U-LEAD з Європою надасть локальну субсидію Крупецькій, Ганнопільській та Берездівській громадам для підвищення енергетичної безпеки громад через забезпечення умов для вирощування енергетичних культур.

“З 1 березня ми почали реалізацію цього проєкту. Він передбачає створення материнських розсадників верби, підготовку фахівців для управління такими об’єктами, створення програми енергетичної безпеки громад та закупівлю техніки. Крім того, проєкт є унікальним, і впроваджується на рівні громад вперше в Україні”, - розповів керівник регіонального офісу U-LEAD в Хмельницькій області Дмитро Василенко.
Проєкт передбачає закладання материнських плантацій енергетичних культур шляхом підготовки земельних ділянок та висадки саджанців на підставі аналізу ґрунту. Також, відбудеться навчання представників громад основам догляду за плантаціями енергетичних культур.
Крім того, фахівці проаналізують територію 3-х громад для визначення кращих земель для подальшого розсаджування верби. Після того, громадам допоможуть розробити програми розвитку енергетичної безпеки та методичні матеріали з економічними розрахунками подальшого підвищення енергобезпеки в наступні роки.
Комунальні заклади трьох громад забезпечать базовою технікою для перероблювання енергетичних культур, що сприятиме енергетичній незалежності громад.
“Впроваджуватиме проєкт Громадська організація “Хмельницький енергетичний кластер”, яка має досвіт реалізації низки проєктів у сфері енергетики. Цей досвід важливо поширити на інші громади, адже в теперішніх умовах російської агресії та постійних атаках на енергоінфраструктуру важливо бути енергонезалежними кожній громаді”, - наголосив Дмитро Василенко.