В останню декаду року повз нас проминув цілий бюджетний хоровод. Державний. Обласний. Місцевий. Депутати Хмельницької міської ради 29 грудня зібралися на десяту позачергову сесію, аби прийняти зо два десятки рішень, із міським кошторисом включно. А зважаючи на те, що настрій вже був передсвятковий, крім того, на комісіях попрацювали плідно, усунувши всі непорозуміння-неточності, то й голосували депутати швидко та дружно.

Рішення щодо різноманітних міських програм затверджувалися миттєво та майже одноголосно. Й сам бюджет-2017 прийняли доволі швидко, практично без зауважень і змін. Звісно, якщо не враховувати пропозиції депутата-свободівця Віталія Діденка знизити ставку податку для підприємців другої групи з 20 до 15 відсотків. За це й проголосували. Нібито зменшення податку з 640 до 480 гривень — не така й значна сума для міського кошторису, але, зважаючи на кількість підприємців — 6,5 тисячі, «дірка» в бюджеті на 12,5 мільйона гривень утворилися. А от як її вирішили залатати — доволі цікаво. Тому до цього обов’язково ще повернемося.
Депутати затвердили, що дохідна частина бюджету становитиме 2,347 мільярда гривень. Якщо відверто, то це дуже чудовий показник — порівняно з позаминулим роком кошторис зріс майже в півтора раза! Є ще красномовніша цифра: власні доходи міської скарбниці зростуть за два роки майже удвічі. Якщо у 2015-му вони становили лише 692 мільйони гривень, то на поточний рік заплановані на рівні 1,2 мільярда. Стрімке збільшення дохідної частини бюджету дозволило закласти більші видатки на найважливіші соціальні сфери: освіту, медицину та культуру. До прикладу, в сфері культури лише на зарплатню передбачено в півтора раза більше коштів, ніж торік.
Видатки на освіту зростуть на чверть — до 0,8 мільярда гривень; на соціальний захист населення — на 0,1 мільярда — до 0,7; на охорону здоров’я виділено понад       0,3 мільярда гривень. Як розповів «Подільським вістям» начальник фінансового управління міськради Сергій Ямчук, збільшено обсяг коштів на харчування дошкільнят і школяриків молодших класів, спортсменів-професіоналів; розпочнеться комплексний ремонт силових мереж, харчоблоків, санвузлів у школах. Також передбачені гроші на безкоштовні ліки для хворих  реанімаційного відділення; безплатне обстеження на МРТ тощо.
Окрім того, що цьогорічний міський кошторис більш соціальний, він передбачає підтримку малого бізнесу. Так, удвічі зменшено податки на житлову та нежитлову нерухомість, транспортний податок, збір із паркування; знижено ставку орендної плати за землю для ринків міста: її встановили на мінімально можливій позначці — три відсотки. І, як вже йшлося, «з голосу» прийняли поправку про зменшення податку для підприємців другої групи на 180 гривень. А тепер уважніше поглянемо на це питання. Знаєте, як депутати вирішили «залатати дірку» — 12,5 мільйона гривень, яка не- очікувано утворилася після голосування за зменшення податку для бізнесу?.. За рахунок депозиту! Звісно, журналісти не фахівці з бюджетного питання, але такий  «фінт» видався вкрай несподіваним. Покласти бюджетні кошти на депозит та отримати 12,5 мільйона для покриття дефіциту — звучить гарно. А не можна покласти більше і отримати  15 мільйонів? Чи 20? А може, й 50? Якщо є така можливість отримання коштів з банківського повітря, то чому вона не закладена відразу в бюджет? А чому тоді Верховна Рада дефіцит нашого головного кошторису не покриє депозитом? Гроші з повітря — це ж чудово!
Зрозуміло, що таке оригінальне вирішення дисбалансу в скарбниці не могло лишитися поза увагою, і ми попросили Сергія Ямчука прокоментувати депутатське рішення. Якщо відверто, то остаточно з’ясувати нюанси депозитного бюджетотворення не вдалося — надто специфічна ця фінансова наука, коли на рік з точністю до гривні передбачаються усі доходи та витрати цілого міста (спробуйте спрогнозувати свої витрати з точністю до гривні хоча б на тиждень). Але можемо сказати, що торік міські гроші, що лежали в банку, принесли тринадцять мільйонів гривень відсотків. І так гарно збіглося, що втрати від пільг підприємця фактично співпадають з очікуваними надходженнями від банківських процентів і на цей рік. Так що, як йдеться у відомому фільмі, «зберігайте кошти в ощадній касі».
P. S. На тлі проблем із боргами колишніх засновників перед колективом газети «Подільські вісті» (пам’ятаєте, ми писали, що облдержадміністрація не спромоглася повернути кошти нашому часопису за надані послуги — 160 тисяч гривень) закортіло звернути увагу, як місто Хмельницький дбає про засоби масової інформації. Так ось, у бюджеті на поточний рік на «сприяння діяльності телебачення і радіомовлення» передбачено 1,275 мільйона, на «підтримку періодичних видань (газет та журналів)» — 908 тисяч.