Земельні скандали, які дедалі частіше спалахують в Україні, сьогодні вже випереджають «зіркові». Припускаю, що на суму, вимиту із бюджету  через   незаконні земельні оборудки, можна не напружуючись утримувати щонайменше  українську освітню галузь. Не вірите? Підрахуймо на конкретному прикладі  конкретного міста.

Нетішинські темники
Отож, Нетішин, травень 2007 року. Депутат Нетішинської міської ради, голова правління ЗАТ «Атоммонтажсервіс» Сергій Вознюк та Нетішинська міська рада в особі міського голови Олександра Смишляєва укладають договір оренди земельної ділянки сільгосппризначення площею 55,7 гектара строком на 4 роки. Ділянка знаходиться за знаком «Нетішин», справа на в’їзді в місто з боку Кривина. За документами Сергій Вознюк  планує вести тут підсобне селянське господарство.
За умовами договору, орендар має сплачувати 232,03 гривні орендної плати  за місяць. Тож за рік — 2784,36 гривні. Зазначте, що це не за сотку, і навіть не за гектар, а за всю земельну ділянку!  
Очевидно, що й ця сума видалася для Сергія Вознюка завеликою, бо через три місяці після укладення договору оренди сторони укладають до нього додаткову угоду, згідно з якою орендна плата становить... 14 гривень за рік! Судячи з того, що правові підстави для зменшення орендної плати у цьому додатку не згадуються, їх і не було. Просто - сіли, «порішали», підписали. Виходить чистої води “договірняк”! Ще б знати, у чию кишеню і скільки пішло «відкату»?
Плата за землю є невід’ємною частиною формування бюджету міста. Бачимо, що хай не критичну, та все ж певну суму міський гаманець недоотримав.
«Чим далі в ліс...»
Що там сіяло-садило ЗАТ «Атоммонтажсервіс» під головуванням Сергія Вознюка — невідомо, врожаю жителі міста так і не побачили. Тому в лютому 2008 року голова правління ЗАТ «Атоммонтажсервіс» Сергій Вознюк просить сесію Нетішинської міської ради змінити цільове призначення орендованої земельної ділянки сільськогосподарського призначення на земельну ділянку під житлову забудову.
І хоча вказана земельна ділянка вже була затверджена генеральним планом міста для будівництва житлових мікрорайонів, управління містобудування та архітектури не заперечує проти надання «ексклюзивного» права для ЗАТ «Атоммонтажсервіс» забудовувати її одноосібно.
Як не дивно, але депутати не побачили  ніякої загрози чи порушень у цьому. Вони погоджуються і дозволяють протягом року виготовити проект відведення у зв’язку зі зміною цільового призначення.
Орендна плата та ж сама — 14 гривень  на рік
У грудні 2010 року новою редакцією Податкового кодексу встановлюється, що річна орендна плата за користування земельною ділянкою не може бути меншою трьох відсотків нормативної грошової оцінки. Відтак договір  оренди між Вознюком і Нетішинською міською радою логічно мали б  переглянути   й привести у відповідність до законодавства. Та документа, який підтверджував би  належні зміни розміру орендної плати знайти нереально. Не фігурують такі дані й у актах Державної фінансової інспекції в Хмельницькій області. Може, його зовсім не існує?
У вересні 2012 року договір оренди земельної ділянки пролонговано до 2023 року. Орендна ставка лишається на рівні 0,09 відсотка нормативної грошової оцінки й становить 2436,56 гривні на рік. Підписи сторін: Сергій Вознюк і Микола Степаненко, секретар міської ради.
Нові будинки, як і картопля-гречка перед тим, на вознюковому полі теж чомусь не виросли... Роки минають, і Сергій Вознюк уже стає депутатом Хмельницької обласної ради...
До нас їде ревізор!
Восени 2012 року Державна фінансова інспекція  в Хмельницькій області перевіряє фінансово-господарську діяльність та дотримання вимог бюджетного законодавства Нетішинським міськвиконкомом протягом 2010-2012 років. Хмельницькі ревізори, напрактиковані у «законі збереження бюджетних грошей», одразу знаходять низку порушень у сфері земельного законодавства. Зокрема, встановлено, що з невідомих причин сума оренди, сплачена Сергієм Вознюком, замість передбаченого трикратного розміру земельного податку до грошової оцінки землі (3  відсотки), становила лише 0,09 відсотка.
На момент укладання договору оренди грошова оцінка земельної ділянки - майже 22 мільйони 325 тисяч гривень. Від травня 2010 року до вересня 2012 року «Атоммонтажсервіс» вносить 60,09 тисячі гривень орендної плати. Міський бюджет недоотримує 1 мільйон 782 тисячі гривень.
