Коли є відгук на матеріал — це завжди приємно. Якщо письмова реакція — подвійне задоволення. А якщо на статтю письмово відреагувала влада! Це — джек-пот! Три в одному! Отже, читають, реагують, беруть до уваги. Або не беруть? Йдеться про матеріал «Докерувався!» (див. «ПВ» від 19 січня, №№ 6-7), в якому ми проаналізували останні на той час цифри Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України,  за три квартали. Кепська в цілому виявилася картина для Хмельниччини. Але, як казав пан Кравчук: маємо те, що маємо! Облдержадміністрація ж вирішила не сприйняти обґрунтовану критику, а… образитися. В листі, підписаному т. в. о. заступника голови адміністрації — керівником апарату Ю. Биркою та надісланому на адресу редакції, йдеться, що «інформація, зазначена у статті, на день публікації була застарілою, необ’єктивною та некоректною».
З одного боку, ми й не писали про весь рік — йшлося саме про дев’ять місяців. З іншого — адміністрація «наполягає на невідкладному спростуванню» та «пропонує оприлюднити матеріали, наведені в додатку». Ура, подумалось! Є «свіжі цифри», бо ж публікація «застаріла»! Молодці службовці — спростують дані Міністерства. «Подільські вісті», що оприлюднили їх, — «необ’єктивні та некоректні». Якби ж то…

Читаючи надіслану нам «Довідку про соціально-економічний розвиток Хмельницької області за 2016 рік», мимоволі пригадалися часи юності. Тоді нас, студентів-старшокурсників Київського університету імені Тараса Шевченка, раз на тиждень ганяли на військову кафедру. Й існувала байка (реальна чи вигадана невідомо) про одного полковника чи підполковника, який мовив: «у військовий час значення синуса може сягати трьох». Може, для військових або держслужбовців, студентів-гуманітаріїв у цьому немає нічого страшного (викладали ж вояки нам техніко-технічні характеристики «армії потенційного ворога» — НАТО. Ну помилились вони ж головним ворогом України — хіба біда? Можуть і з синусом наплутати). Але студентам-математикам завжди було смішно, бо навіть найбільший двієчник пам’ятав, що синус не може бути більшим за одиницю. А чому це все пригадалося? Бо «військові» нашої адміністрації так само видають бажане за дійсне: хочуть мати синус рівний трьом.
Отже, нагадую, довідка за 2016 рік, як вказано у заголовку, а починається вона: «згідно з рейтинговою оцінкою за дев’ять місяців 2016 року за напрямом «Економічна ефективність» Хмельницька область посіла 14 місце». Як у нас кажуть: «Добрий день, привезли бляху». Агов, владо! В кого цифри застарілі? Ми ж про це й написали місяць тому. Хочете, щоб повторили? А навіщо довідку обізвали «за 2016-й»? Стало сумно та скучно, але читаємо далі. Промисловість зросла – це друкували (див. «ПВ» від         2 лютого, №№ 12-13); «лідируючи позиції в аграрному секторі». Тю, знову за дев’ять місяців – ми це теж вказали в матеріалі «Докерувався!».  Але ось прорив! Сенсація! Як газета таке проґавила?! Ганьба та сором! Адміністрація вказує, що «обсяг внесених з початку інвестування в економіку області прямих іноземних інвестицій на 1 жовтня 2016 року становив 167,2 млн. дол. США, що відповідає 10 місцю у державі (правопис та виділення, як в оригіналі)». Це перемога! Або, як казали актори «Кварталу-95»: «Это не победа, а победище!» Ми в десятці! Чому ж «ПВ» та я як автор таку святкову цифру не надрукували. Панічно зазираю в таблички Міністерства (див. фото). Як же так? Місце регіону за напрямом — 18; за інвестиціями на одну особу — 20. Але ж нам вказують на загальний обсяг. Як це так: на особу замикаємо другу двадцятку, а за обсягом інвестицій у першій. Невже такі математичні дива трапляються? Це ж логічний парадокс, справжнє відкриття в математиці, гідне премії. Може, синус таки дорівнює трійці, якщо дуже хочеться? За наказом згори: ать-два, інвестиції, зростайте!
Довелося зануритися у сайт статистиків, в очікуванні відкриття… На жаль, сподівання не справдилися. 21 місце серед 25 регіонів України за 9 місяців посіла Хмельниччина. Агов, адміністраціє, хто поширює «необ’єктивну інформацію»? Чуєте, не десяте місце, а наприкінці рейтингу! Якщо хочете, можемо вказати, що гірше, ніж в наш рідний край, вкладають кошти лише в Кіровоградську, Тернопільську, Чернівецьку та Чернігівську області.
А хто буде вкладати, якщо сама влада тримає гроші під матрацом, а не інвестує в економіку? Знаєте, кажуть, аби уявити ситуацію, її потрібно наблизити до себе. Замість області та світу уявіть себе та сусіда. Ви вкладете гроші в його бізнес, якщо він сам у нього не вкладає, а тримає гроші під подушкою? То отож. Знову процитуємо лист: «проведено 12 офіційних зустрічей керівництва облдержадміністрації та підприємницького сектору області з представниками бізнес-кіл та державних установ зарубіжних держав». Це, як той Гриць, що мав десять молодиць. З усіма зустрічався, підженювався, але з жодною не одружився. Не прийде до нас інвестор за такого керівництва. Не вірите? За кілька тижнів будуть готові річні підсумки інвестування. Переконаний, що суттєвих зрушень у бік покращення не зафіксують. У будь-якому випадку ці дані опублікуємо, а якщо буде за ці місяці хоч кількавідсоткове зростання, то зобов’язуюсь визнати, що влада хоч щось зробила. Натомість пропоную: якщо не буде зростання цифри 167,2 мільйона, які маємо на початок жовтня, то хай владці визнають: для покращення інвестиційного іміджу області нічого не зроблено.
Лист від облдержадміністрації, зрозуміло, дочитав до кінця. І таки не марно. Пам’ятаєте, що казав Штирліц? «Запам’ятовується остання фраза». Дійсно вона залишиться у пам’яті: «обсяг економії газу за 2016 рік становить — 2311,1 м кубічних» (виділення оригіналу збережене). Шановний читачу, уважно прочитайте: область заощадила дві тисячі кубів газу! Це що, один з чиновників не опалював узимку один зі своїх маєтків? Саме так можна зекономити дві тисячі кубів. Владо, ви за цифрами слідкуєте? Ви хочете, щоб газета, яка днями відсвяткувала 99-річний ювілей, публікувала брехливу інформацію? Ви хочете, щоб ми обманювали читача, друкуючи помилки? Ви надіслали дев’ять сторінок інформації, лише на останній з яких зо три десятки цифр. Всі їх треба перевіряти, аби не ввести в оману наших передплатників? Які прийдуть інвестори, якщо ви не можете донести правдиву цифру до людей?
Є поняття близьке журналістам — відчуття мови. А є близьке математикам — відчуття цифри. Здається, в командирів адміністрації воно відсутнє. Тому прохання, коли готуєте матеріали та «пропонуєте їх оприлюднити», то перевіряйте, відповідайте за фактаж, бо газета не повинна друкувати явну облуду (до речі, ми не перевіряли всі дані, бо в листі близько сотні цифр. Скільки ще може бути помилок — не знаємо). Не може область перебувати в десятці за інвестиціями! Не може економія палива вимірятися тисячами кубометрів. Не може синус дорівнювати трьом, навіть за командою «ать-два», навіть якщо військовим це дуже кортить.