Нібито з тарифами на блакитне паливо вже все ясно. Безліч публікацій на цю тему, здавалось би, розставили усі крапки над «і». Як тільки якісь зміни в тарифи вносить Кабмін, миттєво ПАТ «Хмельницькгаз» повідомляє споживачів через ЗМІ, тобто максимально робить усе можливе для інформування споживача. Все ж запитання від читачів-споживачів до редакції надходять. Отож, ми зібрали декілька листів, у яких автори запитують про приведення ціни на газ для мешканців квартир багатоповерхівок, які обладнані індивідуальними котлами, до непобутових споживачів, тобто різноманітних установ та організацій.

Вочевидь, варто нагадати, що, згідно з ухваленим рішенням Кабінету Міністрів України, починаючи з першого травня 2016 року, в країні діє єдина ціна на газ для населення та промисловості — 6879 гривень за 1000 кубометрів. Вартість газу для внутрішнього споживання в гривневому еквіваленті становитиме 6,8790 гривні за кубометр з урахуванням податку на додану вартість і транспортування.
На думку МВФ, український уряд при цьому нейтралізує навантаження від зростання тарифів для найбідніших верств населення за допомогою системи субсидій на оплату комунальних послуг. А Кабмін, в свою чергу, висував головну вимогу до обласних газових компаній, аби вони не робили самовільно ніяких донарахувань споживачам до сплати за газ.
Зокрема, на сайті «Хмельницькгазу» розміщено детальну інформацію щодо вищезгаданої роздрібної ціни на споживання блакитного палива. Комерційний директор ПАТ «Хмельницькгаз» Віталій Володимирович Рейда зазначив: «Сьогодні ринкова ціна і на споживача, який має газовий котел, і на дахову котельню, що опалює увесь будинок — однакова. Всі бюджетні установи, промислові споживачі платять за газ єдину ціну. Наразі ринкова ціна для усіх споживачів вирівнялась».
Але заглиблюватися у тарифну ріку треба поступово, враховуючи усі важливі аспекти, адже перш ніж ми запалимо блакитний вогник, аби приготувати обід чи вечерю, безліч служб задіюється для цього, утворюючи цілий систематизований і безперебійний механізм.
Досить поширеним нині є поквартирне, тобто індивідуальне опалення. Встановлення його спершу має на меті підвищити комфортні умови існування і зменшити фінансові витрати на комунальні послуги. Сьогодні все більше забудовників самостійно встановлюють газові котли, і нові мешканці автоматично отримують житло з індивідуальним обігрівом. До того ж важливим аспектом є те, що новобудови здають вже повністю утепленими ззовні, а це позитивний момент для подальшої економії тепла. Однією з переваг такого опалення є те, що незалежно від тиску газу, котел, який працює абсолютно безшумно, стабільно підтримує оптимальну температуру в приміщенні. Про переваги і недоліки такого обігріву хмельничани висловилися по-різному. Мешканка багатоповерхівки по вулиці Лісовогриновецькій, 28/1, Ольга Миколаївна зазначила: «Цього року вже вмикаю котел на мінімум, два тижні потроху обігріваємо однокімнатну квартиру в 50 квадратних метрів. Серед переваг особливо хочеться виділити, що постійно в користуванні гаряча вода. А не так, як дають комунальники, в певні години, що досить незручно, адже з чоловіком обоє допізна на роботі. Рідко, але бували випадки відключення гарячої води по всьому місту, тому, ясна річ, бути незалежним в такій ситуації дуже виграшно. До прикладу, минулоріч на місяць доводилося використовувати приблизно 100-150 кубів газу і сплачувати близько 400 гривень. Але треба наголосити, що це і опалення, і гаряча вода. У заміському будинку в батьків теж автономний котел, але він виконує лише одну функцію — обігрів будинку. Не можна, звісно, забувати про економію, вона має місце». Дуже важливим є ще й питання площі.До прикладу, власниця квартири у 100 квадратних метрів, що розташована за адресою: вул. Водопровідна, 42/1, Галина Григорчук розповідає: «Так, нині багато споживачів використовують індивідуальне опалення. А чи вигідно це? Вигідно в першу чергу тим, що можна регулювати температуру і не залежати від комунальників. Якщо, наприклад, на вулиці 10-15 градусів тепла і в квартирі не проживають діти, то задля економії можна не вмикати опалення. Проте велику площу досить важко обігріти, вмикаючи котел на мінімум. Отож я не дозволяю вмикати на позначку, більшу за 16-18 градусів. Адже ціна на газ і зарплата не дозволяють, так би мовити, розкошувати. Отож і доводиться згадувати слова з казки: «Мерзни, мерзни вовчий хвіст». Тому поквартирне опалення має свої переваги, але залишається ще декілька нюансів, на які обов’язково треба звертати увагу. Чи дозволять місячні заробітки забезпечити оплату тепла?
І, як підсумок історії з котлами, заслуговує на увагу думка мешканки мікрорайону Дубове, що проживає на вулиці Гастелло, 6/2, Людмили Плужної. Її будинок має централізоване опалення. Тому немає суттєвої різниці в минулорічних показниках на газових лічильниках і цьогорічних. «У нас сім’я із двох чоловік. Однак газом ми користуємося дуже ощадливо. Відколи поміняли віконні пакети на металопластикові, стало значно тепліше і затишніше в квартирі».
Отже, індивідуальне опалення чи централізоване? Яке б не обрали, а економити мешканцям багатоповерхівок таки все одно доводиться.