Найпотужніший сучасний промисловий гігант Хмельниччини — ПАТ «Подільський цемент» упевнено тримає лідерство не тільки за суто виробничими показниками. Нині це акціонерне товариство з іноземним капіталом – зразкове соціально відповідальне підприємство регіону. Адже провадить свою діяльність відповідно до високих європейських правил, процедур, дбає про охорону здоров’я, довкілля та безпеку своїх працівників, підрядників та громади Кам’янеччини.
Про складові успіху ПАТ «Подільський цемент» розповідає  голова правління Святослав КОЗЛЕНКО.

– І справді, дуже приємно визнавати, що завод «Подільський цемент», розташований у Кам’янець-Подільському районі, – одне з найефективніших і найсучасніших підприємств  в Європі із сухим способом виробництва клінкеру. Завод діє з 1970  року, а з 1999-го  входить до складу групи CRH (Cement Roadstone Holding). Ця група, заснована 1970 року в Ірландії, є світовим лідером у галузі виробництва різноманітних будівельних матеріалів.
З часу заснування й дотепер стратегічне прагнення компанії – бути відповідальним міжнародним лідером у галузі будівельних матеріалів. Не дивно, що сьогодні компанія провадить свою діяльність у 31 країні світу – у Північній Америці, Європі й Азії. На її 3900 підприємствах працює 89  тисяч осіб! CRH в Україні вийшла на ринок у 1999 році після купівлі ПАТ «Подільський цемент», де 2011 року ввела в експлуатацію сучасну лінію виробництва цементу за сухим методом, потужністю 2,2 мільйона тонн клінкеру в рік. У тому ж році компанія придбала контрольний пакет акцій ТОВ «Цемент»
(м. Одеса). А з приєднанням у вересні 2013 року ПАТ «Миколаївцемент» (м. Миколаїв Львівської області) CRH стала лідером на цементному ринку України (з часткою понад 30%).
Окрім цементних підприємств, CRH представлена в Україні бетонними вузлами та заводами із виробництва залізобетонних виробів, а також кар’єрами з видо-
бування щебеню.
– Ще зовсім недавно символом виробництва цементу на Поділлі були «лисячі хвости» шкідливих викидів в атмосферу. Нині труби заводу не димлять і стали частиною його минулої історії…
 –  Так, компанія CRH  дбає про захист навколишнього середовища, постійно інвестуючи у покращення екологічних показників, у підвищення ефективності технологічних процесів, щоб максимально задовольнити потреби клієнтів у якісній продукції.
Дуже знаковим інвестиційним екологічним проектом компанії стало переведення подільського цементного заводу на  сухий спосіб виробництва клінкеру. Це мінімізувало викиди у навколишнє середовище завдяки новій сучасній системі знепилення рукавними фільтрами. Вартість інвестиції склала понад 300 мільйонів євро!
Сухий спосіб виробництва – це безпечні умови праці, висока якість цементу, скорочення більш ніж удвічі обсягів технологічного палива, використання вугілля замість газу.
– Продукція та послуги підприємства справедливо славляться високою якістю. Яким чином це впливає на обсяги виробництва й реалізації цементу та як захищаєтесь від підробок?
– Цемент нашого заводу з успіхом використовувався при спорудженні Запорізької і Хмельницької АЕС, Дністровського каскаду ГЕС, об’єкта «Саркофаг» Чорнобильської АЕС, Київського метрополітену та інших відповідальних об’єктів державного значення.
2015 року компанія CRH Україна продала понад 2,5 мільйона тонн цементу. Левова частка – 1,5 мільйона тонн – виробництва ПАТ «Подільський цемент».
Із березня цього року цементні заводи компанії випускають продукцію під єдиним брендом «CRH». Повністю поділяю думку керуючого групи CRH в Україні Баррі Леонарда про те, що це покращить ефективність та сприятиме розбудові гідного іміджу компанії, яким пишатимуться працівники та клієнти, а також інші зацікавлені сторони та громадськість.
У межах заходів з ребрендингу та з метою захисту власної продукції від фальсифікації CRH розробила новий дизайн мішка для всіх видів свого тарованого цементу.
Особливістю нової упаковки є унікальний рельєфний папір, який легко розпізнати на дотик. Мішок, що складається із двох шарів паперу влітку та трьох шарів із додаванням поліетиленової плівки взимку, успішно пройшов випробування на тарування, складування і транспортування.
На жаль, нині приблизно 50 відсотків ринку тарованого цементу в країні належить фальсифікованому продукту. Отже, кожен другий придбаний мішок може бути підробкою.
