Як і переважна більшість хмельничан, у січні разом із платіжкою за газ отримав «заяву-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам». І відразу виникла думка, що в Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, серйозні проблеми не тільки із математикою (докладніше див. «ПВ» №№ 10-11 від 28 січня, «Брехливі тарифи»; й до цієї теми ми ще повернемося наприкінці матеріалу), а й з філологією. Настільки заплутано написати угоду, так «погратися» в бюрократичні премудрості — треба мати хист. Цей документ, його «загадкові положення», змусив споживачів масово звертатися до нашого часопису та на телебачення. Мабуть, запитів із проханням роз’яснити, що ж у тому папірці, не бракувало й у газівників, бо вони терміново організували прес-конференцію, аби розтлумачити, що ж таке незрозуміле понавигадували бюрократи із НКРЕКП.

Заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Хмельницьк- газ» Віталій Рейда нага- дав, що Закон України «Про ринок природного газу»  передбачив розмежування функції постачання та розподілу ресурсу. Відповідно усі споживачі мають укласти нові угоди із нещодавно створеною компанією ТОВ «Хмельницькгаз збут» (наразі ситуація безальтернативна; коли з’являться інші постачальники палива, то можна буде вибирати). Типовий договір та заява-приєднання затверджені 30 вересня 2015 року НКРЕКП, тому усі ми маємо клопіт із тим, що написано в столиці. Що ж там понавигадували?
Ситуацію заплутує те, що в заяві уже проставлено у графах відповіді «так» або «ні». Тобто, замість споживачів вже відповіли. По-перше, це викликає певний внутрішній супротив — чому замість мене вирішили. По-друге, більшість людей, які мали запитання щодо документа, не могли зрозуміти, де ж ставити підписи. Отже, практичні поради щодо заповнення. У пункті 2 ставимо підпис у першому рядку — «На підставі даних Оператора ГРМ…», другий рядок — «За плановою величиною…» можна взагалі викреслити. У пункті 3 вибираємо зручний для вас спосіб оплати та розписуємося. Звісно, постачальник рекомендує сплачувати за його квитанціями, але можна й вибрати пункт «За квитанціями розрахункової книжки».
Щоправда, виявляється, що увесь цей клопіт із заявою-приєднанням — дещо зайвий. Звісно, коли ви передасте документ до ТОВ «Хмельницькгаз збут» — це буде офіційне підтвердження, що ви прийняли умови договору. Але навіть оплата за газ (без підписання заяви) свідчить, що ви приєдналися до договору та обрали постачальника! Бажано, зрозуміло, підписати, але це не обов’язково — газ вам не відключать. Відключити можуть в дещо іншому випадку.
1 січня 2016 року завершилося облаштування лічильниками квартир з плитою та колонкою. Хоча завершився цей етап частково на папері, бо з 35,5 тисячі таких квартир лічильник ще не мають 3316. Найбільше у Хмельницькому — 2417 помешкань, Кам’янці-Подільському — 734 тощо. Й не з вини газопостачальника: багато людей відмовляються встановлювати засоби обліку, бо вважають, що так їм економічно доцільніше. Газівники розповідають, що деякі абоненти вже по п’ять разів відмовлялися. Тепер в них можуть виникнути проблеми, бо, згадуючи класику кінематографа — «Діамантову руку»: «Не будуть брати — відключимо газ».
«Щоб уникнути відключень від газопостачання, пропонуємо нашим споживачам скористатися останньою можливістю та негайно встановити лічильники, — підкреслив перший заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Олександр Лоб. — Адже клієнти несуть відповідальність за відмову від встановлення, тому ризикують залишитися без газу; в разі повторного його підключення мають оплатити всі витрати та встановлювати лічильник власним коштом». Аби не мати проблем із постачанням енергоресурсу та додатковими грошовими втратами, газівники радять усім власникам квартир, що мають плиту та колонку, терміново написати заяву на встановлення безкоштовного лічильника.
Коли завершиться процес забезпечення лічильниками квартир із колонкою, ймовірно, черга дійде до звичайних квартир із плитою. Бо мета влади — тотальне забезпечення приладами обліку громадян. Але це вже питання майбутнього: бо не мають цих пристроїв майже п’ятдесят тисяч осель. Скільки ж часу потрібно на їхнє облаштування… Тим паче, що всі очікують появу нових гравців на ринку газу, які складуть конкуренцію нинішнім монопольним постачальникам, що реалізують паливо за економічно необґрунтованими цінами. І тепер саме час повернутися до «брехливих тарифів».
У минулому матеріалі ми довели, що НКРЕКП обдурила громадян при розрахунку тарифів, бо заклали завідомо завищені показники споживання газу. Тоді ми ґрунтувалися на попередній цифрі спожитого палива, підрахованій Мінпаливенерго. Нині вже є точні дані НАК «Нафтогаз України», які дозволять точніше підрахувати, наскільки збрехали при вирахуванні цін на газ для населення. Отже, нагадаємо, що Нац- комісія вирішила (мабуть, зі стелі узяла цифри), що 2015-го українці спалять у власних домівках 14,5 мільярда кубів, а ще на обігрів осель котельні використають 6,8 мільярда. Які ж справжні цифри? На сайті «Нафтогазу» можемо побачити, що населення спожило торік лише 11,3 мільярда кубів, а підприємства Теплокомуненерго — 5,9! Нам заклали в тариф цифру спаленого блакитного палива на 4,1 мільярда кубометрів більшу, ніж реально використали! На чверть більше!
Якщо тепер порахувати справедливий тариф, навіть за методикою НКРЕКП, з урахуванням, що дешевого українського газу дали населенню 12,8 мільярда кубів, то вийде зовсім інша цифра. Отже, ми використали дорогого імпортного газу не 8,5 мільярда кубометрів, як «напланували» нам економісти-прогнозисти Комісії, а лише 4,4. Тоді середньозважена газова ціна буде значно меншою. Не ускладнюючи матеріал розрахунками (попередня публікація їх мала доволі багато), зазначимо: якщо обчислювати за «формулами» енергетиків, врахувавши, що реально іноземний газ був дешевшим, ніж вони передбачали, а використали його майже удвічі менше, тариф суттєво зменшиться! Горе-математики з НКРЕКП «нарахували» нам середньозважену ціну (без податків, транспортування, постачання тощо) — 3,293 гривні за куб. Реально ж виявляється — менше 2,5 гривні. Завищено на третину!
І знову запитаю: відшкодують нам переплату? Покарають цих економістів, які знущаються над зубожілим українським населенням? Це ж не голослівні заяви! Ціни розрахували підступно, використовуючи заздалегідь невірні дані. Хтось має за це бути покараний?