Пояснення фінансовій інспекції дає тодішній секретар Нетішинської міської ради (в. о. міського голови) Микола Степаненко. Мовляв, при укладанні договорів оренди ставку 0,09 відсотка визначали за частиною 5 статті 7 Закону України «Про плату за землю». Ревізори заперечують: зазначена земельна ділянка у період оренди не була зайнята житловим фондом, гаражами, дачами тощо, аби застосувати згадану статтю.
За результатами перевірки Державна фінансова інспекція у Хмельницькій області подає судовий позов до Хмельницького окружного адміністративного суду. Сергій Вознюк, належно повідомлений про час і місце засідання, до судової зали не з’явився.
Отож 19 серпня 2013 року зазначений суд виносить рішення, яким зобов’язує Нетішинську міську раду та ТОВ «Атоммонтажсервіс» внести зміни до діючого договору оренди земельної ділянки, визначивши орендну ставку в трикратному розмірі земельного податку.
Вінницький апеляційний адміністративний суд 28 жовтня 2013 року в частині, яка стосується орендованої ТОВ «Атоммонтажсервіс» земельної ділянки, залишає рішення Хмельницького окружного адміністративного суду в силі. Крім того, суд зобов’язує Нетішинську міську раду стягнути з винних осіб завдані збитки шляхом проведення претензійно-правової роботи. Постанова набирає чинності з моменту її проголошення.
Нечиста гра
Тим часом у Нетішині грають на випередження. Міські депутати 7 серпня 2013 року дають дозвіл на укладання Меморандуму про партнерство та співпрацю між Нетішинською міською радою та ТОВ «Атоммонтажсервіс», а вже наступного дня, 8 серпня, Меморандум укладений. Затвердили його на сесії Нетішинської міської ради 22 листопада 2013 року.
Оцініть красу гри: в той час, коли інші нетішинські орендарі сплачували 10 відсотків від оціночної вартості земельних ділянок (рішення третьої сесії Нетішинської міської ради VII скликання за №3/63 від 10.12.2015 року), Меморандум з ТОВ «Атоммонтажсервіс» передбачав, що підприємство Сергія Вознюка має сплачувати орендну плату в попередньо визначеному розмірі —  0,09 відсотка!
Мабуть кожний, хто назве таку «здачу в одні руки» ділянки розміром як третина міста, «договірняком між корупціонерами» —  поцілить в яблучко.
   Напрошується висновок, що більшість депутатського корпусу, яка голосувала за ексклюзивні права на оренду земельної ділянки перспективної житлової забудови міста за протизаконне зменшення орендної ставки, діяли в інтересах комерційної структури - ТОВ “Атоммонтажсервіс”. Зауважимо, що виконавчий комітет під час очікування розгляду касаційної скарги не лише не виконував рішення Вінницького апеляційного суду, але й з метою захисту інте-ресів комерційної структури подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України. Такий розвиток сценарію: товариство «Атоммонтажсервіс» на чолі з Сергієм Вознюком та «пайовики-чиновники» передбачали ще у 2007 році, коли тільки укладали договір оренди з порушенням чинного земельного й бюджетного законодавства. Впевнені в ньому були й на початку 2012-го, коли «намалювали» відсоткову ставку 0,09.
Касаційну скаргу виконавчого комітету Нетішинської міської ради суд задовольнив і відмовив у задоволенні позову Державної фінансової інспекції в Хмельницькій області до виконавчого комітету Нетішинської міської ради і третьої особи — ЗАТ «Атоммонтажсервіс». Річ у тім, що в скарзі міськвиконком, як представник власника земельної ділянки, не заперечував проти зниження орендної плати. А якщо власник погоджується нести збитки, то й суд не проти. Шановні читачі, у вас не викликає подиву таке вперте небажання нетішинських чиновників наповнювати міський бюджет?

Земельна афера — непереможна

23 грудня 2015 року ВО «Свобода» подає депутатський запит щодо усунення порушень законодавства за сплату оренди земельних ділянок для здійснення громадської та житлової забудови на території міста. На сьогодні міський бюджет за неефективну оренду 55,7 гектара недоотримав майже 10 мільйонів гривень! Цих коштів цілком вистачило б, скажімо, на купівлю 20 двокімнатних квартир для малозабезпечених та учасників АТО чи ремонту всіх навчальних закладів міста.
