Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1423

У сьогоднішній нашій розмові з директором виконавчої дирекції Хмельницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Сергієм КІНДЗЕРСЬКИМ  — про всі питання, які цікавлять застрахованих осіб.

 

— Насамперед, звісно, про виплату допомог за листками непрацездатності хворим та по догляду за дітьми. Це особливо цікавить подолян, Сергію Анатолійовичу. Яка у нас ситуація? Тим більше після зими, коли кількість хворих, як правило, надто велика...
–  Найчастіше подоляни зверталися за медичною допомогою з приводу захворювань серцево-судинної системи, онкологічних недуг, застудних та інфекційних захворювань, хвороб нервової системи та травматизму. Динаміка рівня захворюваності практично залишилася стабільною порівняно з минулими роками. Загальне число оплачених днів за тимчасовою непрацездатністю у минулому році — 828 тисяч. Сам показник захворюваності по області склав 319,7 днів на 100 працюючих. Вище серед­ньо­обласного показника захворюваність у м. Нетішині, Славутсь­кому, Красилівському та Волочиському районах.
Стосовно компенсації днів непрацездатності, можу впевнено сказати, що всі лікарняні листки оплачувалися у встановлені законодавством терміни: протягом десяти днів з часу  отримання від страхувальників заяв-розрахунків.
– Сергію Анатолійовичу,  з якими найбільш поширеними запитаннями звертаються до працівників Вашої служби?
 – На першому місці –  запити керівників підприємств, установ та організацій щодо обґрунтованості видачі чи продовження листків непрацездатності, а також правильності їх оплати, особливо тоді, коли працівники виконують свої обов’язки у непростих умовах та при неритмічній роботі підприємств.
Фахівці-лікарі відділення встановлюють факти необґрунтованої видачі чи продовження листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я. Так, у минулому році після перевірки більш як 10 тисяч листків непрацездатності  у тисячі виявлені порушення встановленого порядку.
Хочу повідомити, що вперше за останні 5 років відділення Фонду разом із судовими органами та органами державної виконавчої служби у минулому році досягли найбільших результатів щодо погашення простроченої заборгованості за страхувальниками.
– А які зміни сталися при нарахуванні допомог за вагітністю та пологами?
– Якщо жінка працює неповний робочий день, або на 0,5 ставки, допомога за листком непрацездатності виплачується у сумі, не меншої розміру мінімальної зарплати (з 4 липня 2015 року – 1378 гривень, з 1 травня 2016 року буде – 1450, з 1 грудня — 1550 гривень.). Загалом вагітним жінкам у 2015 році виплатили із коштів Фонду 48 мільйонів гривень. Розмір допомоги не залежить від страхового стажу жінки. Радує те, що демографічна ситуація серед працюючого населення області залишається стабільною, оскільки кількість випадків оплати лікарняних за вагітністю та пологами значно перевищує кількість виплат на поховання.
– Сергію Анатолійовичу, які виплати залежать від страхового стажу?  Чи трапляються випадки позбавлення права на допомогу?
– Розмір допомоги залежить від страхового стажу, коли хворіє застрахована особа, а також при догляді за хворою дитиною віком до 14 років та за членами сім’ї. Зміни у чинному законодавстві з цього приводу використовуються у роботі з
1 січня 2015 року.  
Щодо відмови в оплаті листків непрацездатності, то рішення  про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймає комісія із соціального страхування, що створюється на підприємстві, в установі, організації, до складу якої входять представники адміністрації підприємства, установи, організації та застрахованих осіб.
Ця комісія має право призначити чи відмовити у виплаті допомоги з тимчасової непрацездатності в разі: перебування працівника у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням; одержання травми або захворювання при вчиненні злочину; якщо працівник навмисне заподіяв шкоду своєму здоров’ю з метою ухилен­ня від роботи або симулював хворобу; перебування під арештом та проведення судово-медичної експертизи; примусового лікування, призначеного за поста­новою суду; якщо тимчасова непрацездатність стала наслідком алкогольного, наркотич­ного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних із таким сп’янінням.
– Сергію Анатолійовичу, чи вчасно виплачуються допомоги добровільно застрахованим особам?
– Так, у нас не було проблем у наданні допомог добровільно застрахованим особам. Із 807 зареєстрованих у Фонді, у 20015 році виплачені допомоги 124 особам: 31 тисяча гривень за листками непрацездатності та 462 тисячі  гривень – за  вагітністю  та пологами. Виплати проводилися безпосередньо у міських міжрайонних виконавчих дирекціях.
З 1 січня 2016 року, згідно зі змінами у законодавстві, добровільно застрахованими особами залишаються лише члени фермерських господарств. Поки порядку надання їм допомог немає. Оскільки розрахунок середньої зарплати та відповідно допомоги проводиться за попередніх 12 місяців, звернення за отриманням матеріального забезпечення обмежується цим терміном.
– Сергію Анатолійовичу, чи є  якісь позитивні зрушення у наданні соціальних послуг працюючим та їх дітям?
– У зв’язку з економією коштів на державному рівні поки, знаємо,  не надаються пільгові путівки до санаторіїв. Зате обласне відділення Фонду за заявкою департаменту охорони здоров’я в три рази більше запросило путівок для реабілітації хворих після перенесених захворювань чи травм.
На перший квартал 2016 року отримали 35 путівок, у цілому ж на 2016 рік маємо отримати  252 путівки.
При Хмельницькій обласній лікарні утворена медична комісія з відбору та направлення хворих з такими захворюваннями: з церебро-васкулярною патологією до санаторію “Хмільник” (Вінницька область) та до санаторію “Черче” (Івано-Франківська область); після ортопедичних операцій – до санаторію “Хмільник” та до санаторію “Черче”; після оперативних втручань на органах системи травлення до санаторію “Моршин” Львівської області; з порушенням обміну речовин до санаторію “Збруч” Хмельницької області; післяопікових – для дітей у супроводі дорослих до санаторію “Авангард” Вінницької області; жінок з порушенням перебігу вагітності до санаторію “Авангард”.
В обласному кардіологічному диспансері функціонує комісія з відбору хворих з кардіологічною патологією до санаторію “Хмільник”.
В обласній дитячій лікарні — комісія з відбору дітей, хворих на цукровий діабет, у супроводі дорослих до санаторію “Миргородкурорт” Полтавської області.
Також маємо надію на те, що на центральному рівні приймуть рішення щодо придбання путівок до санаторіїв, а також відновлення фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів Фонду. Загальна кількість осіб, які  з цього приводу підписали  електронне звернення до Президента України, склала 25246 із 25000 необхідних.
– Отже, Сергію Анатолійовичу, сподіваємося на краще. Успіхів Вам у роботі!