Україна повільно, але неухильно відмовляється від газової залежності. Вже не ми просимо паливо, а Москва пропонує: купуйте! Якщо ціна буде меншою на 200 доларів за тисячу кубів — можливо, й придбаємо, відповідають наші посадовці.

Й справді, наразі вітчизняні потреби у блакитному паливі значно зменшилися, частково за рахунок переведення об’єктів соціальної сфери на альтернативні види палива. За інформацією департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації, споживання газу вдалося скоротити на 21 відсоток. В області широко застосовуються твердопаливні котли, які вже встановлено більш ніж на 400 об’єктах. Крім того, широко впроваджується електроопалення — на теплоелектро-акумуляційний обігрів переведено кожен п’ятий соціальний об’єкт. Днями у Хмельницькому продовжили «бойкотувати» газ — введено в експлуатацію твердопаливні котли на двох об’єктах міста: на вулиці Свободи, 2/1 та проспекті Миру, 92.
Нові твердопаливні котли встановлено у приміщенні колишнього центрального теплового пункту, який подає гарячу воду Палацу творчості дітей та юнацтва та в сім житлових будинків на вулиці Прибузькій і Свободи. «Вони працюватимуть як на опалення, так і на гаряче водопостачання. Подаватимуть опалення Палацу творчості дітей та юнацтва, спортивному комплексу № 2   ДЮСШ № 3  на вулиці Прибузькій та гарячу воду 1723 мешканцям семи будинків на вулиці Прибузькій і Свободи», — розповів директор міського комунального підприємства «Хмельницьктеплокомуненерго» Володимир Скалій.
Заміщення природного газу за рахунок роботи твердопаливних котлів становить 400 тисяч кубічних метрів на рік. Твердопаливні котли працюють на пелетах, виготовлених із деревини, соломи, ріпаку, торфу, а також на дровах та щепі. Сировина постачається із сусідніх Вінницької (ріпак), Тернопільської (дерев’яні пелети) областей, з Рівного (торф, дерево), з села Стуфчинці Хмельницького району (дерево) та з інших міст.
Ще одним кроком для зменшення споживання газу та економії бюджетних коштів стало встановлення двох водогрійних котлів типу ARS 1000 LM, закуплених на Коростенському заводі Житомирської області, у котельні на проспекті Миру, 92, що подає тепло і гарячу воду   Хмельницькому навчально-виховному об’єднанню № 1 «Школа-дитячий садок». Нові котли, що працюють на альтернативному паливі, також подаватимуть гарячу воду 1624 мешканцям семи багатоквартирних будинків. Тут заміщення природного газу за рахунок роботи твердопаливних котлів становитиме 350 тисяч кубічних метрів на рік.
Як зазначив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин: «Встановлення твердопаливних котлів дає суттєву економію по газу. Будемо рухатись далі в напрямі заміни газу, будівництва твердопаливних котелень. До Дня енергетика ми відкрили котельні, відбудовані за кошти міського бюджету. Наступного року плануємо виділити кошти з міського бюджету, аби і в інших мікрорайонах встановити твердопаливні котли. Це дає хороший економічний ефект, сприяє енергетичній незалежності нашої держави. І якість доволі хороша, висока при невеликих затратах. З бюджету міста витрачено близько півтора мільйона гривень». Очільник міста також додав, що в бюджеті 2016-го також будуть враховані кошти на модернізацію котелень міста.   Наразі міська рада готує План сталого енергетичного розвитку, Програму соціально-економічного розвитку міста на 2016 рік.