З початком осені темою № 1 в Старокостянтинові став акумуляторний завод ТОВ «Мегатекс Індастріал». Питання будівництва заводу з самого початку було дискусійним. Проти цього виступала частина громади і політична опозиція міста. Найактивніше цю проблему обговорювали перед місцевими виборами 2015 року. Скандал довкола заводу розгорівся з новою силою після того, як Державна екологічна інспекція в Хмельницькій області встановила перевищення вмісту свинцю в ґрунті у 160 разів більше від допустимої норми. Екологи знайшли й інші порушення, зокрема щодо перевищення допустимих викидів у повітря, які сталися через технологічну невідповідність системи фільтрації на заводі.

Від вимог до рішучих дій
5 вересня на сесії Старокостянтинівської міської ради вирували неабиякі пристрасті. Від міської влади вимагали рішучих дій щодо призупинення роботи акумуляторного заводу. Після п’яти годин дискусій і словесних баталій конструктивних рішень прийняти не вдалося, тож мер Микола Мельничук закрив сесію, залишивши відкритим питання щодо подальшої долі підприємства. А через два тижні під стінами міськради зібрався мітинг. Майже сотня протестувальників прийшла висловити невдоволення діями міської влади і звинуватила команду мера у спричиненні екологічної катастрофи, злочинній бездіяльності та вимагали від контролюючих органів притягнути до відповідальності всіх причетних до ситуації із забрудненням довкілля. На плакатах люди висловили свою позицію щодо ситуації з заводом. «Секретар ради Степанишин і мер Мельничук привели сюди це екологічне лихо. Це вони дали згоду на відкриття акумуляторного заводу і на них лежить відповідальність за те, що трапилось», — обурювався Віктор Бабій, неподалік будинку якого розташований завод.
«Саме місцева влада повинна захищати мешканців міста і дбати про їхню екологічну безпеку. Жодні економічні показники не є виправданням того, що під загрозу поставлене життя людей. Ніхто не поверне здоров’я тим людям, які сьогодні п’ють брудну воду і дихають забрудненим повітрям», — зазначив у виступі депутат Старокостянтинівської міськради Олександр Афанасьєв.
Мер Микола Мельничук вийшов до протестувальників і намагався поспілкуватися з ними, але діалог відверто не клеївся. Людей не задовільнило сказане градоначальником, і після короткої словесної перепалки меру відключили мікрофон. Представник екологічної інспекції намагався заспокоїти людей і розповів, що органи контролю зроблять усе необхідне для врегулювання ситуації. Також людей сповістили, що акумуляторний завод уже відреагував на приписи інспекції і виправив окремі недоліки.
Мітинг завершився прийняттям резолюції з вимогою «припинити порушення прав громадян на безпечне навколишнє середовище та інших екологічних прав». Мітингувальники попередили владу, що проведена акція є попереджувальною, — якщо чиновники надалі ігноруватимуть вимоги громади, протестувальники пообіцяли перейти до більш рішучих дій.
Закривати чи не закривати?
Скажемо відверто: люди, котрі протестують проти діяльності акумуляторного заводу, навряд чи змусять мера Старокостянтинова відверто виступити проти підприємства. Це виробництво, справді, є «дітищем» Миколи Мельничука, який зумів залучити в місто потужного інвестора. Логіка міського голови цілком зрозуміла — нове підприємство забезпечить робочі місця і додаткові податки до бюджету. Для будь-якого міського голови важливо, аби місто розвивалося, а це повинно демонструватися конкретними змінами, які неможливі без фінансового забезпечення. Для цього потрібно опиратися на реальні економічні важелі. Сьогодні це працюючі промислові об’єкти. Адже в Старокостянтинові «померли» не всі заводи, а відкриття нового підприємства, в нинішніх умовах, реальне досягнення для місцевої влади. Це надзвичайно важливо з точки зору перспектив розвитку міста. Тож Микола Степанович цілком справедливо стоятиме за інвестора горою, навіть, якщо той не зовсім «святий».