Часто підроблений цемент приваблює споживача нижчою ціною. Але така економія абсолютно не обґрунтована, бо неналежна якість цементу може призвести до великих втрат – від недовговічності будов аж до загрози  здоров’ю і життю людини.
Продавці фальсифікату замість марки 500 реалізовують споживачеві марку 400 або 300, неповні мішки з цементом, у якому – зола, пісок і навіть небезпечні для здоров’я людини компоненти. Тож потрібно купувати лише заводський цемент в авторизованих точках продажу та вимагати у продавця сертифікат якості продукції. Варто зазначити, що у нас діє сертифікована, найсучасніше обладнана лабораторія бетонів, яка слугує інструментом технічного маркетингу для клієнтів усіх трьох цементних заводів CRH в Україні.
 – У чому  секрет сталого розвитку підприємства?
 – Звичайно, що у повазі, насамперед, до трудового колективу та довкілля, а також у чесному та відкритому веденні бізнесу, як цього вимагає закон та стандарти міжнародної компанії CRH, і, звичайно ж, підтримка інвестора.  Ми розуміємо, що успіх   компанії залежить від кваліфікованих працівників, їх мотивації, а також безпечних і комфортних умов праці та відпочинку. Відтак забезпечуємо своїх фахівців гідною й прозорою оплатою праці та іншими соціальними гарантіями згідно з колективним договором.
Середня заробітна плата одного працівника робітничої професії на ПАТ «Подільський цемент» становить понад дев’ять тисяч гривень, що значно перевищує середній показник по району та області, і є одним з найвищих у галузі. Для потреб працівників на «Подільському цементі» були капітально відновлені побутові приміщення, медпункт і їдальня, де налагоджене якісне гаряче харчування.
Важливо, що для забезпечення фахового кадрового резерву (технологів, механіків та електриків) у компанії діє постійна щорічна програма стажування для студентів та випускників ВНЗ з усієї України. Завдяки цьому у 2015 році працевлаштовано молодих талановитих фахівців.
Упродовж багатьох років підприємство інвестує значні кошти в побудову комплексної системи охорони праці й техніки безпеки. Лише в 2014-2016 роках профінансовано таких проектів на понад десять мільйонів гривень. У підсумку – вже більше року   працюємо без травм на виробництві.
Лідери виробництва отримують і моральне заохочення. Нещодавно найвищу нагороду – «Знак пошани» від Асоціації підприємств і організацій цементної промисловості «Укрцемент» – отримав начальник зміни ПАТ «Подільський цемент» Богдан Олійник. Грамотами асоціації відзначені його колеги – Ігор Бугера, оператор центрального пульта керування, та Валентина Коханко, провідний інженер-конструктор.
Підтвердженням чудового мікроклімату у нашому великому колективі став розкішний звітний концерт жіночого вокального ансамблю цементників «Лірика» – на підтвердження звання «народний».
– Святославе Анатолійовичу, чи сповідуєте тісну співпрацю з місцевими спільнотами, допомагаючи їм у вирішенні соціальних потреб?
– ПАТ «Подільський цемент» тісно співпрацює як з Гуменецькою територіальною громадою, так і з очільниками міста Кам’янця-Подільського і району. Сума спонсорських коштів ПАТ «Подільський цемент» на підтримку соціальних потреб жителів Кам’янця-Подільського та району впродовж останніх трьох років перевищила півтора мільйона гривень. І це попри складний час як для самого підприємства, так і для будівельної галузі, економіки загалом.
У серпні 2016 року подарували Гуменецькій територіальній громаді новозбудований спортивний майданчик для гри у міні-футбол площею 700 м2. Вартість спонсорського проекту перевищила 600 тисяч гривень.
У вересні цього року здані дві капітально відремонтовані та обладнані усім необхідним палати на 12 ліжко-місць у відділеннях хірургії і терапії Кам’янець-Подільської центральної районної лікарні. Загальна сума допомоги склала понад 100 тисяч гривень.
А торік ПАТ «Подільський цемент» надав допомогу освітнім закладам району і міста Кам’янець-Подільського, подарувавши понад 50 комп’ютерів.
  До речі, компанію була неодноразово відзначено дипломом за найкращі практики з корпоративної соціальної відповідальності в межах національного конкурсу, що його щороку проводить ГО «Центр «Розвиток КСВ».
  На завершення підкреслю, що ПАТ «Подільський цемент» – одне з найбільших платників податків у Хмельницькій області. 2015 року ми сплатили податків до бюджетів усіх рівнів у розмірі 66 мільйонів гривень, а за десять місяців цього року – понад 160 мільйонів!
Всього ж підприємствами CRH Україна сплачено за названий період майже півмільярда гривень.