За даними Укргідрометцентру на кінець березня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами та на зябу відповідали достатнім та оптимальним показникам і становили від 22 до 50 мм продуктивної вологи. Водночас в окремих районах західних та північних областей ґрунт був перезволожений.

Лише у південних районах Одеської області зволоження орного шару ґрунту було задовільним (11-20 мм продуктивної вологи).
Глибина весняного промочування ґрунту у Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Дніпропетровській та Харківській областях становила від 80 до 150 см і більше.
«Поперемінне зниження та підвищення температури повітря, часткове поверхневе промерзання ґрунту та місцями сильне його перезволоження створили незначні стресові умови для весняного розвитку озимини. Разом з тим, таке похолодання було короткотерміновим, воно не вплинуло на вегетацію, лише дещо призупинило ростові процеси, оскільки відростання листової поверхні і кореневої системи були ще незначними. Негативних наслідків для озимих зернових культур не відмічено», — пояснили в НААН.
За даними ННЦ «Інститут землеробства НААН» рослини пшениці озимої, тритикале, озимого жита та озимого ячменю знаходяться у фазах «кущіння» — «вихід у трубку».  
Рослини ріпаку озимого оптимальних строків сівби перебувають у фазі «розвиток листків розетки». У цілому стан посівів добрий. Проте, на понижених ділянках рельєфу відмічено так звані «блюдця» з водою, де рослини мають пригнічений стан, блідо-жовтий колір листя та характеризуються всіма ознаками вимокання.
Також фахівці НААН відмітили, що через дощі господарства тимчасово призупинили розпочату сівбу пізніх зернових та зернобобових культур, але на ранніх посівах пшениці та ячменю ярих вже відмічається проростання зерна та сходи. На ранніх посівах гороху також відмічається проростання зерна.
У зв’язку зі складними погодними умовами протягом останнього тижня темпи сівби пізніх зернових та зернобобових культур дещо знизилися.
Так, станом на 7 квітня до сівби ярих культур приступили аграрії всіх областей на контрольованій території. На звітну дату було посіяно вже 620,5 тис. га зернових та зернобобових культур.
До сівби цукрових буряків приступили аграрії Вінниччини, Волині, Рівненщини, Тернопільщини, Хмельниччини та Черкащини.
До сівби соняшника приступили аграрії Миколаївщини, Одещини, Тернопільщини, Хмельниччини та Буковини.