Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1362

Про те,  як кредити «вилазять боком» у народі ходять легенди. Когось у фінансове рабство затягла іпотека чи кредит на авто, а хтось  позбувся і закладеної квартири. В судах першої та другої інстанції Хмельниччини – десятки справ банківських жертв.   
Та є історії тих, кому і винайняти хорошого адвоката немає за що, хто  самотужки захистити себе в корумпованій, обплутаній схемами, державі фактично не зможе. Це найбідніші люди – пересічні пенсіонери. Саме вони часто й ловляться на так звані  кредити з нульовою ставкою. Саме за ними активно полюють банківські агенти, пропонуючи дешевий сир у мишоловці на кожному кроці, на вулиці, в магазині і, навіть, по телефону.
     Та через деякий   час банк-кредитор буде вперто доводити літньому позичальнику щось таке, що аж ніяк  не вкладається в здоровий глузд. До прикладу, що 15-15=35. Як в історії, в якій ПАТ «ОТП Банк» «підвісив» на кредитний гачок із таким ребусом розгублену  хмельницьку пенсіонерку  Ніну Митрофанівну Кузнєцову (ім’я змінюємо, щоб не накликати на жінку чергових переслідувань). Та чи її одну?

Як розподілити мізерну пенсію на всі потреби, щоб і не голодувати, і за квартиру заплатити, і внукам щось вділити, та ще й  хоч трішки відкласти, Ніна Митрофанівна  думала не один день. А тут ще й здоров’я серйозно підвело. Тож коли побачила рекламу по телебаченню, в якій розповідалося про те, що ПАТ «ОТП Банк» надає пільгові кредити для пенсіонерів, то так, ніби світло у вікні засяяло. Викручуся, подумала жінка, й одразу попрямувала за своєю останньою надією до банку, вирішивши навіть чоловікові нічого не розповідати.
У відділенні «ОТП Банку»  на Нижній Береговій, що в Хмельницькому, Ніну Митрофанівну  зустрів, так, ніби давно чекав, приємний та освічений молодий чоловік. Це ж треба? Такої галантності та люб’язності жінка вже давно не бачила. Він підтвердив, що банк дійсно проводить акцію для пенсіонерів і надає кредити під 0,01 відсотка  річних. Можна взяти 15 тисяч гривень на три роки.
За 5-10 хвилин, записавши дані паспорта та ідентифікаційний код,   усміхнений  молодик  вже дав несміливій позичальниці обумовлену суму в руки. Лиш попросив підписати необхідні папери. Текст документів на 8 сторінках (по дві копії) був віддрукований  таким дрібним шрифтом, що не те, що без окулярів, які жінка забула вдома, а й з ними прочитати було неможливо. Тож, аби не затягувати час та завершити, як годиться, справу літня позичальниця  на всяк випадок ще раз перепитала доброзичливого працівника банку, чи стільки ж, 15 тисяч гривень, їй потрібно буде віддати, на що почула ствердну відповідь.
Всю позичену суму добропорядна пенсіонерка виплатила до копійки день у день. Та коли раптом подзвонили з банку і приємним голосом повідомили, що потрібно платити ще – обімліла. За дзвінками пішли й листи з відвертими й щоразу  серйознішими погрозами про штрафні санкції та про те, що мовляв, якщо вся сума не  буде виплачена, а це близько 35 тисяч гривень, то її  майно буде конфісковане. За все своє життя Ніна Митрофанівна й копієчки чужої не взяла, всім і завжди, жертовна по характеру, хотіла лиш допомогти. А тут таке!
Як з’ясувалося, підстава крилася  в тих банківських документах, які жінку легко, перевіреним способом, змусили підписати. У них значилося, що позичальниця взяла в банку кредит на 18 тисяч 780 гривень. 15 тисяч – це кредит на споживчі цілі, решта – на придбання послуг у продавця. Більше того, пенсіонерку ще  змусили підписати договір страхування на  суму 15 тисяч гривень. Якщо ще й  додати штрафні внески, то так і виходить, що 15-15=35, це ніякий не парадокс і не ребус, а реальна математика, якою не вперше користуються банкіри.
На сьогодні сім’я постраждалої вже виплатила банку понад 25 тисяч гривень. Та її чоловік, який і приніс нам до редакції копію тих злополучних договорів не може втамувати печаль та образу. Такого дрібного друку за весь величезний досвід газетної справи ми ще й  не зустрічали, тож читати цю явну підставу нам доводилося з великою лупою. Із цих документів   виходить, що Ніна Митрофанівна й справді боржниця, і жодних дій, які суперечили б власному авторитету поважний банк не вчиняв. Мовляв, бачили очі, що брали.
Що ж, продумано, погодьтеся, ідеально. Якраз на стареньких і розраховано.  Бо ж чи можна, виходить, серйозно обвинувачити банк лише в тому, що він друкує договори дрібним шрифтом. А може, папір економить? Та й чи можна звинувачувати «люб’язного» працівника банку в брехні, коли зайвих вух, тобто свідків його розмови з пенсіонеркою просто не було?
Ці дії чоловік постраждалої, і за іронією долі слідчий в минулому, вважає чистої води шахрайством,  як і  погрози  з вимаганням, що надходять із банку, за що передбачені відповідні статті  Кримінального кодексу України.
Та свою правоту той, хто свого часу багато разів захищав інтереси простих людей, тепер же  відстояти не може ніде. У міському товаристві захисту прав споживачів повідомили, що такими справами вони не займаються. Відмову він отримав і у Хмельницькому управлінні Національного банку України, яке на сьогодні державою позбавлене фактично усіх наглядових функцій. Довга мовчанка залягла і в правоохоронних органах, куди звертався чоловік.
   «Можна  було б звернутися до суду», — розмірковує він. — Але  досвідчений адвокат за свої послуги бере більше, аніж ми винні банку. А чи виграємо цю справу, чи ні — велике питання. Ось і виходить замкнуте коло. Хто ж, скажіть, у нас в державі захистить пенсіонера? Хто нарешті покладе край таким банківським  знущанням над пенсіонерами і жируванню за їхній  рахунок?»
Р.S. Ще кілька років тому банки не зобов’язували позичальників страхувати майно, життя та здоров’я. Тепер же фактично кожного, хто звернувся за кредитом  у добровільно-примусовому порядку змушують підписувати відповідні документи і отримувати поліс. Однак такі дії  є незаконними. На жаль, повернути клієнтам страховку за споживчими позиками, надзвичайно важко. І часто тут не обмежитися без позову до суду.
 Та є, як консультують юристи й позитивний бік питання. На страховку можна подивитися з іншої точки зору. Це досить таки вигідний спосіб вкладення грошей. Тому фахівці радять не обов’язково розривати стосунки  зі страховою компанією. У нашому випадку страховик ПрАТ «РЕНЕСАНС ЖИТТЯ». Після завершення кредитних зобов’язань варто переоформити документи так, щоб вигодо-здобувачем став не банк, а ви чи ваші родичі.