На черговій сесії Михайлюцької сільської ради прийнято рішення звернутися до Президента України та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України про недопущення розробки Городнявської ділянки Буртинського родовища графіту. Нагадаємо, турецька компанія Onur Group отримала спецдозвіл Держслужби геології та надр України на видобування графітової руди та планує інвестує $50 млн у розробку родовища.

Ініціативною групою громадян села були направлені листи до Міністерства довкілля, обласної та районної рад, обласної і районної військових адміністрацій з вимогою врахувати точку зору громади.
Нас обурює предмет оцінювання. Ми, як громада, вважаємо що цей проект не лише небезпечний, але й не має належного обґрунтування своєї необхідності. Тому, ми прохаємо Вас ретельно розглянути наш лист та врахувати нашу позицію стосовно цього об’єкта.Наша громада відмовляється від будь-яких проектів, що можуть негативно вплинути на довкілля та здоров’я мешканців. Проект планової діяльності, що підлягає оцінці впливу на довкілля, викликає наші серйозні застереження.
Селяни впевнені, що дозвіл на користування надрами був виданий незаконно, оскільки село Заморочення знаходиться безпосередньо на контурах кар’єра, У повідомленні про це навіть не згадується.
Крім порушень наших конституційних прав, ми також стурбовані видобутку графітової руди. Шум, пил, забруднення води та інші негативні наслідки, що супроводжують видобуток, мають негативний вплив на здоров’я нашої громади. Крім того, на відстані менше одного кілометра від декількох населених пунктів будуть проводитися бурові та підривні роботи, які будуть піднімати верхні та нижні шари ґрунтів, а також через населені пункти регулярно будуть їздити великі вантажівки, в наслідок чого будуть руйнуватися будинки та дороги.
Додатково до вже згаданих наслідків, у листі звертають увагу на ще один аспект - осушення. У повідомлені зазначено глибину кар’єра 150 м. Розробка рдовища на думку селян призведе до зниження рівня ґрунтових вод та забруднення шкідливими сполуками.
Майбутнє наших дітей є найважливішою цінністю для нашої громади та для України в цілому, тому ми не можемо бути байдужими до можливих наслідків реалізації проекту з видобутку графіту, запланованого на 130 років. Тому ми наполягаємо, щоб Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України врахувало позицію нашої громади і не погоджувало Звіт з оцінки впливу на довкілля по Городнявській ділянці Буртннського родовища. З урахуванням наших обґрунтувань ми вважаємо, що проєкт слід повністю припинити!
Варто зауважити, що дозіл на видобування ТОВ «Спис Україна» отримало лише на 20 років.

Де в Україні видобувають графіт?
У межах Українського кристалічного щита виділяють чотири графітоносні райони: Бердичівський, Побузький, Криворізький і Приазовський, де розташовані близько 100 родовищ та проявів кристалічного графіту, за генезисом віднесених до метаморфічного типу і приурочених до порід архею та протерозою.

Глибина залягання графітових руд становить від 10 до 80 м. Графітовмісні породи утворюють пластові і лінзовидні тіла потужністю до 300 м, протяжність їх від 500 до 1500 м, зрідка до 3,5 – 5,0 км. Графіт лускуватий з вмістом в рудах від 2,5 до 20%, рідко до 30%.
Державним балансом запасів корисних копалин враховано 6 родовищ графіту в Україні, з яких на сьогодні розробляються лише два: ПАТ «Заваллівський графітовий комбінат» – Південно-Східна ділянка Заваллівського родовища (Кіровоградська обл.), ТОВ «Українська постачальна група» – Зарічна ділянка Заваллівського родовища графіту (Одеська обл.), ТОВ «Розвиток Побужжя» – Південна ділянка Балахівського родовища.
Переробка графітових руд в Україні здійснюється в основному на Заваллівському графітовому комбінаті. Випускається цілий ряд марок графіту для різних галузей промисловості (тигельний, елементний, ливарний, електровугільний, акумуляторний, олівцевий, фрикційно-металокерамічний, пороховий, спеціальний малозольний та ін.). Переважає випуск ливарного, тигельного та елементного графіту. Графітова продукція підприємств України за якістю відповідає світовому стандарту і експортується в інші країни.

