Товариство  з обмеженою відповідальністю «Преттль Кабель Україна» – одне з небагатьох підприємств міста над Смотричем яке, оминувши глибокі вибоїни на шляху творення ринкової економіки, незважаючи на економічну кризу, нестабільність політичної ситуації, міцно тримається на плаву, розвивається, збільшує свої  потужності. Про секрети стабільності та успіху кабельників, перспективи розвитку виробництва розмова з його очільником, талановитим керівником нової генерації Андреасом Цінном.    

— Пане Андреасе, очолюване Вами ТОВ «Преттль Кабель Україна»,  безумовно, є гордістю міста, не один рік слугує прикладом для інших підприємств. Будь ласка, кілька слів про завод, що виробляєте, де застосовується ваша продукція?
    — Наше підприємство з іноземними інвестиціями, одне із близько восьми десятків заводів і компаній всесвітньо відомого німецького концерну Prettl — провідного виробника електроустаткування та кабельно-провідникової продукції для світових автовиробників Європи, Америки, Азії. Працюємо на теренах Кам’янця-Подільського з 1998 року і за цей період випустили понад 150 мільйонів комплектів проводів, асортимент яких наразі становить близько 1300 найменувань, для іноземних автовиробників.
— А саме?     
— Серед клієнтів групи Prettl такі всесвітньо відомі фірми, як Bosсh, BMW, Opel, Audi, Fiat, Merсedes та багато інших.
— За рахунок чого вдалося завоювати такий великий ринок збуту?
— Ви знаєте, що транспортне машинобудування, яке є одним з основних галузей промисловості світу, не стоїть на місці і розвивається досить швидкими темпами. Можемо спостерігати навіть на вулицях нашого міста, скільки за останніх кілька десятків років з’явилося сучасних і надсучасних транспортних засобів. Тобто і ми намагаємося йти в ногу зі світовими тенденціями, навіть їх випереджати.
    По-друге, беремо якістю. У нас до мінімуму зведена рекламація на будь-який виріб. Уся наша продукція сертифікована за найвищими міжнародними стандартами якості. А щоб досягти такого успіху, постійно розробляються і впроваджуються у виробництво новітні технології; інженерно-технічні працівники, рядові виробничники проходять відповідне навчання як у нас, так і в зарубіжних галузевих компаніях. Маємо навіть посаду директора з якості, яку успішно виконує Володимир Глухов. Але якою б не була досконала техніка, все вирішують кадри, сумлінне ставлення кожного до виконання своїх обов’язків. Тому хотів би відзначити, що у нас прекрасний колектив, більшість якого складає молодь.
    По-третє, ми ніколи не підводимо своїх партнерів, пунктуально виконуємо всі  укладені з ними угоди тощо.
    —  Без сумніву, продуктивній роботі кабельників не можуть не сприяти ті умови роботи, які для них створені. Знаю, хто б не побував на ТОВ «Преттль Kабель» вперше, завжди в захваті від затишку, комфорту, які є у кожному цеху, на кожній дільниці виробництва.
    — Ви знаєте, здавна як у нас у Німеччині, так і в Україні берегинею вогнища і затишку є жінка. У нашому колективі працює близько 900 представниць прекрасної статі, а це майже 87 відсотків. Ось вони насамперед і створюють відповідну ауру домашнього затишку і тепла. Це так, невеличкий відступ. А якщо серйозно, то керівництво фірми, як дбайливий господар: відповідні фахівці потурбувалися про інтер’єр та дизайн виробничих приміщень, про те, щоб температура у них навіть у люті морози були не нижчою 19-22 градусів тепла. До речі, ми є енергонезалежними, маючи власні енергоекономні джерела постачання тепла.
    — Окрім того, відомо, пане директоре, що в цьому році Ви суттєво підвищили зарплату своїм працівникам.
    — Відзначу, вона й так у них була непоганою, але оскільки на всі товари і послуги зросли ціни, як мовиться, життя подорожчало, то керівництво фірми прийняло рішення підвищити на 25 відсотків людям зар-плату, проводити на неї індексацію, при потребі надавати матеріальну допомогу. Зазначу й таке — 30 відсот-ків наших працівників мешкає у навколишніх селах, тож на роботу і з роботи возимо їх власним транспортом безкоштовно.
    — Ми майже на порозі нового року. Яким був для очолюваного Вами колективу рік 2015-ий, з якими результатами його завершуєте, які плани на рік наступний?
    — Якщо сказати коротко, то він для нас був непоганим. Насамперед тим, що зросло виробництво продукції, збільшено обсяги її реалізації, відповідно досягли непоганих фінансових результатів. Вагомий внесок зроблено і до бюджетів усіх рівнів, у які сплачено                  32 мільйони гривень, з них міська казна отримала близько 10 мільйонів гривень.
    А від нового року чекаємо, як і всі українці, насамперед миру, якнайшвидшого завершення війни на сході, добра і добробуту кожної родини. Щодо перспектив, то плануємо і в подальшому нарощувати виробництво, запроваджувати новітні технології, поліпшувати людям умови праці. Працюємо над введенням в експлуатацію ще однієї виробничої дільниці, що дасть змогу створити додатково чотири сотні нових робочих місць.
    — Нових Вам здобутків і дякую за розмову.
    — Дякую і Вам, а колективу «Подільських вістей» бажаю творчих успіхів і гострого пера.