Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 2925

31 травня 2002 року колишній голова Полонської райдержадміністрації підписав розпорядження за № 136 про передачу в оренду водойм підприємцю Д. Ф. Гончаруку, де йдеться: «Відповідно до Конституції України, Земельного кодексу України, на підставі поданих документів, керуючись ст. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України: передати в довгострокове користування на умовах оренди землі водного фонду загальною площею 218 га, розташовані за межами населених пунктів с. Новолабунь і с. Микулин та землі водного фонду загальною площею 38,6 га, розташовані за межами населених пунктів с. Великі Каленичі та с. Малі Каленичі суб’єкту підприємницької діяльності Гончаруку Дмитру Філімоновичу для ведення рибного господарства...»

І все б нічого, якби не вражаюча відповідь в. о. начальника відділу Держгеокадастру у Полонському районі Н. М. Хоменко на інформаційний запит журналіста «Подільських вістей». Виявляється, в оренду тоді віддали... річку ХОМОРУ! Процитуємо відповідь: «На Ваш запит від 16.02.2016 р. ... повідомляємо, що на даний час земельні ділянки водного фонду за межами населених пунктів Новолабунської та Микулинської сільських рад передані в оренду гр. Гончаруку Д. Ф. терміном на 15 (п’ятнадцять) років площею 218 га. Водний об’єкт — річка.» Те, що річка має назву Хомора, журналісту підтвердили іншим листом електронною поштою.
Проте з’ясувалося, що цьому поважному підприємцю в травні 2003 року на 15 років передали в оренду ще й став площею 23,6 гектара за межами населених пунктів Роговичівської сільської ради. А за межами сіл Великі Каленичі та Малі Каленичі ділянки водного фонду гр. Гончаруку не передавалися в оренду.
На якій же підставі частина річки опинилася у приватних руках? Відомо, що стаття 51 Водного Кодексу України гласить: «У користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт можуть надаватися водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми...» Але, вочевидь, тодішні посадовці та спритні ділки «свою справу» знали добре.
І знову ж таки, чому є розпорядження водойму за межами сіл Великі і Малі Каленичі в оренду надати, а з офіційної відповіді дізнаємося, що її не передавали?
Аби розібратися у цьому дивному лабіринті, ми звернулися і в департамент екології облдержадміністрації, і в обласний Держгеокадастр, і в обласне управління водних ресурсів, до юридичного відділу облдержадміністрації. Зрештою, нам порадили зробити ще один запит до Полонської райдержадміністрації та з’ясувати, на яких же все-таки підставах річку надали в оренду? До речі, оренда досі в силі. Розпорядження діє аж до 31 травня 2017 року.
Мабуть, підприємцю надто кортіло отримати водойму поблизу двох Каленичів, та так, що разом з чиновниками вирішили вділити 38,6 гектара з 60 гектарів земель водного фонду, які роком раніше виконком Великокаленицької сільської ради за згодою з Полонською РДА надав в оренду іншому підприємцю — Ковальчуку. Про це телефоном повідомила юрист РДА Любов Поліщук. Проте останній здаватися не збирався: в результаті судових розглядів у 2005 році договір оренди на цю ділянку (38,6 га) з Гончаруком визнано недійсним.
Втім у 2002 році Полонська РДА таки уклала договір оренди на 218 гектарів її водного плеса за межами сіл Микулин та Новолабунь із підприємцем Гончаруком. З відповіді на інформаційне звернення до районної влади дізнаємося: «...Додаток до договору оренди також містить погодження з начальником державної інспекції екології та природних ресурсів, начальником райвідділу земельних ресурсів, начальником містобудування та архітектури, головним санітарним лікарем райсанепідемстанції. Інформація щодо передачі в оренду частини річки в договорі та його додатках відсутня.»
Зрозуміло, якби написали, що віддають в оренду річку, порушили б закон. На папері ж просто вказали землі водного фонду за межами населених пунктів. Хто його буде перевіряти? А може варто цим питан- ням поцікавитися відповідним органам? Бо, дивись, скоро так сплачуватимемо і за оренду... повітря.