Графіт: особливості мінералу та використання
Графіт є одним з кристалічних форм вуглецю. В природі вуглець зустрічається у вигляді самородних мінералів: графіту, алмазу, лонсдейліту. Графіт має унікальні фізичні і хімічні властивості одразу двох класів хімічних елементів і речовин: металів і неметалів. До металевих властивостей відносять високу тепло- та електропровідність, пластичність. Серед неметалічних властивостей графіту є його інертність до більшості хімічних речовин (сильні кислоти, основи, розчинники та флюси), висока термостійкість, низьке теплове розширення та досконала спайність і жирність. В не окислювальному середовищі графіт залишається стабільним до температур 3000 °C. Графіт має твердість 1-2 за шкалою Мооса тому він м’який. Також графіт є гідрофобний і має високу здатність утворювати тонкі плівки на твердих поверхнях.

Завдяки своїм властивостям графіт використовують в таких сферах діяльності:

Вогнетриви
Через високу температурну стійкість (в безкисневому середовищі) та хімічну стійкість до цілого ряду розплавлених металів, графіт використовують для виготовлення плавильних тиглів та футерувальних плит.

Акумулятори
Природний і синтетичний графіт використовується як анодний матеріал для виготовлення електродів в акумуляторах. Це все завдяки високій електропровідності та хімічній стійкості до практично будь-яких агресивних водних розчинів (набагато вищій навіть, ніж у благородних металів).

Ливарні облицювальні та мастильні матеріали
Засіб для обробки ливарних форм — це фарба на водній основі аморфного або тонкодисперсного лускуватого графіту. Якщо пофарбувати внутрішню частину форми та дати їй висохнути, утвориться тонкий графітовий шар, який полегшить відокремлення відлитого об’єкта після того, як гарячий метал охолоне. Графітові мастила застосовують в середовищах з високими і низькими температурами: при змащенні штампів при куванні, протизадирні мастила, мастило для зубчастих передач гірничого обладнання.

Інше використання
Сповільнювач нейтронів в ядерних реакторах (Ядерний графіт).
Компонент для виготовлення стержнів для чорних графітових олівців (в суміші з каоліном).
Для отримання синтетичних алмазів.
Як добавка під час виробництва сталі.
Для одержання хімічно активних металів методом електролізу розплавлених сполук. Зокрема, при отриманні алюмінію використовуються одразу дві властивості графіту:
хороша електропровідність, і, як наслідок, його придатність для виготовлення електродів
газоподібність продукту реакції, що протікає на електроді, це вуглекислий газ. Газоподібність продукту означає, що він виходить із електролізера сам та не вимагає спеціальних заходів щодо його видалення із зони реакції. Ця властивість значно полегшує технологію виробництва алюмінію.
Використовуються для виготовлення щіток електродвигунів.
У машинобудуванні графіт використовується як матеріалу для обладнання (підшипники, поршневі кільця).
Також графіт використовують для захисту бетону, сталі, дерева, алюмінію, чавунних виробів.
Природний аморфний і тонкодисперсний лусковий графіт використовується в гальмівних накладках або гальмівних колодках для вантажних транспортних засобів.
Екологічні проблеми графіту: про що варто знати?
Графіт відноситься до хімічно-інертних і не токсичних елементів, завдяки цим властивостям він не становить прямої загрози навколишньому середовищу. Попри це, видобування графіту і його збагачення можуть все ж нести екологічні проблеми. Мова йде про відходи гірничого виробництва та утворення пилу. Проте цей вплив можна мінімізувати при дотриманні належних охоронних заходів та проєкту розробки родовища.