Звертали увагу, що нині чайник закипає довше, ніж раніше? Якщо відверто, то ніколи особисто за цим не спостерігав, але неодноразово чув нарікання від колег та знайомих, що газ став гіршої якості — багато часу витрачається на підігрів борщу тощо. А як перевіриш? Ви можете на кухні визначити, який газ вам постачають? Отож. А вірити газопостачальнику, що все гаразд… Можна погодитися, а можна й засумніватися. Нещодавно одна з передплатниць «Подільських вістей» зателефонувала та поскаржилася: конфорка горить неприродним яскравим жовтим кольором. Що то було? А хто його зна. Хіба визначиш на око хімічний склад побутового газу чи його «калорійність». А втім,  лічильник крутить та крутить кубометри незалежно від того: якісний газ чи газово-повітряна суміш.

Аби запобігти в майбутньому маніпуляціям із підрахунками за спожите паливо, депутат обласної ради Віталій Олуйко підготував звернення нашого депутатського корпусу до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до нормативно-правових актів у сфері розрахунків споживачами за використаний природний газ. Наведемо його текст:
«До нас, депутатів обласної ради, часто надходять звернення жителів Хмельницької області з приводу низького рівня якості природного газу, який використовується для опалення та приготування їжі.
Багато мешканців нашого краю стверджують, що опалюють без перестанку свої помешкання, але бажаної тепловіддачі так і не отримують, інші нарікають на те, що їм значно більше часу доводиться витрачати на приготування їжі. При цьому газові лічильники враховують лише об’єм, а не якість газу.
Основний показник якості газу — теплота повного згорання об’ємної одиниці газу (калорійність). Що вища калорійність, тим менший обсяг газу необхідно витратити, аби скип’ятити, приміром, літр води на газовій плиті чи підвищити на градус температуру в оселі споживача.
Фізико-хімічні показники природного газу мають відповідати параметрам чинного міждержавного ГОСТу 5542-87 «Гази горючі природні для промислового та комунально-побутового призначення», який окрім теплотворності регулює також норми граничного вмісту кисню, домішок, запаху. В багатьох країнах проблема з неякісним газом давно розв’язана на користь споживача. В Європі постачальник газу відправляє споживачу детальний рахунок, в якому зазначена спожита кількість газу в кубічних метрах і теплота згорання. Ці показники разом визначають кількість і якість газу, яку споживач має оплатити.
У таких країнах, як США та Бразилія, обсяги спожитого газу обчислюються не в метрах кубічних, як в Україні, а в енергетичних одиницях – МДж або кВт, тобто лише з врахуванням теплотворності спожитого газу.
На жаль, своїми силами перевірити якість споживаного газу, щоб виставити претензії постачальнику, споживач не може. В Україні відсутні у достатній кількості прилади, які дають можливість виміряти якість газу (хроматографи). Тобто споживачі фактично не можуть захистити свої права і перевірити, наскільки якісний газ вони спалюють у своїх конфорках і газових котлах.
При цьому кожен споживач має право на зменшення розміру плати за газ у разі погіршення якісних показників газу та зниження його тиску. Однак отримати перерахунки за неякісні послуги газопостачання фактично неможливо, через відсутність механізму незалежного контролю за цим – якість газу контролюють лише постачальники.
Зважаючи на вищевикладене, пропонуємо вжити заходів та ініціювати внесення змін до законодавства України з метою запровадження розрахунку споживачами за використаний природний газ з врахуванням показника його теплотворності, що забезпечить можливість контролю якості газу споживачами».
І не можна не погодитися з Віталієм Олуйком: ми маємо платити за реально отриману енергію, а не за «філософські» кубометри. Залишилося дочекатися сесії: чи підтримають депутати звернення на захист своїх виборців.