З іншого боку, можна зрозуміти й протестувальників — бізнес є бізнес, але шкода довкіллю — це «інвестиція» у здоров’я громади і майбутніх поколінь. Надто вже, якщо мова про забруднення свинцем, який у високій концентрації є однією з найнебезпечніших речовин для організму людини.
Бізнес проти довкілля
Чому в Старокостянтинові взагалі виникли ці екологічні негаразди, в тому числі підвищена концентрація свинцю у ґрунті? Акумуляторний завод «Мегатекс Індастріал» запустив лише першу чергу виробництва. Загалом у планах інвестора створення більше тисячі робочих місць. Зараз на підприємстві працює 135 працівників із середньою зарплатнею близько 3500 тисяч гривень. З початку 2016 року завод сплатив до бюджетів різних рівнів майже два мільйони гривень (понад 800 тисяч отримав бюджет міста).

Першу партію акумуляторів підприємство виготовило в жовтні 2015 року. Інвестору вкрай потрібні обігові кошти для розвитку виробництва і виконання соціальних зобов’язань перед громадою Старокостянтинова. Проблеми з екологією на підприємстві чітко усвідомлюють і готові сплатити всі штрафи, виписані екологічною інспекцією, та поступово усувати технічні порушення. Головною проблемою, яка стала причиною «свинцевого скандалу», є те, що завод не підключений до системи очисних споруд. Відпрацьовану воду, яку використовують у процесі виробництва, просто нікуди подіти. Тож заводчани складують її на...  території підприємства.
Цей недолік планують усунути, коли в районі другого вокзалу Старокостянтинова введуть в експлуатацію очисні споруди. Для цієї частини міста стоки є дуже давньою і смердючою проблемою. Інвестор вкладає власні кошти у завершення проекту очисних (на це спрямовано понад 2 мільйони гривень). Ця інвестиція поєднує в собі потреби самого підприємства і розв’язання  вкрай гострої проблеми громади міста.
Ось тут і виникла проблема. Очисні ще не введені в експлуатацію, а завод вже працює. Те, що підприємство взяло високий старт (через фінансові труднощі) за відсутності системи очистки стоків – основний прорахунок і помилка інвестора та влади міста.
Поки що не можна сказати, що «Мегатекс» є злісним порушником екологічних норм. Потрібен час і гроші, аби підприємство усунуло недоліки. На нашу думку, в конфлікті заводчан і частини громади міста, ключову роль має зіграти екологічна інспекція і профільний департамент облдержадміністрації. Попри розуміння проблеми інвестором, екологи мають жорстко тримати питання на контролі та домагатися від підприємства  усунення порушень. Тільки в тому випадку, коли екологи не фіксуватимуть суттєвого прогресу в розв’язанні заводом власних проблем, можна говорити про більш рішучі дії, у тому числі і зупинку виробництва. Важливо знайти баланс в інтересах громади, бізнесу і місцевої влади. Проблему потрібно розв’язувати лише конструктивним шляхом.
Політичний фактор
Безумовно, що в ситуації з акумуляторним заводом є політична складова. Це протистояння є продовженням конфлікту опозиції міста з командою мера Мельничука. Поки що опозиції не вдалося зацікавити більшість містян проблемою «Мегатекса». Критичної маси незадоволених політикою міської влади ще не набралося. Опозиціонери зуміли ситуативно об’єднатися довкола проблеми заводу, але очевидної єдності у їхніх рядах не спостерігається. Політична конфронтація — абсолютно закономірний і зрозумілий процес. Проте політичні «мотиви» не повинні стояти на заваді конструктивному діалогу, а повинні бути спрямовані на розв’язання реальних проблем громади міста і підштовхувати владу координувати свої дії у відповідності до очікувань незадоволеної частини громади Старокостянтинова.