Нещодавно «Подільські вісті» писали про так звану ізяславську демілітаризацію, внаслідок якої було практично повністю розбазарено і знищено військове містечко № 13. На фоні ізяславської соціальної катастрофи абсолютно інший підхід був у міської влади Славути. Мер міста Василь Сидор, виявляється, зумів розпорядитися військовим майновим комплексом максимально раціонально і доцільно.

Славута, як й Ізяслав, свого часу також пережила демілітаризацію. За схожим сценарієм: чималенький військовий комплекс, де ще вчора кипіло життя, перетворився на пустку, нікому нібито не потрібну. Однак міський голова Славути не розгубився, а почав шукати бізнесову структуру, якій було б цікаво розмістити свої виробничі потужності в райцентрі. Відверто кажучи, пану Сидору довелося чимало попрацювати, аби перетворити покинуте напризволяще армійське майно в цінний актив, який став для міста хорошим стимулом для розвитку. Головне, що нічого не дали вкрасти, розібрати і знищити.
Майже всю землю і будівлі мерії вдалося продати і знайти зацікавлених підприємців, які принесли в місто гроші. Загалом від продажу військового добра бюджет Славути поповнився на тридцять мільйонів гривень. З поповненням казни в районний центр прийшли інвестиції, які забезпечили створення нових робочих місць і почали приносити податкові надходження. Отримані кошти мерія спрямувала на соціальну сферу і розбудову інфраструктури. Важливо й те, що, вдало розпорядившись майновим комплексом, влада дала інвесторам чіткий сигнал: Славута може бути надійним і зручним майданчиком для ведення бізнесу.
Така стратегія організації справ Василем Сидором дає результат. За останній час у Славуту вдалося залучити близько трьох мільйонів доларів інвестицій. Є цікаві плани і перспективи для подальшого розвитку. На п’ятдесяти гектарах колишніх військових земель міська рада створила проект технопарку. Цей проект спрямований на залучення інвестицій і створення комфортних умов для капіталовкладень у виробництво. Ідея проста – є земельна ділянка, до якої підведені усі необхідні комунікації. Бізнесу надається можливість отримати готовий майданчик для розміщення виробництва за спрощеною схемою без зайвих бюрократичних перепон і тяганини. Є бажання – приходь, будуйся і чесно працюй, а влада забезпечить для цього всі потрібні умови.
Можливостями проекту славутського технопарку активно цікавляться інвестори. Вже є фірма, яка готова розмістити виробництво пілетів. Однак, на жаль, справжній інвестиційний бум у Славуті стримують чимало чинників, незалежних від місцевої влади. Своєю роботою міська рада може створити найвигідніші умови для роботи бізнесу, але інвестори-важковаговики, в першу чергу закордонні, поки що побоюються всерйоз і надовго «вкладатися» в Україну. Насамперед, солідних західних бізнесменів відлякує українська корупція, яка цвіте буйним цвітом, і з якою владні мужі в Києві не поспішають боротися. Усі високі гості розвинутих країн, дипломати, політики, бізнесмени, тисячу разів прозоро натякали і відверто у вічі казали нашим можновладцям: «Боріться з корупцією! Без цього будь-які реформи приречені на провал, а відтак — інвестицій не дочекаєтесь!». По-друге, цивілізований бізнес насторожує безлад і хабарництво в українській судовій гілці влади. Як чесний інвестор може бути впевнений у безпеці своїх капіталовкладень, якщо завтра його можуть «рейдернути», і суд не захистить його інтереси, бо працює за принципом: не підмажеш — не поїде!
Утім, незважаючи на негативні загальнодержавні тенденції, в Славуті працюють і сподіваються на краще, не чекаючи на допомогу від когось зверху. Є напрацювання і конкретні плани, які в подальшому розвиватимуть фундаментальні засади розбудови Славути як потужного промислового центру. За станом об’єктів соціальної сфери та інфраструктури можна оцінити, наскільки продуктивно і успішно працює економіка міста чи району. В Славуті, наприклад, є кошти на фінансування програми з енергозбереження. Останні важливі штрихи у цій сфері – модернізація системи вуличного освітлення. На вулицях райцентру вже встановлено близько сотні нових освітлювальних ламп потужністю 36 і 50 Ват (замість старих ламп на 200 Ват). Сучасні світильники виробництва рівненської та львівської фірм і нашого «Новатора» (з Хмельницьким у подальшому будуть співпрацювати активніше – продукція хмельничан значно надійніша), дозволяють економити 12-15 відсотків електроенергії.
Подібні проекти свідчать – у місті працює економіка, розвивається бізнес і є позитивні перспективи, незважаючи на нинішні важкі часи.