Практичний досвід е-декларування наочно підтверджує теорію: чим вища у людини посада, тим «козирніше» вона живе. Але досить часто ранг чиновника не співпадає з його знаннями, навичками, інтелектуальними чи управлінськими здібностями. Такі, на жаль, українські реалії. Але, щоб почувати себе комфортно у плані майнового забезпечення, не обов’язково бути народним депутатом чи міністром. Ті ж таки е-декларації доводять, що чиновники «середньої руки» теж  живуть доволі таки непогано.

Одразу зазначимо, що людей, які увійшли до сьогоднішнього огляду, ми не знаємо і особисто проти них нічого не маємо. Нам лише здалися цікавими їх декларації, а решта — на розсуд наших шановних читачів.
Ось, наприклад, доволі затишно почуває себе і не лише в кріслі начальник відділу Держгеокадастру у Волочиському районі Олег Божук. Повелося так, що чимало чиновників цієї шанованої «контори» і їхні родичі доволі непогано забезпечені родючою українською землею. В Олега Божука, згідно з його декларацією, є п’ять земельних ділянок (загалом 26316 метрів квадратних), а в його дружини три ділянки (2445 метрів кв.). З нерухомості: квартира у Волочиську і двійко невеликих житлових будинків. Триває будівництво ще одного житлового будинку на 140 квадратів і гаража. В сім’ї Божуків є одне авто: Skoda Fabia 2006 року випуску.
Однак це майно не викликає особливого подиву, тут немає нічого надмірного і розкішного. А от суми готівки, якими володіють Божуки, змушують вже замислитися. Сукупно родина тримає під матрацом понад 700 тисяч доларів. Звідки такі гроші у скромного службовця — невідомо. Таким сумам і пан Корнійчук позаздрив би. Очільник області просто-таки злидар у порівнянні з «земельником» з Волочиського району.
Утім, отямившись, вочевидь — аби не шокувати публіку, не дражнити заздрісних сусідів і не провокувати нахабних злодіїв, пан Божук подав іншу декларацію, у якій зазначені значно скромніші суми готівки. Загалом — майже   30 тисяч доларів. Отже, виникає логічне питання — котра з декларацій правдива? Це не схоже на технічну помилку під час заповнення документа. Є, звісно, один нардеп, який задекларував трильйон готівки, та він поспішив пояснити, мовляв, заснув на клавіатурі і переборщив з нулями. А от пан Божук навряд чи пояснить розбіжності у своїх деклараціях подібним чином, адже цифри у них абсолютно різні. Хоча, можливо, в Олега Божука і були певні непорозуміння з математикою у школі. То тоді як він, такий «малограмотний» займає таку посаду? Не всі люблять точні науки. Але, аби сплутати не лише кількість, але й самі цифри – потрібно добре постаратися.
Загалом висновок можна зробити такий: елементарні знання математики дозволять уникнути багатьох питань контролюючих органів, які вже дуже скоро будуть перевіряти вашу дорогоцінну декларацію.
Привернула нашу увагу також декларація Алли Зайкової, заві- дувача сектору призначення відділу обробки документів управління соцзахисту Волочиської РДА. У списку нерухомості начебто нічого особливого: будинок, квартира і кілька земельних ділянок. Зате автопарк у сім’ї Зайкових нічогенький. Усього сім автомобілів (які вказані у декларації): Опель Комбо (2005 року випуску); Фольксваген Кадді (2008 року); Фольксваген Т-5 (2004 року); Рено Канго (2007 року); Форд Транзит (1999 року); ще Рено Канго (2011 року); і ИЖ 2715 (1985 року).
Ймовірно, що володіння такою кількістю авто пояснюється тим, що чоловік пані Зайкової займається бізнесом. За минулий рік він задекларував 220 тисяч доходу. Ще 82 тисячі гривень вказані як дохід за відчуження майна. Однак попри непоганий рівень заробітку (за українськими мірками), чоловік пані Зайкової отримував у минулому році субсидію на житлово-комунальні послуги.
Ми також не змогли пройти повз цікавої історії успіху начальника відділу Держгеокадастру у Нетішині Олександра Ковби. Судячи з декларації, 2010 рік став для пана Ковби надзвичайно «фартовим». За той рік він отримав у власність вісім земельних ділянок загальною площею 21508 метрів квадратних. Ще одну земельну ділянку (на 20000 метрів кв.) пан Ковба оформив у 2013 році. Всі ці мальовничі наділи знаходяться у селі Комарівка Славутського району.
Процес е-декларування сміливо можна назвати однієї з найбільш знакових подій цього року. Але ще цікавішими будуть перевірки цих декларацій чиновників, які муситимуть пояснити походження усього зазначеного добра. Ми продовжимо повідомляти про найбільш «цікаві» декларації чиновників різних рангів у наступних номерах «Подільських вістей».