — на різні заходи Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У резервному фонді міста залишається ще понад 28 мільйонів гривень.