Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1154

Треба сказати, що під час цьогорічних виборчих перегонів у нашій квартирі було значно тепліше… Можливо, збіг?!

А у нас в квартирі газ. А у вас лічильник?
У попередньому номері згадали про економію. Так, нині це питання номер один як для селянина, так і для містянина. Жителі української колиски, ледь встигнувши натішитися неймовірними благами від голубого палива, тепер підраховують кожну копійчину. Далекоглядні, котрі передбачливо (на всяк випадок) залишили в оселях грубки, все частіше підкидають до них дровенят чи торфу, суттєво економлячи газ, приберігають його до найлютіших морозів…
А жителі міст вчергове потрапили у халепу: більшість тих, хто поспішив встановити лічильники на голубе паливо, залишилися у програші — платити довелося більше, ніж без нього. Особливо прогадали мешканці так званих «хрущовок», які користуються газовими плитами і колонками. Проте вправні українці і тут зна- йшли вихід: позбулися газових колонок, натомість встановили бойлери на електриці…
А процес встановлення лічильників тепла якраз у розпалі. Треба сказати, позитивних відгуків про них чимало. Мовляв, економія доволі суттєва. Зважаючи на вартість послуг “Теплокомуненерго”, люди масово кинулися й собі обліковувати тепло. І хоча місцева влада у більшості випадків розробила, затвердила і реалізовує програму з безкоштовного чи часткового сплачуваного їх встановлення, декотрі, не чекаючи своєї черги (що може розтягтися на роки), зробили це самостійно. І готуються сплачувати менше… Є й такі, які задумуються над ще новішим проектом — встановленням індивідуального теплового пункту на будинок. Щоправда його вартість захмарна й за різними оцінками строк окупності становить від десяти до п’ятнадцяти років.
Кілька порад для теплозбереження
Світовий досвід пішов далі. Він доводить, що стосовно економії і теплозбереження ми лише початківці. Україна надто довго перебувала у безтурботному та безвідповідальному житлово-комунальному стані. Старі будинки не здатні конкурувати з сучасними та забезпечувати здорову економію мешканцям. А тим, хто таки змушений йти у ногу з часом, доводиться викладати чималу копійку. Та чи можна все врахувати?
У розвинених країнах допустимі норми тепловтрат 8-10 відсотків, тоді як в Україні не менше 18 відсотків. Лише у мережі втрачається в середньому чверть тепла, багато губимо і в квартирах.
До прикладу, чи відомо вам, що неправильне утеплення фасаду здатне наробити лиха? Фахівці стверджують, що утеплення слід робити всім без винятку мешканцям одного будинку. Бо на стиках втрачається величезна кількість тепла. Якщо він проходить рівно між сусідами — програють і ті, і інші. Крім того, у цих місцях дуже часто з’являється грибок та пліснява. Я недарма почала з наших стін. Адже саме через них втрачається найбільше ― до 30 відсотків тепла. Має значення і матеріал утеплення. Дуже поширений у нас пінополістирол (дешевший і тому вигідніший) значно програє за якістю мінеральній ваті… Утеплення має складатися не менш як з шести шарів: клеючий шар та кріплення, теплоізоляційний матеріал, захисний армуючий шар, грунтуюча фарба, декоративна штукатурна суміш і фарба.
На жаль, наші батареї справно зігрівають не лише квартири, але й стіни. Тому бажано не ховати їх у глибоких нішах, не закривати щільною тканиною штор та тюля. Доведено, що довгі штори спрямовують до п’ятої частини всього тепла від батареї на обігрів стіни, а не кімнати. Декоративні накладки слід використовувати виключно у теплу пору року. Радіатори з гладенькою поверхнею підвищують тепловіддачу майже на 10 відсотків. А ще — бажано відлущити з батарей стару фарбу та перефарбувати їх у темно-коричневий колір. Відтак тепла отримаєте на 8-10 відсотків більше, ніж від білих. Доцільно між стіною і батареєю встановити теплозахисний екран, вкритий фольгою. Він здатен підвищити тепловіддачу радіатора до 20 відсотків. При цьому витрати на опалення приміщення зменшуються на чотири відсотки.
Багато тепла «вилітає» через вентиляційні отвори. Оскільки їх наглухо закривати не можна, слід обладнати спеціальними дверцятами чи шматком картону. Це допоможе підвищити температуру у приміщенні на 5-7 градусів.
Вікна. Взимку через них «виходить» до чверті тепла. Господарі, котрі віддали перевагу дерев’яним вікнам, мають надзвичайно прискіпливо поставитися до їх утеплення, аби через шпарини не вилітало тепло. Проте найнадійнішим є все ж таки пластикове вікно. В оселях найкраще зберігає тепло енергозберігаюче з потрійним спеціальним склом. Влітку воно, навпаки, утримуватиме всередині оселі прохолоду. Лише для балконів підходять подвійні. Кілька порад: якщо на ніч закривати вікна шторами, збережете доволі значну частину тепла.
Не менш важливим фактором енергозбереження у будинку, який ми часто навіть не беремо до уваги, є утеплення під’їздів. Побиті вікна, не зачинені вхідні двері — і маємо мінус 5-15 відсотків сумарних теплових втрат будинку.
Вочевидь, настала епоха змін, багато з яких, так сталося, залежать виключно від самих українців. Адже не факт, що, споруджуючи нові будинки, наші забудовники дотримуватимуться сучасних норм, що держава вкотре не підвищить тарифи, заганяючи нас у ще глухіший кут. Що завтра раптом не закінчиться пальне, не вимкнуть воду, світло… Життя доводить, що потрібно бути готовим до різних викликів. Саме тому, певно, Євросоюз і закладає у програму майбутнього вимогу для житлових будинків бути максимально самодостатніми. Цей процес поволі розпочинає й Україна. Що ж, у добру путь!