Перші тарифні ластівоньки цьогоріч вже прилетіли: в Хмельницькому подорожчає проїзд у міському транспорті. Коли? Ще не відомо. На скільки? Також конкретні цифри називати зарано. Але можна очікувати, що користування транспортом стане дорожчим з початком весни, а плата за проїзд зросте на 33-67 відсотків. Принаймні саме таке зростання передбачене проектом рішення виконкому міськради, який наразі наданий для обговорення громадськості, «Про встановлення тарифів на транспортні послуги по перевезенню пасажирів у місті Хмельницькому в міському пасажирському транспорті загального користування». Отже, відповідно до проекту, вартість проїзду в тролейбусі зросте до 2,5 гривні, в автобусах та маршрутках — до 4,5 гривні. Документ розміщено на сайті ради для обговорення (також можна надавати свої пропозиції та зауваження). Обговоримо?

Найбільше має подорожчати тролейбусний квиток: з 1,5 до 2,5 гривні. Здавалося б, з якого дива. Що-що, а електрика в нас вітчизняна, ще й атомна станція з дешевою енергією розташована на півночі області. Повинна електроенергія зростати в ціні? Виявляється повинна, бо «керує» її вартістю, як ви, мабуть, пам’ятаєте, така собі Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). А очолює її колишній московський менеджер шоколадної імперії «Рошен» Дмитро Вовк. Як він продавав цукерки, знаєте? На сайті компанії й досі є новина дворічної давнини з промовистим заголовком «ROSHEN вважає призначення колишнього співробітника компанії Дмитра Вовка головою НКРЕКП нераціональним». У ній можна прочитати оцінку роботи нинішнього головного ціноутворювача в державі: «був звільнений у листопаді 2014 року з причини незадовільних результатів своєї діяльності, і не продемонструвавши високої кваліфікації на займаній посаді менеджера» (друкуємо, як у тексті новини).
Цукерки не зміг продавати, так призначили торгувати всіма комунальними ресурсами в державі. «Подільські вісті» неодноразово писали про хибні розрахунки в газовій сфері, що здійснила комісія під орудою «шоколадного менеджера», тепер маємо клопіт в електроенергетиці. Як пояснив заступник начальника управління транспорту та зв’язку Хмельницької міськради Сергій Шепурев, з нового року Нацкомісія скасувала пільги на електроенергію, що постачається комунальному транспорту. Дмитро Вовк, мабуть, вирішив, що немає чого їздити задешево знедоленим громадянам і збільшив ціну на електрику майже удвічі! За словами начальника управління, тепер її транспортники отримуватимуть по 2,42 гривні за кіловат-годину. От і маємо головну причину підвищення вартості проїзду. Уявляєте шок для підприємства? Ще у грудні ціна була 1,29 гривні, а наразі маємо зростання в два рази (користуючись нагодою, нагадаємо, що НКРЕКП «не забуває» і про громадян: з 1 березня енергія для населення теж дорожчає приблизно на чверть. От і друга тарифна ластівонька цього року).
Здається, що очільникам місцевим громад чи особисто, чи через асоціацію міст варто звернутися до уряду і президента: миттєве стрімке подорожчання електрики для комунальних підприємств, а фактично для громадян, удвічі — дія антисоціальна. Й взагалі тарифотворення в Україні доволі суперечливе з економічної точки зору. Складається враження, що члени комісії дещо не адекватні, якщо не психічно, то принаймні не адекватні реаліям сьогодення.
Звісно, підвищення вартості енергоресурсу — головний чинник для подорожчання тролейбусних квитків. Але є ще кілька. Серед найважливіших — зростання розміру мінімальної зарплатні та фактична собівартість проїзду. Сергій Шепурев нагадав, що собівартість була на рівні двох гривень ще два роки тому. Відповідно всі ці роки міський бюджет дотував своє комунальне підприємство «Електротранс». Натомість у сусідніх областях вже давно проїзд в електротранспорті коштував дві гривні. Зараз, за інформацією посадовця, в них теж порушено питання про підняття вартості квитка до 2,5-3 гривень. А як інакше виживати комунальному транспорту за цінового диктату Дмитра Вовка? Й нагадаємо, що левову частку від зібраних за електрику грошей отримають не атомні станції, а теплові. Ті, що в Рената Ахметова. Ті, що й досі використовують вугілля «сумнівного походження»: може, українське чи польське, а можливо, з Лугандону, підгодовуючи терористичні режими російських посіпак.
Так що проїзд у тролейбусі подорожчає. Чи до 2,5 гривні? Наразі фінансові розрахунки аналізує економічне управління міськ- ради. В обґрунтованості цієї  цифри, здається сумнівів немає, хіба що влада вирішить з бюджету трохи допомогти транспортникам. Щорічно КП «Електротранс» виділяють десятки мільйонів гривень. Може, ще десяток знайдуть на дотацію на квитки. Покладуть, до прикладу, міські гроші на депозит, а там і відсотки знову набіжать…
Один із приватних перевізників розповів, що наразі транспортники, які обслуговують маршрутки та автобуси, працюють собі у збиток. Обвал національної валюти за останні роки призвів до стрімкого зростання вартості дизельного пального, мастил, шин, акумуляторів, запчастин. Звісно ж, все імпортне, прив’язане до курсу долара-євро, а ми й досі не навчилися все це продукувати в Україні. Лише дизельне пальне, повідомив він, за два роки подорожчало в півтора раза й нині коштує за гуртовою ціною майже 21 гривню. Плюс зростання розміру мінімальної зарплатні. Реальний тариф для перевізників, вважає підприємець, має становити шість гривень.
Маємо радіти, що на такому рівні тариф навіть не обговорюється. Як уже йшлося, у проекті рішення його встановлено на рівні 4,5 гривні. В аналізі ж регуляторного акта зазначається, що «вартість дизельного пального зросла на 14,6 відсотка, вартість щоденної заправки зросла на чотирнадцять відсотків, автомобільних шин на 14,6 відсотка, акумуляторів на п’ять, моторних олив на 26,5 та трансмісійних олив — на 13,6 відсотка». Якщо відверто, то ці цифри примушують сумніватися не тільки в розрахунках перевізників, які хочуть мати п’ять та шість гривень з пасажира маршрутки та великого автобуса відповідно, а й в запропонованих владою 4,5 гривні. Не збігається з елементарною математикою: подорожчання ресурсів у середньому на п’ятнадцять відсотків не може спричинити зростання вартості проїзду на 33-50 відсотків.
І говорити про збільшення розміру мінімальної зарплатні до 3200 гривень у цьому випадку не варто. Ви вірите, що водій працював за мінімалку 1,6 тисячі? Швидше можна повірити в тіньові виплати, ніж у ці цифри. Тому управлінню економіки міськради є над чим попрацювати, аналізуючи економічну обґрунтованість нових тарифів. Ми ж про це почуємо на громадських слуханнях за кілька тижнів. Подивимося, що влада нарахує.