У зв’язку з підвищенням цін і тарифів на житлово-комунальні послуги виконавча влада в області визначила для себе головним пріоритетом соціальний захист краян. У першу чергу це — реалізація програми житлових субсидій.
Як вона втілюється в життя, розповідає голова облдержадміністрації Михайло Загородний.

— Михайле Васильовичу, скільки уже громадян звернулося за призначенням субсидій?
— Завдячуючи активній роз’яснювальній роботі серед населення, до органів соціального захисту за призначенням субсидій звернулося фактично 143 тисячі сімей. Надана допомога майже 129 тисячам.
Я особисто поставив завдання перед керівниками районів та міст — дійти до кожної родини, яка може скористатися програмою житлових субсидій.
 — Раніше через певні обставини багато хто втрачав право на їх отримання, були випадки несвоєчасного призначення субсидій органами соціального захисту населення. Чи врегульовані законодавством ці питання тепер?
— Цього року уряд прийняв п’ять постанов зі змінами до діючого порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг задля його спрощення та збільшення сімей, які матимуть державну підтримку. Скасовані обмеження в наданні субсидій через майновий стан сім’ї (наявність двох житлових приміщень, автотранспортних засобів, доходів від земельних ділянок, крім тих, які перебувають в оренді як земельні паї). Скасували також обов’язкове оформлення особових рахунків на сплату житлово-комунальних послуг на особу, яка звертається за субсидією. Відтепер субсидія призначатиметься одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, незалежно від того, чи відкрито на неї особовий рахунок на сплату послуг.
Орендарям житла субсидія також призначатиметься без необхідності відкриття на них особових рахунків (на підставі угоди оренди).
Визначено вичерпний перелік документів, що враховуються комісією при прийнятті рішення про призначення субсидії з урахуванням лише фактично проживаючих осіб (подаються довідки про тимчасову відсутність зареєстрованих осіб). Скасоване проведення обстеження домогосподарства в разі наявності підтверджуваної інформації.
Надаються субсидії сім’ям, які мешкають окремо у житловому будинку, що розділений на дві половини, дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, де виховують дітей, які фактично проживають, але не зареєстровані.
 У разі невідповідності даних про склад зареєстрованих осіб і про кількість осіб, яким нараховується плата за послуги (ці дані надаються органами соціального захисту населення за запитами від житлово-експлуатаційних організацій та інших органів), для розрахунку субсидії використовуються дані про склад зареєстрованих.
Приведено у відповідність до законів перелік доходів, які не враховуються для призначення субсидії, а саме: доходи учасників антитерористичної операції (відповідно до Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про житлово-комунальні послуги” щодо належного соціально-економічного захисту учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей); доходи від роботи у виборчій комісії (відповідно до законів України „Про вибори Президента України”, „Про вибори народних депутатів України”, „Про місцеві вибори”).
Застосування вказаних змін законодавства дасть змогу оперативніше вирішувати питання з наданням субсидій населенню.
— З 1 липня деяким категоріям людей пільги надаються в залежності від середньомісячного сукупного доходу. Як це відбувається?
— Верховна Рада України 28 грудня 2014 року прийняла Закон України №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Там, зокрема, зазначається, що з  1 липня 2015 року пільги надаються окремим категоріям населення, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2015 році — 1710 гривень).
До таких категорій належать: звільнені зі служби за віком, хворобою або вислугою років працівники міліції; особи начальницького складу податкової міліції, особи рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби; діти (до досягнення повноліття) працівників міліції, осіб начальницького складу податкової міліції, рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби, загиблих або померлих у зв’язку з виконанням службових обов’язків, непрацездатні члени сімей, які перебували на їх утриманні; особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зараховані до категорії 3; дружини (чоловіки) та опікуни (на час опікунства) дітей померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, зарахованих до категорії 3, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою; сім’ї, які мають дитину-інваліда, інвалідність, пов’язану з наслідками ЧАЕС;  учасники війни; члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни; особи, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, їхні вдови (вдівці) і батьки; жертви нацистських переслідувань; діти війни; пенсіонери, які раніше працювали педагогічними, медичними і фармацевтичними працівниками, бібліотекарями, у сфері захисту рослин, у державних та комунальних закладах культури, освіти у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у них; багатодітні сім’ї; дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, в яких не менше року проживають троє або більше дітей; сім’ї, в яких не менше року живуть троє і більше дітей, у тому числі і ті, над якими встановлена опіка чи піклування;  батьки та члени сімей осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов’язків; особи, звільнені зі служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років та які стали інвалідами під час виконання службових обов’язків.
Число таких пільговиків в області складає понад 160 тисяч. Продовжують їх отримувати більше 126 тисяч. Тим, хто втратив право на пільги, запропонували звернутися за призначенням житлових субсидій.
Незмінним залишився порядок надання пільг для інвалідів війни; учасників бойових дій; чорнобильців  І та ІІ категорій; ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Державної пожежної охорони, служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби, податкової міліції, Державної служби спеціального зв’язку, їхніх вдів; реабілітованих осіб; слідчих прокуратури на пенсії; військовослужбовців СБУ на пенсії; батьків і членів сім’ї військовослужбовця, який загинув (помер) або пропав безвісти під час проходження військової служби; інвалідів військової служби.
— Михайле Васильовичу, як координується діяльність органів виконавчої влади щодо поліпшення соціального захисту учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих?
— Аби було легше вирішити питання, пов’язані з лікуванням, реабілітацією та соціальною адаптацією, щоб краще координувати дії волонтерів і громадських організацій, які допомагають нашим захисникам та їхнім сім’ям, 8 жовтня я підписав розпорядження про створення при облдержадміністрації Центру допомоги учасникам антитерористичної операції. Серед основних завдань — обстеження матеріально-побутових умов проживання членів родин загиблих для того, аби забезпечити їх усім необхідним.
Цього року маємо субвенцію з державного бюджету на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО, а також для інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції та потребують поліпшення житлових умов, у сумі 4,7 мільйона гривень. Зокрема, за рахунок коштів цієї субвенції вже придбали двокімнатну квартиру в Кам’янці-Подільському для сім’ї загиблого військовослужбовця.
Прийнято й обласну програму соціальної підтримки осіб, які брали участь в АТО та членам їхніх сімей, у якій передбачені кошти на загальну суму 4,8 мільйона гривень.
 Особлива увага приділяється встановленню меморіальних дощок у навчальних закладах, де навчалися загиблі, облаштуванню Алей пам’яті в райцентрах.
Особисто для мене вкрай важливо підтримувати й допомагати родинам військовослужбовців, які зникли безвісти та загинули під час участі в АТО.