надійшло до бюджетів різних рівнів лише за попередніх два роки. Допомога армії, на потреби АТО також обчислюється мільйонами гривень. І це попри те, що підприємство, як і вся наша країна, переживає нині досить непрості часи.  

Нагадаємо, що Публічне акціонерне товариство «Укрелектроапарат» — флагман електротехнічного машинобудування Хмельниччини — є одним із провідних підприємств з виробництва трансформаторів не лише в Україні, а й на теренах колишнього СРСР. Майже 60-літній унікальний досвід конструювання та виробництва трансформаторного обладнання, сучасні модернізовані лінії, освоєння новітніх технологій, потужний кадровий потенціал — усе це дозволяє виконувати замовлення будь-якої складності та задовольняти найприскіпливіші вимоги. Трансформатори масляні, сухі, комплектні трансформаторні пiдстанцiї, трансформатори та реактори для електровозiв та електропоїздiв, трансформатори для живлення заглибних насосiв при видобутку нафти, спецiальні трансформатори малої потужностi... — це далеко не увесь перелік продукції, яку реалізують як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках.
— Які віднайти й завоювати сьогодні дуже важко, — зізнається голова правління  ПАТ «Укрелектроапарат» Євгенія Косковецька. — Ми припинили співробітництво з Росією, з якої мали левову частину замовлень, тож доводиться заповнювати цю нішу. Відтак поновили контракти практично з усіма країнами СНД, Прибалтики, знову відвантажуємо продукцію до Іраку, працюємо з іншими державами Близького Сходу. Ціною надзусиль намагаємося вийти на ринки, що розвиваються, бо, власне, там найбільші резерви. Конкурувати ж на європейському просторі, де своє перевиробництво, — надскладно. Та ми не опускаємо руки і перед цим викликом. Аби задовільняти найвищі якісні стандарти, прийняті в Європі в липні минулого року, продукція «Укрелектроапарату» пройшла сертифікацію у найвідомішому іспитовому центрі «КЕМА», який розташовується в Голландії. При проектуванні нових видів трансформаторів одним з головних критеріїв є їх енергоефективність, тобто зменшення втрат електричної енергії до мінімального значення. І сьогодні ми з гордістю заявляємо, що вміємо і можемо виробляти таку продукцію, а отже, отримуємо право брати участь у тендерах, які проводяться у країнах Євросоюзу.
Звісно, має «Укрелектроапарат» свою частку і на внутрішньому ринку. Але потужності заводу дозволяють наростити обсяги виробництва та збуту щонайменше вдвічі. Тож якби в Україні врешті-решт взялися за оновлення давно зношених трансформаторів, підстанцій та електричних мереж, підприємство було б завантажене роботою на кілька років наперед.
Тягові трансформатори для електровозів і електропоїздів ніде більше, окрім Хмельницького, у нашій країні і не виготовлялися. До того ж, укрелектроапаратівці розробили нове покоління таких виробів і так досконало володіють технологією їх виготовлення, що можуть підлаштуватися під вимоги будь-якого замовника...
— Останнім часом ми дуже багато вкладали в модернізацію виробництва, — продовжує розмову директор. — Тепер маємо не просто сучасне, а, що дуже важливо, універсальне обладнання. За роки виплекали і прекрасних фахівців. створили всі умови для праці. Тобто, роботу підприємства побудували так, щоб можна було розширювати номенклатурні позиції, змінювати вид діяльності, швидко реагувати на потреби ринку та виходити на нього з високо- якісною продукцією. Хоча, повторюся, дуже непросто доводиться нині. Працює завод не на повну потужність, дещо оптимізували штат, заробітну плату не можемо підвищити... Та, незважаючи на це, масово людей не звільняли. Бо намагаємося зберегти найцінніше — трудовий колектив. Адже рано чи пізно цей важкий період закінчиться. Будуть нові замовлення, нові контракти, над пошуком яких безупинно працюють і керівництво, і всі відповідні служби підприємства.
— Євгеніє Станіславівно, не можу не запитати у Вас, як досвідченого виробничника і керівника, яких змін на загальнодержавному рівні насамперед потребує віт- чизняна промисловість для виходу з кризи? Адже без цього країна просто не виживе.
— Про них говорено-переговорено. Це і проблема з кредитами. Про який розвиток може йти мова, якщо у Німеччині, до прикладу, банки кредитують виробництво під 1-1,5 відсотка, а в нас під 27-30 відсотків?! Це і недосконале податкове законодавство. І постійне здорожчання електроенергії. Зрештою, просто кричуща ситуація, коли більше половини економіки перебуває в тіні... Так не може тривати далі. Нам потрібно провести справжні економічні реформи і почати жити, як увесь цивілізований світ.