Про це запитали у заступника голови облдержадміністрації, котрий опікується питаннями агропромислового розвитку в області, Володимира Кальніченка.

— Весняно-польові роботи у розпалі. Вже повністю підживили озимі зернові. Переважно всі райони завершили підживлювати ріпак, деякі почали по другому кругу.
Маємо лише дев’ять відсотків слабких і зріджених сходів озимих. Приблизно таку ситуацію спостерігаємо щороку. Тому з досвіду знаю, що масштабно пересівати аграрії не будуть. Фітосанітарна служба контролює розвиток шкідливих організмів. Очікуємо надмірний ріст бур’янів. Словом, ми контролюємо всі нагальні питання, аби вчасно та в повному обсязі допомогти аграріям краю рекомендаціями і фаховими консультаціями спеціалістів.
У середньому по області маємо непогане забезпечення і міндобривами. Але воно нерівномірне. Якщо, до прикладу, на Дунаєвеччині показник складає 120 відсотків, то на Шепетівщині — лише близько сімдесяти…  На гектар посівної площі азотних добрив маємо у межах 113-115 кілограмів. Це доволі високий рівень. Останніми роками Хмельниччина порівняно з іншими областями вносить у ґрунт  найбільшу кількість мінеральних добрив.
Засоби захисту рослин у багатьох господарствах поки що відсутні, бо їх немає де зберігати. Та й ціна доволі висока. Проте вже є домовленості з певними фірмами.
Запасів пального на весняно-польові роботи — понад 60 відсотків. І вони поповнюються за необхідності.
Порівняно з минулорічною посівною кампанією, витрати аграріїв цьогоріч зросли приблизно на чверть. Загальна потреба українських сільгоспвиробників у коштах складає 3 мільярди 620 мільйонів гривень. З них — два з половиною мільярди — це оборотні кошти хліборобів. Решту їм доведеться залучати за рахунок банківських кредитів. У цьому році планується 300 мільйонів гривень виділити сільгоспвиробникам для компенсації по кредитних ставках за рахунок держбюджету.  Міністерство повідомило про авансування компенсації за вирощування пшениці, ячменю та кукурудзи — по 2000 гривень на гектар, сої — від 4000 до 4500 гривень. Державна промислова зернова корпорація України, а також Аграрний фонд готують програму з форвардних контрактів на всі культури. Тим часом більшість районів Хмельниччини активно почали сіяти ярі зернові. Насіння заробили у ґрунт на площі понад 20 тисяч гектарів.