Директори ринків скаржаться на те, що нинішнє здорожчання енергоносіїв та ще й дворазове підняття мінімальної зарплати поставило їх на межу банкрутства. І при цьому підприємцям, які торгують на ринках, тепер доведеться сплачувати за утримання торгових місць більше.

Але непопулярні рішення приймати все одно доведеться, а підприємцям необхідно пояснювати, що умови провадження бізнесу змінюються не через чиюсь забаганку.
Голова Асоціації хмельницьких ринків Валерій Таратасюк згадав про те, як не так  давно непогано проводилася за допомогою працівників міської податкової інспекції роз’яснювальна робота. Коли на ринках діяли пункти, де надавалися податкові консультації, а в гучномовцях звучала актуальна економічна інформація.
Валерій Коновальчук, начальник ДПІ у м. Хмельницькому, пообіцяв за потреби відновити цю систему, незважаючи навіть на те, що у податковій сьогодні також відбуваються зміни та скорочення апарату.
Спілкуючись з приватними підприємцям ринку, головний податківець обласного центру нагадав про те, що ініціатива уряду щодо підняття з нового року мінімальної зарплати удвічі – до 3200 гривень не було спонтанною,  готувалися до неї більше півроку. Підвищення мінімальної зарплати, переконаний він, матиме позитивний ефект — виведення зарплат із тіні, і як результат — скорочення дефіциту Пенсійного фонду та обсягів його державної підтримки. Адже не секрет, що для віт- чизняного бізнесу, переважно малого та середнього, подвійна бухгалтерія з виплатою заробітної плати      «у конвертах» вже стала нормою.
Якщо проаналізувати податкову звітність доходів найманих працівників, то виявиться, що переважна кількість хмельничан працює, вдовольняючись мінімальними доходами. А декому, схоже, й половини мінімалки на місяць вистачає (в грудні 2016 року вона становить 1600 грн.). Хоча відомо, що реальна вартість кваліфікованої праці сьогодні значно вища. І в собівартості продукції чи послуги, яку підприємець пропонує споживачу, зазвичай також не мінімалка закладена.
На початку минулого року була вдвічі зменшена ставка єдиного соціального внеску, чим були створені умови для детінізації заробітної плати. Тепер настав час підняти рівень соціального забезпечення найманих працівників, збільшити відрахування в бюджет та соціальні фонди, — пояснює Валерій Ковальчук.
Не менш важливим наслідком подвоєння мінімальної зарплати має стати й збільшення відрахувань військового збору, кошти з якого, нагадаємо, йдуть на зміцнення обороноздатності держави.
Примітно, що хмельницькі податківці, провівши спільно з міською радою ряд заходів, спрямованих на легалізацію трудової зайнятості, досягли у цьому напрямі певних успіхів. Протягом січня-листопада минулого року з «тіні» на діяльність у правовому полі вийшли   більше 2,7  тисячі підпільних підприємців та найманих працівників.