У 2015 році Сергій Вознюк знову стає депутатом Нетішинської міської ради. У той же час обурення брудною оборудкою в суспільстві зростає. Щоб зберегти дешеву оренду за своїм же підприємством Вознюк вирішує питання із земелькою просто забалакати. На початку 2016 року він подає депутатський запит щодо вивчення питання про дану земельну ділянку. Робоча група, яка складається з депутатів та працівників виконкому, проводить 21 березня 2016 року відповідне засідання.
Мовою протоколу засідання: «Слухали: Скибу П. П. (перший заступник міського голови), який зазначив, шо стоїть питання орендної ставки земельної ділянки, яка складає 0,09 відсотка, у зв’язку з тим, що змінені орендні ставки постало гостре питання: чи збільшувати орендну плату до того, як вимагає законодавство, чи знайти якийсь інший компроміс».
Ви теж звернули увагу на слово «компроміс»? Тобто, є закон, а є компроміс? Останній застосовується до тих, хто симпатичніший? У 2013 році — Меморандум, у 2016 році — компроміс. Виходить, хай живуть «договорняки»?!
На засіданні групи Сергій Вознюк розповідає, що ним затрачені кошти на розробку проекту забудови мікрорайону, розроблена проектна документація на розташування об’єктів соцкультпобуту та інженерних мереж. І вказує, що при проведенні розрахунку розміру орендної плати до трьох відсотків, орендна плата становитиме 116 тисяч гривень на місяць. Із протоколу робочої групи видно, як з боку Сергія Вознюка йде шантаж спеціалістів виконкому та депутатів міської ради. Мовляв, «Атоммонтажсервіс» буде змушений відмовитися від оренди ділянки або лишити ії частину й будувати об’єкти лише з комерційною складовою. Будівництво об’єктів соцкульт- побуту й життєзабезпечення доведеться передати Нетішинській міській раді.
Думки членів робочої групи майже не різнилися: «Атоммонтажсервіс» має дотримуватися законодавчих вимог і вносити до міського бюджету повну суму орендної плати. Та попри граничну ясність і недвозначну вимогу законодавства робоча група продовжує ще щось вивчати, а міський бюджет продовжує недотримувати належні кошти.
Хоч прогнози є справою невдячною, а припущення можуть не справдитися, дозволимо поставити питання й спробуємо знайти на них відповіді. Чому Сергій Вознюк так вчепився в цю земельну ділянку? Майже 10 років орендує її, розповідає, що виготовляє проекти й кошториси, шукає інвесторів, викручується і терпить збитки. На тлі українських реалій усе якесь розмито-міфічне. На часі інше: закінчення мораторію на продаж землі. Як тільки закон дозволить, пан Вознюк отримає переважне право на придбання у власність орендованої земельної ділянки. Це пункт із договору оренди, чорним по білому.
У результаті, Сергій Вознюк, нехтуючи Податковим кодексом, вистражданим українським підприємництвом на Податковому майдані,  стає найбільшим у Нетішині землевласником, який у будь-який час може почати спекулювати, перепродуючи землю частинами. Не рахували б ми гроші в його кишенях, якби депутат і підприємець не поводив би себе, як особа, яка без сорому грабує і без того небагатий бюджет міста.
А що правоохоронні органи? Нетішинська прокуратура та Славутська об’єднана податкова інспекція, на які покладено нагляд за дотриманням законодавства і здійснення контролю, у цьому випадку явно дивляться в інший бік.
Чому ж правоохоронні органи так і нічого не зробили для захисту міського та обласного бюджетів від збитків?
Майже в центрі Нетішина землю отримали депутати, міський архітектор, начальник Держкомзему, керівники фірм, деякі завідувачі відділень СМСЧ. А куди ж податися прибиральниці, дільничному поліцейському, медсестрі, вчителю? Їхня заповітна мрія щодо десяти соток так і  залишиться мрією...
Якщо влада поверне захоплені внаслідок «договорняків» 56 гектарів комунальної землі, ділянок вистачить усім: і атошникам, і бюджетникам, і звичайним пересічним городянам.

ВІД РЕДАКЦІЇ: Проблема «золотих гектарів», порушена у публікації, цілком справедлива й слушна. Бо йдеться про святая святих: наповнення казни. А це: пенсії, соціальні виплати, зарплати бюджетникам. Однак Сергій Вознюк, даруйте, так впевнено крокує зеленою доріжкою, яку простелили йому депутати Нетішинської міської ради, міська влада. Звісно, цьому посприяла бездіяльність прокуратури, податкової та інших органів, які повинні безапеляційно виконувати закони.