То за скільки ж кубів газу потрібно платити громадянам, які не мають лічильника? Останніми днями ця тема — лідер на скандальному ринку блакитного палива. Нагадаємо, що ще рік тому за вигаданими нормами власники лише кухонних плиток сплачували із розрахунку шість кубів на людину за місяць. З торішнього травня урядовою постановою цю норму скоротили вдвічі. А нещодавно (докладніше див. «ПВ» № 29 від 15 березня, «Тарифне свавілля») наш «найбільш гуманний у світі суд» скасував це рішення Кабміну. Наші ж газівники вирішили терміново не тільки знову рахувати по шість кубів, а й вимагають сплатити всю цю різницю у нормах, яка накопичилася за десять місяців — погляньте на останні платіжки! До прикладу, на одну прописану людину намалювали борг у понад двісті гривень. А якщо прописані четверо? А ще й квартира має газову колонку? Тоді вам вигадають заборгованість у понад 2,5 тисячі.

Здається, уряд знайшов вихід із ситуації. Суд скасував рішення? А ми нову постанову підпишемо. 23 березня Арсеній Яценюк оголосив про це на засіданні Кабміну, і ввечері того ж дня на урядовому сайті можна було побачити постанови №№ 203 та 204, де встановлені нові норми споживання. Мали колись зістельні норми шість кубів, потім «прораховані» якось три куби, а тепер — 4,4 куба на людину на місяць. З якої стелі брали минулі норми, хто їх рахував — загадка. Але останні, як можна прочитати в постанові № 203 на офіційному сайті Кабміну, «норми споживання розроблено на основі розрахунків, здійснених Міненерговугіллям та ДП «Кременецьке управління з постачання та реалізації газу», а також на підставі інформації НКРЕКП щодо фактичного споживання газу за останні три роки». Єдиний нюанс, що немає віри до Нацкомісії з регулювання, бо тарифи на газ для населення встановила брехливі, використовуючи неточні дані щодо обсягів споживання громадянами та курсу валюти та ціни імпортного палива.
Але як би там не було, зазначимо, що тепер влада вирішила, що «встановлюється 4,4 куб. м на людину в місяць, якщо встановлена плита газова за наявності централізованого газопостачання та 7,1 куб. м на людину в місяць у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача. А також 14 куб. м на людину в місяць при наявності плити газової та водонагрівача». Отже, сплачуватимемо, виходячи з нового документа, а міфічні газові борги  нехай почекають, наразі на них не варто зважати. Фактично наші платіжки з квітня «поважчають» приблизно у півтора раза (думаємо, що більш докладно влада це ще роз’яснить).
Здається, можна було б зараз поставити крапку в газовому питанні, принаймні на певний час, але надто багато цікавих подій у цій сфері відбувається. Не вдається так просто полишити тему. Тому перейдемо до паливних грошей. Ви знаєте чому так багато відбувається подій на газовому ринку? Уявляєте, який це ласий шматок? Скільки грошей на ньому можна заробити? Торік ми спожили 33,8 мільярда кубів газу (позаторік ця цифра перевищувала      42 мільярди). Звісно, у кожної категорії споживачів свої тарифи, ще й населення узимку платить удвічі менше за блакитне паливо для опалення, тому кількість грошей, що крутяться на ринку, можна оцінити лише приблизно — 150-200 мільярдів гривень! Солодкий пиріжок? Ще б пак! Тому кожен куб у нормах, кожні десять копійок у тарифі — це мільярди. А ринок так і залишається непрозорим, незважаючи на всі голосні заяви. Хто на ньому годується — для загалу залишається таємницею.
Але «маленьких» споживачів цього смачного пиріжка нам іноді показують. Подивимося хоча б на скандал, який цьогоріч виник довкола керівництва держкомпанії ПАТ «Укргазвидобування» — найбільшого виробника вітчизняного газу. З одного боку, влітку 2015-го головою правління компанії призначили людину з освітою найвищого ґатунку Олега Прохоренка. Він, як сам зазначає, готовий проводити «такі реформи, як мене навчили протягом шести років навчання в кращих американських університетах, включаючи найкращу світову школу державного управління імені Кеннеді в Гарвардському університеті. Такі реформи, як мене навчили протягом 8 років в найкращій світовій компанії стратегічного консалтингу McKinsey & Co, де темп роботи «рік за 3». В McKinsey я структурував та проводив реформи в декількох національних та міжнародних нафтогазових компаніях, в кращих приватних компаніях та державних органах загалом в семи різних країнах». З іншого боку, торік «Укргазвидобування» отримав найгірший результат за останні десять років з обсягів видобутку — 14,5 мільярда кубів. Більше того, він привів до керівництва команду, що складається з фахівців російського нафтогазового ринку — «Роснєфть». Знаючи, що увесь нафтогаз РФ просякнутий та очолюється колишніми кадебешниками, велике питання: на кого вони працюватимуть.
Але це лише частина скандалу довкола очільників нашого видобувника. В Інтернеті легко знайти  лист пана Прохоренка на ім’я голови «Нафтогазу України» Андрія Коболева, де він наголошує, що (виділення автора листа зберігаємо) «гарантований рівень базової оплати керівника великої промислової компанії має дорівнювати 650-1100 тис. дол. на рік. При цьому річний бонус має складати 75-100 відсотків від бази». Зупинимося, аби зрозуміти: лише зар- платню без бонусів він просить МІЛЬЙОН доларів!  
Ні, стільки йому не дали, але навіть депутатів обурило, що лише оклад пана Прохоренка становить… 398 тисяч гривень на місяць. Більше того, голова депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко порахував, що разом із щомісячною премією — 75 відсотків, надбавкою за інтенсивність — 50 відсотків, надбавкою за роботу з секретними документами — 15 відсотків наш високоосвічений керівник «Укргазвидобування» має отримувати 955,3 тисячі гривень у місяць. Так, не мільйон не доларів, а «лише» гривень, але ж не у рік, а на місяць.
Ми б не зазирали до чужої кишені — все ж нечемно, не рахували б чужі статки, якби не йшлося про державну компанію, на утримання якої ми платимо щомісячно у газових платіжках! Бо в тариф на вітчизняний газ, за який ми усі сплачуємо захмарні ціни, закладено ж утримання апарату ПАТ «Укргазвидобування». Ви готові платити з власного гаманця мільйони чиновнику, нехай він і позакінчував усілякі гарварди? І це на тлі того, що вже цьогоріч товариство двічі не пустило для проведення перевірок Держфінінспекцію. Що приховують? На тлі того, що ведуться розмови про підвищення вартості газу, видобутого компанією, з 1590 гривень за тисячу кубів до понад чотирьох тисяч. Ще раз підкреслю, топ-менеджменту «Укргазвидобування» платять мільйони зарплатні, а нам усім пропонують на це скинутися, підвищивши тарифи або норми споживання, як це відбулося зараз. Якщо совісті у чинуш вже давно немає, то невже остраху не лишилося? За такі тарифні забави з населенням можна й поплатитися.