Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 316

Згідно з даними, агрокліматичні умови (коливання нічних та денних температур повітря, дощі, тумани, рясні роси) сприяли розвитку та поширенню шкідників і хвороб.

Кукурудза. 2-8% рослин кукурудзи пошкоджено злаковими блішками, попелицями, осередково кравчиком-головачем, південним сірим довгоносиком. Ґрунтові шкідники (личинки хрущів, дротяники) пошкодили 2-4% рослин у слабкому, подекуди середньому ступенях. У господарствах Полтавської області на 8% обстежених площ кореневими гнилями уражено до 2% рослин.
Озимі та ярі зернові колосові. В Степу та Лісостепу клоп шкідлива черепашка пошкодила 2-7% рослин озимих та 0,5-1% рослин ярих колосових на 9-55% обстежених площ. У південних та центральних областях триває вихід та живлення на колосках хлібних жуків. Пшениці шкодять злакові попелиці та пшеничний трипс, які поширились на 10-35% обстежених посівів та заселили 2-10 % рослин. В ярині повсюди шкідливими залишаються п`явиці, злакові мухи, попелиці, хлібні блішки.
На плантаціях цукрових буряків триває живлення звичайного та сірого бурякових довгоносиків, ними пошкоджено до 8-10% рослин (Київська, Хмельницька обл.). У посівах Полтавської області харчується амарантовий стеблоїд. Також рослини культури заселяють і пошкоджують бурякові блішки, листкова попелиця, мінуючі мухи, щитоноски, якими пошкоджено до 12% рослин.
Стручкам озимого ріпаку завдають шкоди личинки насіннєвого прихованохоботника, капустяного стручкового комарика, якими пошкоджено до 6-18% рослин (Вінницька, Волинська, Запорізька, Миколаївська, Рівненська, Тернопільська обл.). Подекуди шкодять хрестоцвіті блішки, ріпаковий квіткоїд, капустяні попелиця, міль на 2-10% рослин. З хвороб мали поширення альтернаріоз, пероноспороз, фомоз, бактеріоз, циліндроспоріоз, де ураження рослин становило 2-15%.
У посівах соняшнику шкодить сірий буряковий та південний сірий довгоносики, якими пошкоджено 2-11% рослин (Волинська, Запорізька, Київська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська обл.). Осередково шкодять геліхризова попелиця, піщаний мідляк, личинки дротяників, травневих хрущів, гусениці листогризучих совок, якими заселено та пошкоджено 2-14% рослин. У господарствах Запорізької, Кіровоградської та Одеської областей поширення мав переноспороз, яким уражено 1-7% рослин.