Із кінця січня в регіонах України стартувала нова програма уряду для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи у відділеннях Укрпошти.

Громадяни мають змогу обміняти п’ять ламп розжарювання (які в робочому стані) на п’ять нових світлодіодних (LED) двох типів цоколю ламп Е27 та Е14.
Цей проєкт впроваджується як один з інструментів енергоефективності, які дозволяли б вистояти під час енергокризи та забезпечити баланс енергоспоживання в пікові години. Відтоді, як рф почала обстрілювати об’єкти української енергетичної інфраструктури, Україна відчуває брак генерації та розподілення електроенергії. За даними НЕК «Укренерго», 40-60% енергії споживається саме домогосподарствами.
Отже, щоб обміняти старі лампи на нові, потрібно: бути громадянином України віком від 18 років, мати паспорт, ідентифікаційний код та обов’язково лише справні лампи розжарювання для обміну.
Механізм програми передбачає, що людина приносить 5 справних ламп розжарювання у будь-яке відділення Укрпошти та проводить там їх обмін на нові енергоощадні з цоколем Е27 та Е14. Старі лампи можуть бути різної потужності (Вт).
Обмін буде відбуватися у два способи — з попереднім замовленням і без нього. Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок Дія, то вони гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях Укрпошти п’ять робочих днів після отримання підтвердження з мобільного застосунку Дія. Якщо ж у вас немає Дії, то можете прийти без попередньої реєстрації, і лампи обміняють лише за їх наявності.
Зокрема, при оформленні заявки через застосунок Дія треба буде обрати відділення і вказати необхідну інформацію. За деякий час після подачі заявки людині автоматично на телефон надходить повідомлення з мобільного застосунку Дія про можливість отримання світлодіодних ламп в обраному відділенні поштового зв’язку АТ «Укрпошта», отримання ламп здійснюється за номером такої заявки.
Якщо людина через особисті причини не забрала замовлення впродовж 5 робочих днів, то воно анулюється.
Важливо наголосити, що при обміні в Укрпошті фіксують паспортні дані людини, тому другий раз вона провести обмін не зможе.
Також якщо раптом громадянин вдома виявить, що одна чи декілька з отриманих на Укрпошті діодних ламп не працюють, то в нього буде можливість замінити їх у відділенні на інші діодні лампи. Такий обмін можна здійснити один раз, повертати несправні лампи потрібно в пакуванні від виробника. Без упаковки обмін не здійснюється.
Так, за тиждень з початку всеукраїнської програми українці вже обміняли перший мільйон ламп.
За тиждень ще 6 мільйонів лампочок будуть доступні в містах районного значення. А до кінця лютого, завдяки пересувним відділенням Укрпошти, лампи мають надійти й до найменших сіл по всій країні, щоб освітлювати домівку кожного українця. Таким чином на першому етапі громадяни України вже в найближчі місяць-півтора зможуть обміняти до 20 мільйонів ламп. Старі лампи, які обмінюватимуть люди, будуть утилізовані.