Дороги в нас — самі знаєте які. Чи то їдеш, чи то стрибаєш. Але якщо Автодор забуває полагодити їх, то іноді сама природа «допомагає». Насипле сніжком у ямки, притрамбується він колесами — от і рівнесенько. Щоправда, якщо того сніжка забагато випаде, то так дорогу може підрівняти, що й не зрозумієш: траса то чи поле. Та й взагалі — можна й проїхати мимо, якщо надто багато білих мух налетіло.
До «Подільських вістей» надійшов лист від жителя села Добрин, що на Ізяславщині, О. П. Сідлецького.             

«Шановна редакціє! Людина — найвища цінність суспільства. Це аксіома і доведення не потребує. Але в житті зовсім інше. Це показують екстремальні ситуації, в які ми потрапляємо через примхи погоди.
Під час хурделиці, в силу певних обставин, ми добиралися із Рівненщини на Ізяславщину. Проїжджали територіями Млинівського, Рівненського, Здолбунівського, Острозького районів. Мело, дуло, але дороги були розчищені, бо працювала відповідна техніка. А на Ізяславщині інша ситуація: снігоприбиральна техніка на розчищенні доріг відсутня. І біля села Припутні о 3 годині 40 хвилин ранку опинилися в сніговому полоні. Крім нас, у полоні перебувало ще два автобуси. Зверталися у службу порятунку, але рятівники не дуже поспішали нам на допомогу. А коли прибули до нас, то пояснювали, що цілу ніч чистили дорогу, але сильно мело. Можливо, це так, однак слідів чищення видно не було… Із снігового полону ми визволилися о 9 годині 30 хвилин.
В Ізяславі побували у керівників району, але нічого втішного ми не почули. Склалося враження, що і вони перед силою природи безпорадні.
Апогеєм нашого перебування в Ізяславі були автостанція та автопарк. На автостанції нам поспівчували, вели переговори із шоферами, аби ті вирушили в рейс до Плужного (на той час дороги вже розчистили), але… Вирушили ми до автопарку, аби провести толерантні переговори. Але про яку толерантність можна вести мову!? Працівник автопарку (він відмовився називати посаду, прізвище) зустрів нас криками (російською), які чула вся округа. А чи не краще було силу, вкладену в крик, використати на виправлення ситуації, на допомогу людям? Щоправда, до пункту призначення дісталися, бо відгукнулися ті, які здатні прийти людям на допомогу. Дякуємо їм!»
Редакція звернулася за коментарем до Ізяславської райдержадміністрації та отримала відповідь від першого заступника голови Павла Ковальчука.
«Дійсно, людське життя найцінніше з усього на світі, але якщо воно мудре, а не гріховне чи безглузде. Мудрість же Божа каже: «Зупиніться на дорогах ваших, і роздивіться, і розпитайте… і де дорога добра — ідіть по ній, і знайдете спокій душам вашим. Та вони відказали: Не підемо!» (Біблія, книга пророка Єремії, розділ 6, вірш 16). Як продовження думки, апостол Павло пише: «Не обманюйтеся, Бог осміяний бути не може. Бо що тільки людина посіє, те саме й пожне!» (Послання св. ап. Павла до галатів, розділ 6, вірш 7).
Що ж до суті самої ситуації, описаної Сідлецьким О., то за інформацією районного оперативного штабу — дійсно до пожежної частини ДСНС надходило звернення від пасажирів автобусу, що потрапив у сніговий полон поблизу с. Припутні близько 4 години ранку. Безпосередньо до мене як керівника штабу
О. Сідлецький звернувся по мобільному зв’язку о 6 годині ранку. Транспортні засоби та людський ресурс ДСНС району та підрозділу Облавтодору були задіяні другу добу у наданні допомоги на автошляхах району. Оскільки і люди, і техніка потребували відпочинку та перепідготовки до виконання нових завдань, а водії автобусів, які потрапили у снігові перемети, проігнорували завчасні попередження про зміну погодних умов — на власний ризик здійснювали перевезення пасажирів у складних погодних умовах та в нічний час. Близько 8 години ранку усіма наявними засобами вдалось звільнити автобуси з снігових заметів.
Щодо порівняння ситуації на дорогах в Ізяславському районі та Рівненській області, то варто врахувати, що найгірші погодні умови та заметілі тоді були у Львівській, Тернопільській та Хмельницькій областях, і саме Ізяславський район найбільше потерпав від стихії.
Після зустрічі представників та заявника з головою райдержадміністрації, о 10 годині на засіданні оперативного штабу, з участю представників дорожньої служби та ДСНС, було проаналізовано усну скаргу громадян, дано зауваження та попередження керівникам щодо належної злагодженої взаємодії та чемної поведінки, не зважаючи на грубість та нестриманість тих, хто просить про допомогу.
Висновки зробить кожен в міру своєї вихованості, мудрості та чесності. Але чи варті були того перенесені переживання, витрати і …, щоб їхати з весілля у таку погоду, у нічний час, — «повеселились гарно — кожен по-своєму»?!