Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1591

Оренда землі — питання,  яке не лише не втрачає своєї актуальності, а навпаки, останнім часом набуває все більшої злободенності. Адже нарешті сільські жителі  усвідомили, що найбільшою  цінністю українців і справді є родючі чорноземи.
У цьому зв’язку прискіпливіше й уважніше сприймають  вони законодавчі нововведення, пов’язані із здачею  в оренду земельних паїв. Як відомо,  з 2016 року укладанння договорів оренди проводиться по-новому. Тож ми попросили  експерта  із земельних питань, депутата Хмельницької обласної ради Вячеслава Антонюка роз’яснити  ті питання, які  принесла від наших читачів  редакційна пошта.

— Вячеславе Вікторовичу, насамперед, що треба пам’ятати  кожному громадянину, який вирішив  віддати свій земельний пай в оренду?
— Договір оренди  обов’язково має бути письмовим. За бажанням пайовика такий договір може бути посвідчений нотаріально. Наголошу, що право оренди земельної ділянки з’являється в орендаря з дня державної реєстрації цього права, що передбачено  законом.
— Яким може бути термін оренди сільськогосподарських земель?
— Він становить від 7 до 50 років. Тому не варто ставити максимальний термін оренди, бо згодом  внести зміни буде складно. Крім цього,  у типовому договорі передбачений обов’язковий перегляд розміру орендної плати у разі зміни розміру орендної плати встановленої Податковим кодексом України,  у разі зміни нормативної грошової оцінки земельних ділянок, зазначеної у договорі оренди.
У випадку заниженої орендної плати — власник паю має право переглянути розмір орендної плати у бік її збільшення.
— І що потрібно для цього?
— Для цього йому слід подати письмову заяву-пропозицію (як додаткову угоду до договору оренди землі) про збільшення розміру орендної плати.
— Вячеславе  Вікторовичу, якою ж  є ринкова орендна плата на сьогодні?
— Сьогодні розмір орендної плати становить 6-8 відсотків від нормативної грошової оцінки. Але є випадки, коли  орендар платить оренду в розмірі 10 відсотків від нормативної оцінки, що становить 3500 гривень за 1 гектар земельної площі.
— Дуже часто, на жаль, люди зустрічаються з непорядністю орендарів. Що порадите робити в такому випадку?
— Громадянам, які надали в оренду свої земельні ділянки, варто знати, що у випадку порушення істотних умов договору оренди землі, (порушення прав сторони договору, порушення строків виплати або невиплата орендної плати та інші), орендодавець має право розірвати договір достроково, в судовому порядку, керуючись статтею 32 Закону, яка передбачає, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний.
У разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору,  це рішення  виносить суд. Тому в ситуації, коли агрофірма порушує строки виплати, або не сплачує громадянину орендну плату, чи сплачує занижену орендну плату, з інших підстав, він вправі, не чекаючи закінчення строку договору оренди, достроково припинити дію цього договору, розірвавши його в судовому порядку.
І наостанок. Слід пам’ятати, що один примірник договору, підписаний орендарем та зареєстрований в установленому порядку, обов’язково має бути наданий орендодавцю. Адже, якщо орендар порушуватиме досягнуті домовленості за відсутності у вас договору «на руках», буде складно захистити свої права  від недобросовісного орендаря.