Знайома бідкається: минулої зими намагалася вкластися у пільгову норму споживання газу — 200 кубометрів на місць. Вкладалася, але й у квартирі було ледь тепло, й 720 гривень щомісяця довелося віддавати за цією «пільговою» ціною за паливо. «А що ж буде цього року? — із розпачем міркує вона. — Знову мерзнути та постійно хворіти? Чи спалювати більше газу? Але ж нині він коштує майже сім гривень за куб — чи не вдвічі більше, ніж минулого року. Півтори-дві тисячі лише на опалення! Є глузд у наших можновладців?» У тарифному питанні глузду, здається, у влади справді не вистачає. За нашого рівня життя «намалювати» такі тарифи на газ, опалення, гарячу воду, електрику — це зовсім не знати реалій життя пересічного громадянина. Чи будуть соціальні проте- сти? Побачимо, а поки глянемо на прикладі одного будинку, як згаданий звичайний українець намагається зменшити теплоспоживання, зекономити на оплаті за опалення.

У Хмельницькому нарешті запрацювали програма «Теплий дім»: наприкінці вересня завершили утеплення першого будинку на вулиці Бандери, 9, котрий скористався співфінансуванням, яке передбачене в міському бюджеті. Голова об’єднання співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ) «Юлія», що обслуговує цей будинок, Любов Матковська розповіла: «Ідея долучитися до програми з’явилася два роки тому. Проте на якомусь етапі справа зупинилася. І лише після зміни влади у місті ідею вдалося  реалізувати. Я щиро дякую міському голові Олександру Симчишину за ті кілька десятків зустрічей, які в нас з ним відбулися. Жодного разу я не вийшла від нього із невирішеним питанням».
Як розповів пан Симчишин на прес-конференції, присвяченій не тільки вдалому початку практичної реалізації програми «Теплий дім», а й семінару з енергоефективності, що проходив у Хмельницькому, тепломодернізація будинку коштувала близько 1,3 мільйона гривень. Причому половину коштів виділила міська влада. Більше того, ОСББ «Юлія» стало учасником програми «Теплий кредит» від «Ощадбанку», що дозволило мешканцям суттєво зекономити кошти. Як порахували в міськраді, завдяки сукупності цих програм утеплення будинку обійдеться кожній квартирі приблизно 150 гривень щомісяця упродовж трьох років. Проте, як вважають спеціалісти, окупність теплоізоляції значно швидша.
Поки відбувалася урочиста презентація оновленого будинку, все монтажне приладдя перенесли до сусіднього будинку — його вже розпочали утеплювати. За словами Олександра Симчишина, ще п’ять будинків цьогоріч будуть тепломодернізовані з використанням коштів міського бюджету. Причому для ОСББ передбачені чималі фінансові пільги: сімдесят відсотків витрат бере на себе місто. «Наразі ми змінили умови фінансування термомодернізації: ми готові профінансувати 70 відсотків витрат для ОСББ, щоб мотивувати громадян до їх створення, і 50 відсотків — багатоквартирним житловим будинкам, — каже міський голова. — Ресурси наші не безмежні, тому радимо хмельничанам із прийняттям такого рішення не затягувати». Нагадаємо, що на рівні держави нині стоїть завдання, аби всі будинки створювали ОСББ. Стимулів для цього центральна влада особливих не вигадала, тому, скажімо, в Хмельницькому лише кілька будинків вирішили об’єднуватися. Такий фінансовий стимул, який застосовує місто, можливо, дещо посприяє пришвидшенню цього процесу хоча б серед частини хмельничан. Серед тих, хто вирішить заощадити на опаленні й узяти участь у програмі «Теплий дім».
До речі, звичайно, вона не обмежиться поточним роком, і в 2017 виділятимуться міські кошти на тепломодернізацію. Олександр Симчишин повідомив «Подільським вістям», що орієнтовно фінансову допомогу нададуть десятку будинків, але ця кількість може бути й більшою, й меншою — все залежатиме від стану бюджету Хмельницького.
Переваги створення ОСББ полягають не тільки у більших відсотках відшкодування за рахунок бюджету міста під час тепломодернізації. Річ у тому, що об’єднання можуть претендувати на західні гранти та кредитні ресурси. Про це розповів під час згаданої прес-конференції керівник Фонду Е5Р (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та екології) Андерс Лунд. Він поінформував, що фонд фінансує різноманітні заходи з енергозбереження не тільки залучаючи кредити, а надаючи безкоштовну фінансову допомогу. Як приклад, Андерс Лунд навів один з проектів вартістю 16 мільйонів гривень. З них десять мільйонів — позика, п’ять мільйонів — грант, ще мільйон — власні кошти організації, що проводить модернізацію. Звісно, частки можуть варіюватися, але наведений приклад свідчить, що майже третина коштів надходить від донорів, тобто безкоштовно. Непогано, погодьтеся. Але гроші можуть залучати лише комунпідприємства та ОСББ, а не звичайні багатоквартирні будинки. От вам і ще один стимул створення об’єднання співвласників.
Між іншим, міська влада планує розвинути співпрацю з Фондом Е5Р: Олександр Симчишин розповів, що наступного року відбудеться тепломодернізація трьох дитячих садків і двох шкіл міста завдяки коштам Фонду. 200 тисяч євро — це грант, ще 400 тисяч євро — позика з відтермінуванням початку погашення кредиту. Окрім того, лише під три відсотки річних та ще й у гривнях. Гарні умови фінансування? Авжеж! Аби максимально широко поінформувати громадськість, владу, керівників комунальних підприємств Хмельниччини про можливості отримання коштів для проведення енергозберігаючих заходів, європейські фінансисти провели в обласному центрі семінар «Енергоефективні муніципальні інвестиції — можливості фінансування та управління з Е5Р».